Gündem Ders kitaplarının taraması ‘intihal.net’le yapılacak

Ders kitaplarının taraması ‘intihal.net’le yapılacak

03.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Ders kitaplarında uygunsuz içerik olup olmadığı, yerli yazılım “intihal.net” ile tespit edilecek.

Ders kitaplarının taraması ‘intihal.net’le yapılacak

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile Fırat Üniversitesi Teknokent’te faaliyet gösteren Asos Eğitim Bilişim Danışmanlık Limited Şirketi arasında, şirketin benzerlik tespiti yazılım programının, ders kitaplarının incelenmesinde kullanılmasına ilişkin bir protokol imzalandı. Fırat Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Bedri Özer ise intihal veya benzerlik tespit programlarının ülke için stratejik ürünler olduğunu belirtti. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’na 1 yıllık kullanımı hibe edile yazılım, MEB’in ücretsiz dağıttığı ders kitapları ve öğretim materyallerinin incelenmesinde de kullanılacak.

Haberin Devamı

İlk yerli intihal programı

Talim Terbiye Kurulu Başkanı Alpaslan Durmuş, FETÖ veya diğer terör örgütleri ile irtibat ve iltisakı kesinleşmiş kişilerin yayınları ve terör örgütlerinin sıklıkla kullandığı kelimelerle subliminal bir mesaj verilip verilmediğinin, yerli ve milli bir yazılımla tespit edileceğini ifade eden Durmuş, şunları kaydetti: “Program sayesinde birtakım argo, kaba dil, ırkçı ve cinsiyetçi söylemleri fark edebileceğiz. Kitapları hazırlayanlar tarafından başka bir kitaptan alıntı yapılıp yapılmadığını tespit edeceğiz. ”

Öte yandan Durmuş, 29 Ağustos 2016’dan, Haziran 2017’ye kadar bin 522 kitabı incelediklerini ve 32 bin 900 hata tespiti yaparak, düzelttiklerini kaydetti. Çalışmalar neticesinde, 422 doğrudan FETÖ/PDY ile alakalı hata tespiti yaptıklarına dikkati çeken Durmuş, bu hataların yer aldığı 189 kitabın ve bu kitapları hazırlayan 73 kişinin sistemden çıkarıldığını belirtti. l ANKARA Milliyet