Gündem ‘Çözüm, uyutma değil kısırlaştırma’

‘Çözüm, uyutma değil kısırlaştırma’

13.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Son zamanlarda sıklaşan başıboş köpek saldırıları gündemin ilk sıralarında. Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikaları Kurulu Başkan Vekili Karatepe, ‘İlk önlem, doğumun azaltılması. Uyutmayı doğru bulmuyoruz’ dedi.

‘Çözüm, uyutma değil kısırlaştırma’

Meltem Güneş - Sayıları her geçen gün artan sokaktaki sahipsiz köpeklere ilişkin yol haritası netleştirilmeye çalışılırken Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikaları Kurulu Başkan Vekili Şükrü Karatepe, “Birinci alınacak önlem doğumun azaltılması. Uyutmayı kesinlikle doğru bulmuyoruz” değerlendirmesinde bulundu. Hayvan Haklarını Koruma Federasyonu (Hay-Fed) Başkanı Nihal Kasa da, yeterli kısırlaştırma yapılması ve merdiven altı üretimin son bulmasıyla sorunun 2 yılda çözülebileceğini ifade etti. 

Haberin Devamı

‘Mesele anlaşıldı’ 

Ankara’nın Keçiören ilçesinde, geçtiğimiz hafta bir çocuğun çok sayıda sahipsiz köpeğin saldırısına uğrayıp, ağır yaralanmasının ardından gözler tekrar sorunun nasıl çözüleceğine çevrildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, başıboş sokak hayvanlarıyla ilgili artan şikayetlerin farkında olduklarını belirterek, “Bu sorunu inancımız, kültürümüz ve şefkat medeniyetimizin bize vazettiği ilkeler çerçevesinde mutlaka çözüme kavuşturacağız” demişti. 

Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikaları Kurulu Başkan Vekili Karatepe Milliyet’e yaptığı değerlendirmede, sokaktaki sahipsiz köpeklerin Kurul gündeminde olduğunu söyledi. 

Karatepe, “Hem mevzuatın geliştirilmesi, hem de insani, hayvanların da daha iyi muamele göreceği uygulamaların hayata geçirilmesi için ilgili sivil toplum kuruluşlarıyla, akademisyenlerle sürekli bir araya geliyoruz. Biraz duyarlı, duygulu davranılması gerekiyor. Belediyeler mevcut kuralları uygulasalar yeter. Mesele çoğu yönüyle anlaşıldı ama uygulamadaki problemler, belediyelerin yeterince bütçesi, zaman zaman da yeterince personelinin olmamasından kaynaklanıyor. Birinci alınacak önlem doğumun azaltılması. Hayvanların veteriner hekimler tarafından kısırlaştırılması gerekiyor. Uyutmayı kesinlikle doğru bulmuyoruz” dedi. 

Haberin Devamı

‘Sorun iki yıl içinde çözülür'

Hayvan sayısından vatandaşların da haklı olarak muzdarip olduğuna dikkat çeken Hayvan Haklarını Koruma Federasyonu (Hay-Fed) Başkanı Nihal Kasa, belediyelerin hızla kendi kısırlaştırma merkezlerini kurması gerektiğini belirterek, “Bütün belediyeler yaptığı anda bir yılda 3 milyon hayvan kısırlaşır. Merdiven altı üretim gibi kaynakların da kurutulmasıyla sorun 2 yıl içinde çözülür, üreme kontrol altına alınır” ifadelerini kullandı.

Kasa, hayvanların barınaklara toplanmasının ise gerçekçi bir çözüm olmadığını savunarak, “Hiçbir hayvan sokakta kalmasın tabii ama yasal zorunluluğu olduğu halde, hayvanları kısırlaştırmayan belediyelerin barınak kurup, onlarca veteriner hekim, ekip alması, on binlerce hayvanı buraya alıp tonlarca mama harcaması trilyonlar demek. Bu mümkün değil. Devletin bu konuda doğru politikalar üretmesi için bunları görmesi gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

‘Çözüm, uyutma değil kısırlaştırma’

Köpeklerin asansör keyfi

Artvin’in Hopa ilçesinde iki mahalle arasındaki uzayan mesafeyi kısaltmak için 5 yıl önce faaliyete giren 50 metrelik asansörü sadece insanlar değil sokak köpekleri de kullanıyor. 

50 metre yüksekte olan Kuledibi mahallesinin yolu uzun ve merdivenli yol da yorucu olunca mahalle halkı belediyeden asansör istedi. Belediye de asansör yaptırarak sorunu çözdü. Vatandaşlar asansörden memnun kalırken, mahalledeki başıboş köpekler de asansörü kullanmaya başladı. 

Köpekler iki mahalle arasında gidip gelme işlemini asansörle yaparken, bazı köpekler ise soğuk havalardan korunmak için asansörü mesken tutunca, bu kez de asansörü kullanan vatandaşlar tedirginlik yaşıyor. ● ARTVİN İHA 

5 ilde köpek sayısı 100 bine dayandı

Karadeniz’de son yıllarda artan başıboş sokak köpeklerinin popülasyonu dikkat çekiyor. Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon ve Rize’de sahipsiz sokak köpeklerinin sayısı 99 bini geçerken, artan popülasyonun kısırlaştırmayla kontrol altına alınabileceği belirtiliyor. 

Haberin Devamı

Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu (HAYKONFED) Karadeniz Bölge Temsilcisi Kemal Zafer Özdemir, şu bilgileri verdi: “Rize’de 14 bin, Trabzon’da 10 bin, Giresun’da 7 bin, Ordu’da 8 bin ve Samsun’da 60 bin sokak hayvanı sayımız var. Rize yılda 600, Trabzon’da 400, Giresun’da 300, Ordu1750 ve Samsun’da 4 bin 500 kısırlaştırma yapılıyor. Kısırlaştırmaya ağırlık vermezsek bu sorunu çözemeyeceğiz. Kısırlaştırmanın acilen başlaması lazım.” Ordu Büyükşehir Belediyesi Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi Veteriner Hekimi Mürsel Şahin ise, kentteki çalışmaları anlatarak, “Bu yılın ilk 11 ayında 3 bin 52 kısırlaştırma yapmışız. Üremenin kontrolü noktasında herkes elini taşın altına sürecek ki bir aşama katedilsin” ifadelerini kullandı.  - ORDU DHA

Hareketsiz kalmak köpek saldırılarını önleyebilir

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Fizyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Koçkaya, tehlikeli bir durumda hareketsiz kalmanın köpek saldırılarını önleyebileceğini söyledi. 

Haberin Devamı

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Fizyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Koçkaya, son günlerde artan başıboş köpeklere ilişkin açıklamalarda bulundu. Geçtiğimiz yıllarda “Korkma Köpeği Anla” isimli program düzenlediklerini ifade eden Koçkaya, “Program kapsamında yaklaşık 4 bin ilkokul çağındaki çocuklara ulaştık ve bu çocuklara biz eğitim verdik. Köpek saldırıların da bugün halen geçerliliğini koruyan yöntem, kritik organlarımızı koruyarak ayakuçlarımıza bakarak kaçmamak. Vücudumuzun salgıladığı hormonlardan köpekler koku alarak, onlarda çok büyük bir organ ver beyin gibi çalışır, hareketsiz durduğunuz zaman ona zarar vermeyeceğinizi hissettiği zaman size zarar vermeden uzaklaşırlar. Bunu yapmak zordur ama yapabilirsek daha az zararla atlatırız” diye konuştu. ● SİVAS İHA