Gündem ‘Derin’ rekabet!

‘Derin’ rekabet!

24.07.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Serbest dalışta Türk sporcuların rekabeti göz dolduruyor... Milli sporcu Şahika Ercümen dün Kaş’ta 91 metreye inerek 3 gün önce Derya Can’ın kırdığı rekoru 1 metre ileriye taşıdı.

‘Derin’ rekabet

Son yıllarda Türk sporcuların adını sıkça duyurduğu serbest dalış büyük bir rekabete sahne oluyor. Antalya’nın Kaş ilçesinde ilk denemeyi yapan milli sporcu Derya Can geçtiğimiz haftasonu 91 metreye inerek dünya rekorunu elde ederken, Şahika Ercümen 3 gün sonra, yani dün rekoru 1 metre ileri taşıdı.
Rekor denemesine yoğun kara antrenmanları ve nefes açma teknikleriyle hazırlanan Ercümen, Dünya Sualtı Sporları Federasyonu (CMAS) gözlemcileri eşliğinde derinlere daldı. Kaş’ın derinliklerinde 91 metreye inen Ercümen, böylece ‘Paletsiz Değişken Ağırlık’ kategorisinde yeni dünya rekorunun sahibi oldu.
İlk nefes Gazze’ye
Rekor için 2 dakika 49 saniye sualtında kalan Ercümen, “91 metreye inerek son sözü söylemek güzel oldu. Deniz dostu Gökhan Türe ve nesli tükenen Akdeniz fokları için daldım. Ama Gazze’de ölen masum insanların hatırlanması ve bu kirli savaşa son verilmesi için nefesimi tuttum. 91 metre derinde kaldıktan sonra aldığım ilk nefes Gazze’deki masumlara gitti. Umarım Gazze’ye barış gelir” dedi. Rekor sonrasında ‘Gazze Nefes Alsın’ yazılı bir pankart açan Ercümen, Çanakkale Savaşları’nın 100. yılı nedeniyle de gelecek yıl 100 metre derine ineceğini belirtti.
Her ikisi de Çanakkaleli ve ODTÜ SAS sporcusu olan Can ve Ercümen’in art arda kırdıkları rekorlar dünyanın en iyi derin dalış sporcularının Türkiye’de olduğunu da gösterdi. Ercümen’in en yakın rakibi Derya Can ise bir kutlama mesajı yayınlayarak “Serbest dalışta uluslararası platformda dünya rekorları kırarak rekabet eden aynı kulüpten 2 Türk sporcu olmamız benim için mutluluk verici. Ben zaten tatlı rekabetten hoşlanırım ve bu beni motive eder” dedi.
‘Engelsiz bir ortam şart’
1999’daki Marmara Depremi’nde enkaz altında kalarak ayaklarını kaybeden engelli dalgıç Ufuk Koçak da yeni bir dünya rekoru elde etti. ODTÜ SAS üyesi Koçak, 22 metre derine dalarak yine 22 metreyle Cem Esmeray’a ait olan engelli serbest dalış rekorunu geçmedi. ‘Bedensel engelli değişken ağırlık ip destekli paletsiz dalış’ olarak tescillenen rekorun Cem Esmeray da olduğunu hatırlatan Koçak, “Türkiye’de 8.5 milyon engellenen vatandaş var. Önemli olan sesimizi duyurmak. Daha derine inerek neyin yarışını yapalım? Engelsiz bir ortam yaratılması gerekiyor” diye konuştu.