Gündem Dink cinayetinde 8 asker, ‘görevi ihmal’den yargılanacak

Dink cinayetinde 8 asker, ‘görevi ihmal’den yargılanacak

06.05.2009 - 17:05 | Son Güncellenme:

.

Dink cinayetinde 8 asker, ‘görevi ihmal’den yargılanacak

AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in 19 Ocak 2007'de İstanbul'da öldürülmesi olayında ihmalleri olduğu iddiasıyla yargılanan, dönemin Trabzon Jandarma Alay Komutanlığı görevlilerinden Jandarma Astsubay Başçavuş Okan Şimşek ve Jandarma Uzman Çavuş Veysal Şahin'in yargılanmasına Trabzon 2'nci Sulh Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Mahkeme Hakimi Şevki Uluçam, haklarında iddianame hazırlanan Albay Ali Öz ve diğer 5 askerin dosyalarının da mevcut dava dosyasıyla birleştirilmesine karar verdi. Buna göre Albay Ali Öz ve 7 asker, Trabzon 2'nci Sulh Ceza Mahkemesi'nde ‘görevi ihmal’ suçu ve 6 aydan 2 yıla kadar hapis istemiyle yargılanacak.
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürüleceğini bildikleri halde ‘gerekli önlemi almamak’ ve ‘ihmal’le suçlanan, Dink Ailesi'nin de haklarında suç duyurusunda bulunduğu İstanbul'da görevli Jandarma Kıdemli Başçavuş Okan Şimşek (39) ile Burdur'da görevli Jandarma Uzman Çavuş Veysal Şahin'in (39) tutuksuz yargılandıkları davanın 7'nci duruşması bugün Trabzon 2'nci Sulh Ceza Mahkemesi'nde yapıldı. Duruşmaya, tutuksuz sanıklar Uzman Çavuş Veysal Şahin ve Başçavuş Okan Şimşek ile Astsubay Hüseyin Yılmaz ve Uzman Çavuş Hacı Ömer Ünalır da katıldı.
Mahkeme Hakimi Şevki Uluçam, Trabzon İl İdare Kurulu tarafından soruşturma izni verildikten sonra Cumhuriyet Başsavcılığı'nca haklarında dava dosyası hazırlanan dönemin İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz ile 5 asker hakkında daha önce verdiği ‘görevsizlik’ kararının 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi2nden dönmesi üzerine, yargılanan iki askerin dosyasıyla, Ali Öz ve 5 askerin dosyasını birleştirme kararı verdi.
Buna göre Albay Ali Öz ile Dink cinayeti döneminde Trabzon Jandarma İstihbarat Şube'de görevli askerler Yüzbaşı Metin Yıldız, Astsubaylar Gazi Günay ve Hüseyin Yılmaz ile Uzman Çavuşlar Hacı Ömer Ünalır ve Önder Araz da Uzman Çavuş Veysal Şahin ve Astsubay Okan Şimşek gibi 2'nci Sulh Ceza Mahkemesi'nde ‘görevi ihmal’ suçundan TCK 257/2 maddesi uyarınca 6 aydan 2 yıla kadar hapis istemiyle yargılanacak. 

DİNK AİLESİ'NİN AVUKATI DOSYANIN SAVCILIĞA İADESİNİ İSTEDİ 
2'nci Sulh Ceza Mahkemesi'nde bu sabah görülen duruşmada Dink Ailesi'nin avukatlarından Bahri Belen, iddianamede hata olduğunu belirterek, “Hrant Dink öldürüldükten bir gün sonra Jandarma Genel Komutanlığı'na gönderilen haber bildirim formunun tarih hanesinde tahrifat yapıldığı belirlendi. Bu da evrakta sahtecilik suçuna giriyor. Bu suçun da iddinamede ayrı olarak yer almasını istiyoruz. Bu nedenle dosyanın savcılığa geri gönderilmesini ve iddianamedeki eksik unsunların tamamlanmasını talep ediyoruz” dedi.
Mahkeme Heyeti, daha sonra duruşmaya öğle arası verdi. Öğleden sonra duruşmada birleştirilen dava dosyasında isimleri yer alan ve tutuksuz yargılanan sanıklar Uzman Çavuş Hacı Ömer Ünalır ile Astsubay Hüseyin Yılmaz'ın dinleneceği öğrenildi. 

HEPSİ YARGI ÖNÜNE ÇIKMIŞ OLACAK 
Trabzon 2'nci Sulh Ceza Mahkemesi'nin dosyaların birleştirilmesine karar vermesinin ardından Dink cinayetinde ihmalleri bulunduğu iddia edilen tüm askerlerin yargı önüne çıkması da kesinleşti. Bilindiği gibi Trabzon İl İdare Kurulu, sanıklar Jandarma Astsubay Okan Şimşek ve Jandarma Uzman Çavuş Veysal Şahin’in mahkemede verdikleri üstlerini suçlayıcı ifadelerin ardından, müfettişlerin talebi doğrultusunda, dönemin İl Jandarma Alay Komutanı Albay Ali Öz ve İstihbarat Şube Müdürü Kıdemli Yüzbaşı Metin Yıldız hakkında istihbaratı gizlemek ve işlem yapmamak, gerçeğe aykırı belge düzenlenmesi için talimat vermek, İstihbarat Şube Müdürlüğü’nde görevli astsubay Gazi Günay ve Hüseyin Yılmaz ile Uzman Çavuş Önder Araz ve Uzman Çavuş Hacı Ömer Ünalır hakkında da sonradan belge tanzim etmek suçundan soruşturma açılmasına izin vermişti.