Gündem Deprem Dede kimdir? Ahmet Mete Işıkara neden öldü, kaç yaşındaydı?

Deprem Dede kimdir? Ahmet Mete Işıkara neden öldü, kaç yaşındaydı?

21.01.2022 - 01:57 | Son Güncellenme:

Ahmet Mete Işıkara, Deprem Dede olarak anılırdı. Başarılı bilim insanı, jeoloji uzmanı ve eğitimciydi. Işıkara, 2013 yılında hayatını kaybetti. Gölcük depremi ardından yaptığı çalışmalar sonrası halk arasında Deprem Dede olarak anılmaya başlamıştır. Ahmet Mete Işıkara (Deprem Dede) hastalığı neydi, neden öldü?

Deprem Dede kimdir Ahmet Mete Işıkara neden öldü, kaç yaşındaydı

Işıkara, Mersin'de doğdu ve eğitimini İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi'nin jeofizik bölümünde tamamlamıştır. Çalışmaları ile adından söz ettiren Ahmet Mete Işıkara, çoklu organ yetmezliği nedeniyle 2013 yılında vefat etmiştir. İşte, Deprem Dede Ahmet Mete Işıkara'nın hayatı...

Haberin Devamı

AHMET METE IŞIKARA KİMDİR?

Işıkara, 1941 yılında Mersin'de dünyaya geldi. 1959 yılında Mersin Lisesi'nden, 1965 yılında İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi'nin jeofizik bölümünden mezun oldu. Aynı yıl mezun olduğu bölüme asistan olarak başlamıştır. Ardından birçok grup ve komitede görev aldıktan sonra, 1985 yılında Boğaziçi Üniversitesi'nde göreve başladı ve müdür yardımcısı; 1991 yılında müdür olarak görev aldı. 1985 yılında Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nde Jeofizik Mühendisliği Anabilim Dalında Bölüm Başkanı olarak göreve başlamıştır.

Prof.Dr. Işıkara 1970 yılında Imperial College Fizik Bölümü, 1971 yılında Gal Üniversitesi Fizik Bölümü, (1975) Institute of Geological Science and Geomagnetism, İngiltere’de ve Göttingen Üniversitesi, Jeofizik Kürsüsü, Almanya’da burslu Araştırmacı olarak araştırmalar yapmıştır. 1979 yılında NATO İleri Yaz Okulunda, Yunanistan’da davetli konuşmacı olarak Yerkabuğundaki Gerilmeler konulu kurslar vermiştir.

Haberin Devamı

Prof.Dr. Işıkara son olarak Afete Hazırlık ve Deprem Eğitim Derneği‘nin (AHDER) Yönetim Kurulu Başkanlığını ve Türk Kızılayı Genel Başkan Başdanışmanlığını yapmıştır.

1999 Gölcük depremi sonrasında toplumu bilinçlendirme konusunda çalışmalar yaptı ve Deprem Dede ismiyle tanınmaya başladı. 21 Ocak 2013 tarihinde İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede çoklu organ yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetti.