Gündem Cumhuriyet’in ilanını duyuran Milletvekili’nin hayatı belgesel oldu

Cumhuriyet’in ilanını duyuran Milletvekili’nin hayatı belgesel oldu

01.06.2009 - 17:05 | Son Güncellenme:

.

Cumhuriyet’in ilanını duyuran Milletvekili’nin hayatı belgesel oldu

ÇORUM Anadolu İletişim Meslek Lisesi Radyo- Televizyon Bölümü öğretmeni ve öğrencileri, 29 Ekim 1923’te TBMM Başkanvekili sıfatıyla Cumhuriyet’in ilanını ‘Cumhuriyet ilan edilmiştir arkadaşlar’ diyerek duyuran Milletvekili İsmet Eker’in hayatını belgesel yaptı.
Çorum İletişim Meslek Lisesi Radyo- Televizyon Bölümü öğretmeni ve belgesel yönetmeni Yücel Yıldız, Türkiye Cumhuriyeti tarihi için önemli olan İsmet Eker’in Cumhuriyetin ilanındaki rolünü ortaya çıkarmak ve gelecek kuşaklara bir belge bırakmak için böyle bir çalışma yaptıklarını söyledi. 29 Ekim 1923 yılında TBMM Başkanvekili sıfatıyla Türkiye’nin artık Cumhuriyet ile idare edileceğini ve bu Cumhurbaşkanı’nın da Mustafa Kemal Atatürk olduğunu İsmet Eker’in duyurduğunu belirten Yıldız, “Biz bu yaptığımız belgeselle tarihimize ışık tutarken, yetkililerden Eker’in Çorum’a bağlı Bayat Köyü’nde bulunan konağının müze haline getirilmesini istiyoruz. Ayrıca, TBMM’nin kuruluşunun 90’ıncı yılı etkinlikleri kapsamında bu belgeselin değerlendirilmesini de talep ediyoruz” dedi.
Toplam 18 dakika süren belgeselin 5 kişilik öğrenci ekibiyle birlikte 4 ayda çektiklerini söyleyen Yücel Yıldız, belgeselde İsmet Eker’in konağından ve mezarından görüntülerin yanında, akraba ve araştırmacı yazarların görüşlerinin de yeraldığını belirtti.

İsmet Eker Kimdir?
Cami-i Kebir İmamı Dersiam ve Müftü Embiyazade Mehmet Nazif Efendi’nin oğlu olan İsmet Eker, 1877’de Çorum’da doğdu. Eker, Çorum İbtidai Mektebi ve babasının müderris olduğu medresede eğitimini tamamladı. 1912 yılında Liva Evkaf Memuru olarak görevlendirildi. Ankara İl Encümen üyesiyken 1 Mart 1914’te İstanbul Mebusan Meclisi’ne Çorum’dan milletvekili seçildi. Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkmasıyla başlattığı Milli Mücadele’ye katıldı. Misak-ı Milli’nin kabulünde etkili olan isimlerden oldu. Meclis’in feshi üzerine Ankara’ya gelerek, TBMM’ye 1922 yılında Çorum milletvekili seçildi. 29 Ekim 1923 yılında TBMM’de Cumhuriyet’in ilanı metnini okudu ve Cumhuriyet’in ilanını duyurdu. İsmet Eker, 1962 yılında geçirdiği bir ameliyatın ardından hayatını kaybetti.