Gündem Darbe sorgusu lojmanda yapılacak

Darbe sorgusu lojmanda yapılacak

03.06.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ankara Başsavcıvekili Hüseyin Görüşen, 12 Eylül 1980’de Genelkurmay Başkanı olan Kenan Evren’in ‘darbe ifadesi’nin sağlık sorunları nedeniyle ikamet ettiği Kirazlıdere’deki lojmanda alınmasına karar verdi

Darbe sorgusu lojmanda yapılacak

7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren’in avukatı Ömer Nihat Özgün, önceki gün Ankara Adliyesi’ne gelerek 12 Eylül darbesiyle ilgili soruşturmayı yürüten özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Hüseyin Görüşen ile görüşmüştü. Özgün, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, müvekkilinin sağlık sorunları nedeniyle ifadesinin evinde alınmasını istediklerini, savcılıktan bu taleplerine ilişkin bir yanıt beklediklerini ifade etmişti.

Ya pazartesi ya da salı
Özgün, dün öğleye doğru Ankara Adliyesi’ne gelerek Görüşen ile bir süre görüştü. Görüşen, Özgün’e, sağlık sorunları nedeniyle Evren’in ifadesinin evinde alınacağını bildirdi. Özgün, müvekkilinin ifadesinin de, önümüzdeki pazartesi veya salı günü alınabileceğini söyledi. Evren’in ifadesinin, ikamet ettiği Kirazlıdere semtindeki lojmanında alınacağı bildirildi. Evren, emekli olduktan sonra Marmaris’e yerleşmişti. Ardından Bodrum’da uzun süre yaşayan Evren, tedavisi için GATA’ya kaldırılmıştı. GATA’daki tedavisinin ardından Ankara’da kalması istenen Evren’e, içinde Kara Harp Okulu Eğitim ve Doktrin Komutanlığı ve Merkez Orduevi’nin de bulunduğu Kirazlıdere mevkiinde geniş bir askeri bölgede lojman konut verilmişti.

‘Kozmik oda’ da orada
Kirazlıdere, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a yönelik suikast iddialarıyla ilgili soruşturma kapsamında iki kozmik odada yapılan aramalara ev sahipliği yapan Seferberlik Bölge Başkanlığı’nın bulunduğu yer olarak da biliniyor.

Dava ya da takipsizlik
Soruşturmanın diğer şüpheli isimleri dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya’nın ifadesi ise İstanbul’da alınacak. Evren ve Şahinkaya hakkındaki soruşturma, “darbe yapmak” ve “anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmek” suçlarından yürütülüyor.
Savcılık, soruşturma sonunda, Evren ve Şahinkaya hakkında dava açabileceği gibi takipsizlik kararı da verebilecek. Dava açılması halinde Evren ve Şahinkaya, “Anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmek” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle hakim karşısına çıkacak.

Yazarlar