Gündem Depremden kaçtılar, yangına yakalandılar!

Depremden kaçtılar, yangına yakalandılar!

12.03.2012 - 11:23 | Son Güncellenme:

Esenyurt’ta 11 kişinin hayatını kaybettiği yangın faciasıyla ilgili inşaat sahibi, şantiye şefi ve iş güvenliği sorumlusunun da aralarında bulunduğu 5 kişi gözaltına alındı. Polis, olayla ilgili 3 kişiyi de arıyor.

Depremden kaçtılar, yangına yakalandılar

Esenyurttaki yangın faciasını yaşayan işçiler ile yakınları korku dolu anları anlattı. Şantiyede vinç operatörü olarak çalışan ve çadırlarda kaldığını söyleyen Abbas Mendi, yangın başladıktan sonra olay yerine geldiğini belirterek 3 çadırın yandığını gördüğünü söyledi. Mendi, "Biz kendimiz müdahale ettik. İtfaiyeyi de aradık. Yapacak birşeyimiz yoktu. Çok alev olduğu için üzerine gidemedik. Alev yükselince insanlar çıkmayınca içeride kaldıklarını anladık. Bir kaçını çekerek alabilidik. Gerisini kurtaramadık" diye konuştu.

Haberin Devamı

"BÖYLE BİR FELAKETE DENK GELDİLER"

Mendi, çadırlarda kalanları tanıdığını belirterek, "Ölenler Ordulu, Sivaslı ve Vanlılar. Van depreminden kaçan arkadaşlar. Maalesef böyle bir felekate denk geldiler" diye konuştu.Mendi, "İşverenden Herhangi bir talepte bulundunuzu mu?" sorusuna ise "Böyle bir talebimiz olmadı şahsen. Türkiye şartları hep böyle. Bütün işçiler buralarda yaşamak zorunda kalıyor. 30-35 arası kişi kalıyordu bir çadırda"şeklinde yanıt verdi.

AİLELER AKIN ETTİ

Yangın haberini alan işçi yakınları da olay yerine akın etti.

Kendisinden haber alınamayan Ahmet Yal'ın yakınları olay yerine gelerek bilgi almaya çalıştı. Yeğeni Ahmet Yal'dan haber alamadığını ifade eden Ali göç, "Arkadaşlar aradı. Bende bu şantiyede çalışıyordum daha önce. Geldik buraya her tarafı ana baba günü olmuş. Hiçbir şekilde ulaşamıyorum. firma sahiplerinin de bilgisi yok" diye konuştu.

Haberin Devamı

PANİĞE KAPILDILAR

Öte yandan yangından haber alınamayan aşçı Mustafa Bak'ın yakınları da olay yerine geldi. Bak'ın yakınları yeğenlerinin önceden konteynırda kaldığını ancak daha sonra çadırlara taşındığını ifade etti. Paniğe kapılan Bak'ın yakınları Adli Tıp Kurumu'na gitti.

KIZILAY'DAN DESTEK

Olay yerine gelen Kızılay ekipleri de ailelere psikolojik destek verdi. "Onların yanıda olduğumuzu hissetirmeye çalışıyoruz" diyen Kızılay görevlisi, yeterince malzeme temin ettiklerini ve ailelere destek olmak için olay yerinden Adli Tıp Kurumu'na gittiklerini ifade etti.

Esenyurt'ta ölen 11 işçiden adı belirlenen 10 kişi şöyle: Bayram Ege Pehlivan (48), Çetin Coşkun (42), Seyfettin Topal (38), Abdurrahman Deniz (42), Sevdin Özen (28), İsa Topal (22), Ahmet Yağal (30), Barış Kıyak (30), Hakim Akçam (46), Fatih Acun (24)

“BUNUN SORUMLUSU FİRMADIR"

Ölen işçilerden 24 yaşındaki Fatih Acun'un, bekar olduğu ve ailesine katkı sağlamak amacıyla Ordu'dan İstanbul’a 4 ay önce geldiği öğrenildi. Talihsiz işçinin yakınlarından Nuri Acun, “Bu şartlarda çadırlarda kalınmaz. Kış şartları sebebiyle firmanın önlem alması gerekirdi" dedi.

OĞLUNU ASKERE GÖNDERİP ÇALIŞMAYA GELMİŞ

Haberin Devamı

20 gün önce çalışmak için Ordu’dan İstanbul’a gelen 35 yaşındaki Seyfettin Topal da yangında hayatını kaybetti. Ağabey İdris Topal, “Kardeşim oğlunu askere gönderdi ve İstanbul’a ekmek parası kazanmak için geldi. Her zaman çadırda kaldıklarını söylüyordu. Dün geceden beridir burada bekliyoruz. Olay yerine gittim, kimseden bilgi alamadım. Firmanın yetkililerini arıyoruz, telefonlarına cevap vermiyorlar" diyerek sitemde bulundu.

İŞÇİ ARKADAŞLARI YALNIZ BIRAKMADI

Ölen işçilerin arkadaşları da Adli Tıp Kurumu'na geldi. Van'daki depremin ardından çalışmak için geldiğini söyleyen işçilerden Fuat Kahraman, Esenyurt'ta başka bir firmada çalışıyoruz. Kahraman, "Yangında ölenlerin büyük kısmı arkadaşlarımız. Olayı duyunca destek vermek amacıyla buraya geldik. Kış şartları sebebiyle çadırlarda kalıyoruz. Buna karşı önlem alınması gerekiyor. Bu şartlarda çadırda kalınmaz. İşçi hayatının bu kadar ucuz olmaması gerekiyor" diye konuştu.

İHBAR SAATİ: 21,06, İLK EKİBİN VARIŞ SAATİ: 21,14

Haberin Devamı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Esenyurt’ta 11 kişinin ölümüyle sonuçlanan yangınla ilgili açıklama yaptı.

Açıklamada, "Saat 21.06’da gelen ihbar üzerine Beylikdüzü itfaiye müfreze ekipleri saat 21.07’de hareket ederek olay yerine 21.14’de intikal etti. İtfaiye komuta aynı anda Büyükçekmece grubunu da saat 21.08’de alarma geçirdi. İkinci ekip ise 21.08’de hareket ederek 21.15’de alevlere müdahale etti" denildi.

70 KİŞİLİK İKİ ÇADIRA MÜDAHALE EDİLDİ

Ekiplerin olay yerine gittiğinde işçilerin kaldığı ve koğuş olarak kullanılan 70 kişilik 2 çadırdaki yangına müdahale ettiği belirtilirken, "Ekipler genişleyen ve çadırları saran alevleri kısa sürede söndürdü. Yangın sırasında çok sayıdaki işçi çadırlardan çıkmayı başarırken 11 işçi dumandan etkilenerek çıkmayı başaramadı. Yangının ilk bilgilere göre yangının elektrik kontağından çıktığı tahmin ediliyor. Emniyet Müdürlüğü olay yeri incelemeleri ekipleri araştırmalarını sürdürüyor. Görgü tanıklarının ifadesini alan. Cumhuriyet savcısı olaya el koydu" ifadeleri kullanıldı.