Gündem DAEŞ’in fetvacısı tutuklandı

DAEŞ’in fetvacısı tutuklandı

10.09.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’de yakalanan terör örgütü DAEŞ yöneticisi Bashar Hattab Ghazal Al Sumaidai tutuklandı. Teröristin, örgütün ideologu ve kanlı eylemlerin fetvacısı olduğu ifade ediliyor.

DAEŞ’in fetvacısı tutuklandı

FERİT ZENGİN İstanbul - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Balkan gezisi sonrasında uçakta yakalandığını açıkladığı Ebu Zeyd kod isimli Bashar Hattab Ghazal Al Sumaidai isimli DAEŞ yöneticisi, dün çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Teröristin, örgütün ideologu ve kanlı eylemlerin fetvacısı olduğu belirtiliyor.

Haberin Devamı

MİT ve emniyet birimlerince 4 aydır sorgulanan Sumaidai’nin, örgütün öldürülen eski lideri Bağdadi ve üst düzey isimlerine ders verdiği, dini bilgisi sebebiyle önce sözde örgütün baş kadısı yapıldığı, daha sonra da kadılar birliği başına geçtiği ve kadılara ders verip ardından örgütün sözde adalet bakanı yapıldığı ifade edildi.

DNA testi yapılacak

Terör örgütünün en güçlü isimlerinden birisi olarak öne çıkan El Zeyd’in kimliği üzerindeki muammanın kaldırılması ve kesin kimliğinin belirlenmesi için kendisine DNA testi de yapılacağı da öğrenildi. Kanlı örgütte Ebu Bekir El Bağdadi’nin 2019’da öldürülmesinin ardından yerine Emir Muhammed Abdurrahman el-Mevli es-Selbi geçmişti. Ebu Hasan Haşimi El Kureyşi kod adını kullanan Selbi 3 Şubat 2022’de ABD tarafından öldürülmüştü. Selbi’nin öldürülmesinin ardından yerine geçen isim 10 Mart 2022’de örgüt sözcüsü Ebu Ömer El Muhacir tarafından Ebu İbrahim El Haşimi El Kureyşi olarak açıklanırken Selbi’nin kullandığı Ebu Zeyd kod ismi örgüt içerisinde verilmiş yeni bir isim olarak öne çıkmıştı. Eşi ve etrafındaki örgüt mensuplarının kendisini örgüt içerisinde Ebu Kureyşi olarak tanıdığını ifade ettiği Bashar Hattab Ghazal Al Sumaidai’nin BM Güvenlik Konseyi’ndeki bazı raporlarda da terör örgüt içerisinde Kureyşi olarak tanınan kişinin örgütün yeni lideri Bashar Hattab Ghazal Al Sumaidai olabileceği yönünde bilgilere yer verilmişti.

Haberin Devamı

Sumaidai’nin sorgusunda ise örgütün lideri olduğunu kabul etmediği örgüt içerisinde baş kadı, kadılar birliği başkanı ile adalet ve içişleri bakanlığı yaptığını ifade ettiği açıklandı.