Gündem Din adamlarıyla cenaze protokolü

Din adamlarıyla cenaze protokolü

09.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kozmopolit bir kent olan Antalya’nın merkez Muratpaşa Belediyesi, cenaze hizmetleri için iki imam, iki Alevi dedesi ve üç rahiple protokol imzaladı. Gerektiğinde de İstanbul’dan haham çağırılıyor

Din adamlarıyla cenaze protokolü

Antalya’nın Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, cenaze hizmetlerinde din adamlarını buluşturan bir protokole imza attı. Uysal, “Makamımda ilçe müftüsü, dedeler, rahipler bir araya geldik. Din adamları talep halinde ihtiyacı karşılayacaklarını imza altına aldı. Böyle bir buluşma yaptık. Cenaze kaldırırken din ve kültür ayrımı yapmıyoruz. Kadrolu iki imam ve bir bayan din görevlimiz, iki dedemiz var. Üç rahip var. Kadromuzda değiller ama anlaşmalıyız. Gerektiğinde İstanbul’dan haham da davet ediyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Uysal’ın, Muratpaşa Belediyesi’nin gerçekleştirdiği hizmetlerle ilgili açıklamaları şöyle:

PROTOKOL İMZALADIK: Gelip hizmet talebi halinde ihtiyacı karşılayacaklarını imza altına aldılar din adamları. Öyle bir buluşma yaptık. Benim makamımda ilçe müftüsü, dedeler, rahipler. Şu andaki cenaze hizmetlerinin yüzde 30’u Alevilere yönelik. Cenaze hizmetleri için aradıkları zaman dedelerimizi gönderiyoruz. Hıristiyanların talebi yüzde 10’un üzerinde. Yahudilerden daha talep gelmedi. Biz dedik ki hazır olalım. Öyle bir altyapı çalışması yaptık. Cenaze kaldırırken din ve kültür ayrımı yapmıyoruz. İki kadrolu imam ve bir bayan din görevlimiz var. Biri her zaman çalıştığımız iki Alevi dedemiz var. Hıristiyanlığın her mezhebinden olmak üzere üç tane rahip var. Kadromuzda değiller ama anlaşmalıyız. Henüz talep gelmedi ancak gerektiğinde İstanbul’dan haham davet edeceğiz.

Haberin Devamı

HERKES HİZMETE BAKIYOR: 140 cami, 2 kilise, 2 cemevine temizlik ve çevre düzeni hizmeti götürüyoruz. Hatta kilise uzun süre kabul etmedi hizmetimizi. Şaşırdılar. Sonradan kabul etmeye başladılar bizi. Türkiye toplumu manipule edilmese asla birbirine verilen hizmetten rahatsız olmuyor. Bundan 25 sene öncesi gibi değil Türkiye. Kendine verilen hizmete bakıyor herkes. Müslüman, muhafazakar, mütedeyyin insan kendisi hizmet alıyorsa mutlu oluyor. Oradaki Alevi vatandaşa niye hizmet ediyorsun demiyor bana. Ya da kiliseye niye hizmet ediyorsun demiyor. Herkes hizmet almak istiyor. Aslında bu Türkiye’nin geleceği için umut ışığı. Ben bir sosyal demokrat insan olarak diyorum ki, Türkiye yüzde 80 sosyal demokrasiye uygun. Din, iman, yaşam şekline girilmediği sürece bir görüş ayrılığı çıkmıyor halkla aramızda.

ANTALYA HÂLÂ PAMFİLYA’DIR: Pamfilya, çok farklı etnik ve kültürel grupların hoşgörü içinde bir arada yaşadığı yer demek. Antalya hâlâ Pamfilya’dır diyorum ben. Cemevinin birini ben yapıyorum. Birinin de tapusunu verdim. Tapusunu verdiğimde suçtu. Şimdi suç olmaktan çıktı. Mevzuat müsait değilken verdik. Hacı Bektaş Veli Vakfı’na. Kamu kurumu olmasını sağlamak kaydıyla verilebilir diye Meclis kararı alınmıştı daha önce. Cemevleriyle ilgili AİHM kararını ilk hayata geçiren belediye de biziz. İnşaatı devam ediyor cemevinin. Zeytinköy mahallesinde.

Haberin Devamı

RENK KÜLTÜRÜ ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ: Turunç Masa’mız vatandaşla yönetimi buluşturuyor. Bina boyamalarımız var. Renk kültürü üzerine çalışıyoruz. Bina estetiği. Beyaz ağırlıklı. Azami beyaz kulanımı. Az miktarda da serin renkler. Akdeniz’e uygun renkler. Komşularımıza yaymak için sokaklarımızı boyuyoruz. Sosyal hizmetlerin hepsi standart hizmet. Herkese verdiğimiz hizmetler. Türkiye’de en büyük hizmet zaten bu. Bizimki hoş bir seda mantığıyla sosyal hizmet. Ben 20 bin kişiye sosyal hizmet veriyorum. 8 bin çocuğa spor kursu veriyorum. 5 bin kadına sabahları spor yaptıyorum. İsteyene Ankara’nın Bağları’nı çalıyorum, isteyene klasik müzik.

AÇIK HAVA KÖYÜ: Diğer belediyeler, patenti bizde olan yer altı çöp konteynerlerini örnek alıyor. Hiçbir siyasi ayrım gözetmeden MHP’li, AKP’li belediyeye verdik. Patenti bizde olduğu için öğrenmek istediler. Birer tane hibe ettik. Ama artık edemiyorum. Meclis kararı var. Satıyoruz. Konteyneri yerin altında tutuyoruz. Basıyorsun kalkıyor yukarı, boşaltıyorsun iniyor. Büyük bir çevre projemiz var. Bütün katı atıkları tartıyoruz, karşılığında dağıttığımız çevreci karta ödül yüklüyoruz. 2 mahallemizde pilot uygulama devam ediyor. Başarılı olursa bütün Muratpaşa’ya yayacağız. Atık toplama beklenileni 3’e katlıyor. Kimse atmıyor. Açık hava çocuk köyü yapıyoruz. Fastfood yiyecek, boyalı içecek, margarin yasağı var. Elektronik yasağı var. Açık havada oynayacaklar. Sadece buz pateni ve animasyon, tiyatral gösteriler için kapalı alana girecekler. Tırmanma, hoplama, boyama, sökme, takma tamamen post modern.

Haberin Devamı

‘HER KURUŞU İNSANA HARCIYORUZ’

Doğal gazı yayıyoruz şehirde. Amatör sporlara altyapı oluşturmak üzere spor salonları yapıyoruz. Üçük okul bahçelerinde 4 tane yaptık. Sosyal belediyecilikte 7-24 yaşlı ve engellilere ekip gönderen bir belediyeyiz. Yaşlı evleri modelimiz var. 2 bin 500 yaşlımız faydalanıyor. 1200 yaşlımıza evde bakım hizmeti veriyoruz. 1400 kişi eşya ve gıda yardımından faydalanıyor. 70 yaşlımıza huzur evlerinde bakıyoruz. 4500 kişiye meslek edinme kursu veriyoruz. 700 çocuğu üniversiteye hazırladık. 440 çocuğa kreşlerimizde baktık. Buralar da hiç torpil sökmez. 200 üniversite öğrencisi için yurt açtık. 250 üniversite öğrencisine burs veriyoruz. 20 bin kişiye sosyal hizmet üretiyoruz. Bunu sistematik yapıyoruz. Tek bir telefonla hem sosyal hem temel belediyeciliği dağıtıyoruz. 444 80 07 Turunç Masa’dan.