Gündem ‘Denizlerin first leydisi’ gururumuz

‘Denizlerin first leydisi’ gururumuz

16.05.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Dünyada deniz ticaretinin en üst düzey kuruluşu Baltık ve Uluslararası Denizcilik Konseyi’nin hem ilk kadın hem de ilk Türk başkanı olan Şadan Kaptanoğlu Türk denizcilik sektörünün göğsünü kabarttı

‘Denizlerin first leydisi’ gururumuz

‘Denizlerin first leydisi’ gururumuz
Kaptanoğlu Denizcilik firmasının başarılı yöneticisi Şadan Kaptanoğlu, dünya denizciliğinin en üst düzey kuruluşu Baltık ve Uluslararası Denizcilik Konseyi’nin (BIMCO) hem ilk kadın hem de ilk Türk başkanı oldu. Yüz yılı aşkın süredir uluslararası sularda 123 ülkenin denizcilik anayasasını yazan BIMCO’nun dümenine geçen Kaptanoğlu, Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini Yunan Armatör Anastasios Papagiannopoulos’dan devraldı. BIMCO kaptanlığını Ege’nin diğer yakasına taşıyan “denizciliğin first leydisi” Kaptanoğlu, tüm üyelere önceliğinin çevre olacağını duyurdu.

Haberin Devamı

Merkezi Danimarka Kopenhag’da bulunan BIMCO’nun Genel Kurulu 14-15 Mayıs’ta Atina’da gerçekleştirildi. Dünyanın lider armatör, broker, acente, gemi işletenleri, koruma ve tazmin kulüpleri, bankalar ve sigorta şirketlerinin yöneticilerinin katıldığı genel kurulda, başkan devir teslim töreni de düzenlendi. Pire Yat Kulübü’ndeki törende Kaptanoğlu’na Başkanlık nişanını selefi Yunan Armatör Anastasios Papagiannopoulos taktı. Papagiannopoulos, “Yunan bir centilmen olarak bir Türk hanımefendisine dünyanın en büyük denizcilik organizasyonunun başkanlığını devrediyorum. Deniz, insanları, kültürleri, cinsiyetleri ve ulusları bir araya getirir” dedi.

Kaptanoğlu da yaptığı konuşmada, “BIMCO, dünyanın en eski denizcilik birliğidir. BIMCO, daima zamanın ötesinde olmuştur. Bugün burada yalnız değilim. Gelecek dönem başkanımız Sabrina Chao ile birlikteyim. Bu, BIMCO’nun değişimi nasıl kucaklayacağının en büyük kanıtıdır. Bir kadın başkan, bir şov veya bir proje olarak görülebilir. Ancak iki kadın başkan değişim için kesin kararlılıktır. Bu değişim BIMCO’nun modern, cesur, kadın ve erkek üyelerinin omuzlarında gerçekleşiyor. Her başarılı kadının arkasında bir ordu olmak zorunda. Benim ordum; Kaptanoğlu ailesi, eşim ve çocuklarım” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Gündem çevre

Kaptanoğlu, gemi sahipleri olarak denizcilik değerlerinin test edileceği bir döneme girdiklerinin de altını çizerek, “Benim için güvenlik ve çevre kişisel olarak önemli. Başkanlığım döneminde çevreciliği ana gündem maddem olarak belirledim” mesajını verdi.

‘Denizlerin first leydisi’ gururumuz

Törende, Türkiye’den de denizcilik camiasının önde gelen isimleri Şadan Kaptanoğlu’nu bu mutlu gününde yalnız bırakmadı. İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, Başkan Yardımcısı Recep Düzgit, Lucien Arkas, Eşref Cerrahoğlu, Cengiz Kaptanoğlu ve Aret Taşçıyan da törene katılan isimler arasındaydı.

2011’DE YÖNETİME GİRDİ

BIMCO, 16 Şubat 1905’te kuruldu. 1920’de 12 ülkeden 500’ün altında üyesi varken, 1960’larda bu sayı 73 ülkeye çıktı. Bugün 123 ülkeden aralarında armatör, broker, acente, gemi işletenleri, koruma ve tazmin kulüpleri, klas kuruluşları, bankalar ve sigorta şirketlerinin bulunduğu 2100’ü aşkın üyesi bulunuyor. Şadan Kaptanoğlu, 2011’de BIMCO’da yönetim kurulu ve icra kurulu üyeliğiyle göreve başlamıştı. Türkiye’de de İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkan Yardımcılığı görevini sürdüren Kaptanoğlu, önde gelen denizcilik kuruluşlarının yönetiminde aktif olarak yer alıyor.