Gündem Dere bembeyaz aktı, ekipler bölgede inceleme yaptı

Dere bembeyaz aktı, ekipler bölgede inceleme yaptı

25.12.2022 - 13:07 | Son Güncellenme:

Kocaeli’de bir zamanlar balık tutulan Kilez Deresi, bu sabah bembeyaz aktı. Kirlilik İzmit Körfezi'ne kadar uzanırken, ekipler maddenin kaynağını araştırıyor.

Dere bembeyaz aktı, ekipler bölgede inceleme yaptı

Kocaeli’nin Kartepe ilçesinden geçen ve İzmit Körfezi'ne kadar uzanan Kilez Deresi, sabah saatlerinde bembeyaz aktı. Çevre felaketini fark eden vatandaşlar hemen yetkililere haber verdi. Rengi zaman zaman maviye dönen suyun üzerinde beyazlıklar dikkat çekti. Etrafa yayılan koku sebebiyle de, deredeki maddenin kimyasal olduğu şüphesi üzerinde duruluyor.

Haberin Devamı

Alınan ihbar üzerine AFAD, İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ile İSU ekipleri harekete geçti. Bölgede inceleme yapan AFAD ekipleri, sudan numune alarak incelemeye götürdü.

Dere bembeyaz aktı, ekipler bölgede inceleme yaptı

“DERE KOMPLE KÖPÜRMÜŞ, MASMAVİ OLMUŞ”

30 yıl önce dereden balık bile tutabildiklerini belirten Abdullah Memkeze, “Eskiden biz deremizde balık tutardık, yüzerdik. Tertemizdi, berraktı. Sonra zaman zaman fabrikalardan simsiyah sular, kimyasal atıklar deremize karıştırıldı. Balık ölümleri gerçekleşti. Biz bunu defaatle ihbar ettik, şikayet ettik. Araştırdılar ama son halini hep beraber görüyoruz. Dere komple köpürmüş, masmavi olmuş şekilde. Burada türlü türlü canlılar, balıklar, ördekler, karabataklar gibi canlılar yaşıyor. Devletimizden acilen bu konuya el atmasını istiyoruz. Deremizin bu halini gördükçe bütün milletimiz ve köylümüz olarak üzülüyoruz. İnşallah en kısa zamanda sesimizi duyururuz ve gerekenler cezasını alır” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘FİRMANIN MAZGALLARINDA KÖPÜKLENME GÖRDÜK’

Kirliliğin tespit sürecini anlatan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve İklim Değişikliği Şube Müdürü Meriç Deniz, "Sabah erken saatlerde bu Kilez Deresi'nde bir kirlilik olduğu belediyemize iletildi. Biz de hemen ekiplerle olay yerine geldik. Söz konusu derede bir köpüklenme olduğunu tespit ettik. Bu durumu araştırmak üzere İSU Genel Müdürlüğü'ne, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne ve AFAD ekiplerine bildirdik. Hep beraber olay yerinde incelemelere başladık. Bu köpüğün, kirliliğin nereden gelebileceği ile ilgili araştırmaya, derenin yukarısına doğru takibe başladık. Daha sonra Çuhane Deresi'nin ayrım kolunda köpüklenmenin yoğun olduğunu, Çuhane Caddesi üzerindeki bir yağmur suyu hattından dereye deşarj olduğunu ve köpüklü maddenin bu söz konusu yağmur suyu deşarj hattından geldiğini tespit ettik. Daha sonra bu yağmur suyu hattının nereden geldiğini araştırdık. Burada bulunan bir firmadan olabileceğini düşünerek, firmanın içerisine girdik. Yaptığımız incelemelerde öncelikle tesisin yağmur suyu mazgal hatlarında da söz konusu beyazlanma ve bir köpüklenmenin olduğunu gördük. İncelemelerimize devam ettik ve bu kirliliğin bu firmadan kaynaklandığını tespit ettik" dedi.

Haberin Devamı

‘NUMUNE ANALİZ SONUÇLARINI BEKLEYECEĞİZ’

Meriç Deniz bundan sonraki süreci şöyle anlattı:

"Bu konuyla ilgili yağmur suyu hattından numunelerimizi aldık. Bu numuneler analiz edilecek yetkili laboratuvara iletilecek. Bununla ilgili de il çevre müdürlüğü, İSU ve büyükşehir ekipleri olarak tutanağımızı tuttuk. Şimdi numune analiz sonuçlarını bekleyeceğiz. Bu kirlilik denize kadar ulaştı. Buradaki hattın denize kadar olan kısmı yaklaşık 14-15 kilometre. Zaten bu hat boyunca köpüklenme gözüküyor. Tabii bu madde yoğun bir madde olduğu için suyla da karışıyor, köpüklenme de yapıyor. Şu anda İzmit Körfezi'ne kadar ulaştı. Çalışmaları başlattık. Söz konusu firma, kendi yağmur suyu hatlarını şu anda temizlemeye başladı. Çıkan atıkları yetkili lisanslı geri dönüşüm firmasına iletecek. Bundan sonraki süreçte analiz sonuçları ne gösterirse ona göre hareket edilecek"