Gündem Darwin sansürüne takipsizlik

Darwin sansürüne takipsizlik

23.06.2009 - 00:42 | Son Güncellenme:

Ankara Başsavcılığı, doğumunun 200. yılı tüm dünyada kutlanan evrim teorisinin sahibi Darwin’in kapak konusu yapıldığı Bilim ve Teknik Dergisi’nin mart sayısını değiştirerek, görevi kötüye kullandıkları iddia edilen TÜBİTAK yönetimi hakkında başlattığı soruşturmada takipsizlik kararı verdi

Darwin sansürüne takipsizlik

TÜBİTAK’ın yayımladığı Bilim ve Teknik Dergisi’nin Genel Yayın Yönetmenliği’ni yapan Dr. Çiğdem Atakuman, derginin mart sayısındaki kapağını Darwin’e ayırmıştı. Ancak Atakuman’ın hazırladığı derginin mart sayısı, TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Cebeci’nin müdahalesiyle basılmadan değiştirilmişti. Tartışmalar, ilkokul mezunu olan İzzet Arıkan isimli Ankaralı bir vatandaşın suç duyurusunda bulunmasıyla daha da boyutlanmıştı. Suç duyurusunu ciddi bularak işleme koyan başsavcılığın, TÜBİTAK yönetimi hakkında başlattığı soruşturmayı tamamladığı öğrenildi.
Kararda, derginin mart sayısını değiştiren TÜBİTAK yönetiminin herhangi bir suç işlemediği kanaatine varıldığı belirtilirken, Atakuman’ın yayın kuruluna bilgi vermeden derginin kapağını hazırladığı öne sürüldü. Karara itiraz edilirse, dosya Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilecek.