Gündem Cumhuriyet’in gururları! Özlem Yılmaz'ın ardından Gökçen Fırat

Cumhuriyet’in gururları! Özlem Yılmaz'ın ardından Gökçen Fırat

05.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Geçen yıl kurmay albaylıktan tuğgeneralliğe terfi ettirilen Özlem Yılmaz, Türkiye’nin ilk kadın generali olarak tarihe geçmişti. Bu yılki YAŞ kararları kapsamında da Kurmay Albay Gökçen Fırat amiral rütbesine yükselen ilk kadın oldu...

Cumhuriyet’in gururları Özlem Yılmazın ardından Gökçen Fırat

AYDIN HASAN/ANKARA- Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), 29 Ekim’de Cumhuriyetin 100. Yılı’na, kadrosunda biri general biri amiral iki kadın subay ile girecek.Atatürk’ün hayallerinden biri kadınların da subay olarak orduda görev almasıydı. Manevi kızı Sabiha Gökçen, Birinci Hava Alayı’nda görev yaparak, dünyanın ilk kadın savaş pilotu unvanını kazandı. Ancak dönemin şartları ve Genelkurmay Başkanı Fevzi Çakmak’ın direnci nedeniyle kızlara harp okullarının kapısı kapalı kaldı.

Haberin Devamı

1955'DE AÇILDI

TSK’ya kadın subayların alınmasının yolu 1955’de DP hükümeti döneminde açıldı. 1955’te Deniz Harp Okulu’na giren İlgi Öztuncer, 1981 yılında Bahriyeden albay rütbesiyle emekli olacaktı. Ancak 27 Mayıs 1960 darbesinin ardından askeri cunta, kız öğrencilere harp okullarının kapısını yeniden kapattı. Kara Harp Okulu, Deniz Harp Okulu ve Hava Harp Okulu’na kız öğrencilerin alımına 1992’de yeniden başlandı. 1992 yılı sonrasında Yarbay Songül Yakut’un ilk kadın general olması bekleniyordu. Ancak Yakut, 2017’de helikopter kazasında şehit düştü. Türkiye’nin ilk kadın generali, 2022 YAŞ toplantısında kurmay albay rütbesinden tuğgeneral rütbesine terfi eden Özlem Yılmaz oldu. 2023 YAŞ toplantısında da Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan Gökçe Fırat tuğamiralliğe terfi etti.

Haberin Devamı

EMİNE ERDOĞAN'DAN TEBRİK

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Gökçen Fırat’ı tebrik ederek “Kadın gücünün hayatın her alanında, her meslekte başarı ve kararlılıkla var olduğuna bir kez daha şahit olmaktan büyük bir gurur duydum” dedi.

İLK KADIN AMİRAL VE GEMİ KOMUTANI

Gökçen Fırat, 1977 İstanbul doğumlu. Teğmen rütbesiyle 1998’de Deniz Harp Okulu’ndan mezun oldu. 2017’ye kadar Deniz Kuvvetleri’nde çeşitli birliklerinde görev aldı. 2003-2005 yıllarında TCG Eğitim Bot-2’de Türkiye’nin ilk kadın gemi komutanı olarak görev yaptı. Fırat, 2017-2021 yılları arasında da Genelkurmay Başkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı Karargâhı’nda görevler üstlendi. Yurtdışı görevlerinde de bulunan Fırat, 2023 YAŞ kararları ile Tuğamiralliğe terfi ederek TSK’nın ilk kadın amirali oldu.

TÜRKİYE’NİN İLK KADIN GENERALİ

Özlem Yılmaz, 1976’da stanbul’da doğdu. 1997 yılında Kara Harp Okulu’ndan jandarma teğmen rütbesiyle mezun oldu. İlk kıta görevini Silopi’deki 23. Piyade Tugayı’nda takım komutanı olarak yaptı. Jandarma albay rütbesiyle Jandarma Genel Komutanlığı Aile İçi Şiddetle Mücadele ve Çocuk Şube Müdürü olarak görev aldı. 2022’de tuğgeneral rütbesine terfi ederek Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Başkan Yardımcısı olarak atandı ve Türkiye’de cumhuriyet tarihinin ilk kadın generali oldu.