Gündem ‘Din ve Bilim’den barış mesajı geldi

‘Din ve Bilim’den barış mesajı geldi

17.06.2009 - 01:18 | Son Güncellenme:

Canterbury Başpiskoposu, “İnanç ve bilim arasında düşmanlık yok. Dine saldıranlar kendilerini ‘Darwinciler’ olarak tanımlıyor” dedi. Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü de iyi şeyler için farklılıkları görmek gerektiğini söyledi

‘Din ve Bilim’den barış mesajı geldi

Bahçeşehir Üniversitesi’nin, Canterbury Başpiskoposluğu ve Georgetown Üniversitesi ile ortaklaşa düzenlediği “Hıristiyanlık ve İslam Açısından Din ve Bilim” konulu konferans, üniversitenin Beşiktaş yerleşkesinde dün yapıldı. Açılışta konuşan Canterbury Başpiskoposu Prof. Dr. Rowan Williams, konferansın Başpiskoposluğun, 11 Eylül’den sonra başlattığı “Köprüler İnşa Etmek” seminerlerinin sekizincisi olduğunu söyledi.
Seminerlerin vizyonunu Hıristiyan ve İslam bilim adamlarının siyasi baskı olmadan bir araya gelerek derinlemesine tartışmalar yapması olarak tanımlayan Williams, “Seminerlerin ana odak noktası birbirimize güven duyacağımız ilişkiler oluşturmak ve bunu kendi toplumlarımıza ve dinlerimize yansıtmak” dedi. 

Küresel uygarlığa katkı
Williams son seminerin İstanbul gibi derin, İslam ve modernlik arasında uzmanlığın olduğu bir şehirde yapılmasından memnun olduğunu da belirterek, “Türkiye’de İslam’la eğitim arasında bazı endişelerin olduğunu biliyoruz. Soruları bilim ve inanç açısından yanıtlamaya çalışacağız” dedi. Bu yılın “Charles Darwin yılı” olduğunu da anımsatan Williams, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Dini inançlara pek çok saldırı oluyor. Bu saldırıları yapanlar kendilerini ‘Darwinciler’ olarak tanımlıyorlar. İnanç ve bilim arasında içsel bir düşmanlık yoktur. Modern bilim bazen kendisini birçok açıdan dine karşı düşmanca geliştirmiştir. Bunu yapanlar materyal etkileşim bazında hareket ettiklerini söylerler. Müslüman ve Hıristiyan uzmanlar bu sorunları tartışırken bir araya gelemiyorlar. Bu toplantılarla küresel uygarlığa katkıda bulunacağız.”

‘Barış ve istikrar’
Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Deniz Ülke Arıboğan da konuşmasında “Gezegenimizde iyi şeyler olması için, farklılıklarımızı görmek ve birbirimizi anlamamız gerekiyor. Barış ve istikrar ortak geleceğimizdir” dedi.
Konferansa dünyanın çeşitli ülkelerindeki üniversitelerden konuşmacı olarak katılan akademisyenler din ile bilim arasındaki ilişkileri kutsal metinler ışığında masaya yatırdı.
Konferansta konuşan Duke Üniversitesi’nden Doç. Dr. İbrahim Musa, Kuran’da yaratılış doktrini denildiğinde kapsamlı bilgiler bulunduğunu belirtek şunları söyledi: “Kuran’ın yorumlanması sizi doğa yoluyla ilah olana ulaştırıyor. Yaratılış hikâyesinin amacına bakarsak Allah yaratıcı, zanaatkâr olarak görülüyor.”
Heidelberg Üniversitesi’nden Prof. Dr. Michael Welker de yaradılış hikâyesine ilişkin İncil’den farklı örnekler verdi.