Gündem ‘Darbe girişimini nasıl öğrendiniz?’

‘Darbe girişimini nasıl öğrendiniz?’

28.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

TBMM 15 Temmuz FETÖ Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’a darbe girişimi sürecine ilişkin sorular hazırladı.

‘Darbe girişimini nasıl öğrendiniz’

Komisyon’un Erdoğan için hazırladığı sorular arasında Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı döneminde, 17-25 Aralık 2013 öncesinde MGK’da “Fetullah” ön adıyla başlayan illegal bir yapıya dair soruşturma başta olmak üzere herhangi bir hususun gündeme gelip gelmediği, gazeteci Fehmi Koru’nun ABD’ye giderek Gülen’le görüşmesi de yer aldı. “Darbe girişimini ilk kez nerede ve nasıl duydunuz?” sorusu yöneltilirken, soru metninde “15 Temmuz gecesi neler yaşadınız? Görev süreniz içerisinde FETÖ/PDY örgütünü güvenlik açısından tehdit olarak gören herhangi bir rapor ya da bilgi size sunuldu mu? 15 Temmuz FETÖ darbe ve işgal girişiminin sizde en önemli hedefi neydi? Kanaatinize göre örgüt, devleti ele geçirme hedefini ve darbeci kimliğini sonradan mı edinmiştir?” soruları da yer aldı.
Yıldırım’a da benzer sorular yöneltilirken, Türkiye’de güvenlik ve istihbarat hizmetlerinin MİT, Genelkurmay, Emniyet ve Jandarama arasında bölüşülmüş olmasının hizmette aksaklıklara yol açtığı iddiaları anımsatıldı ve zaafiyetlerin neler olduğu soruldu. Yıldırım’a MİT Müsteşarı Fidan’la ilk etapta görüşememesi konusu da soru lacak.
Akar’a yöneltilen en önemli soru ise darbe girişimi günü Genelkurmay’ı ziyaret eden Fidan ile neler konuştuğu. Akar’a, “15 Temmuz gecesi neler yaşadınız?” “FETÖ mensuplarının TSK’ya sızmasını önlemek için aldığınız tedbirler neler?” sorusu da sorulacak.