Gündem Dink davasında iki sanık bir günde tutuklandı

Dink davasında iki sanık bir günde tutuklandı

08.01.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Hrant Dink cinayeti davasında dün duruşmaya gelmeyen Osman Hayal ve Zeynel Abidin Yavuz Trabzon’da yakalanarak tutuklandı

Dink davasında iki sanık bir günde tutuklandı

AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesiyle ilgili davanın Yargıtay’ın bozma kararından sonraki üçüncü duruşması dün görüldü. Yargıtay 9. Ceza Dairesi davaya bakan mahkemenin ’örgüt yok’ kararını sanıkların terör örgütü değil suç örgütü üyesi oldukları gerekçesiyle bozmuştu. Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nda İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ikisi tutuklu 19 sanığın yargılandığı davanın 3. duruşmasına tutuklu sanık Erhan Tuncel getirilirken diğer tutuklu sanık Yasin Hayal ise katılmadı. Duruşmaya tutuksuz sanıklardan sadece Tuncay Uzundal katıldı.

Vareste talebi reddedildi
Beyanların ardından mahkeme, ara kararlarını açıkladı. Erhan Tuncel’in tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme, vareste tutulmasına yönelik talebi ise reddetti. Mahkeme, sanıklar Osman Hayal ve Zeynel Abidin Yavuz hakkında ’Yargıtay’ın bozma ilamına karşı beyanlarının alınması için’ yakalama kararı çıkarttı. Mahkeme, beyanı alınamayan Dink cinayetinden hükümlü tutuklu Ersin Yolcu ve beyanları alınan ancak taraf avukatların soru sorma ihtimaline karşı Dink cinayetinden hükümlü Yasin Hayal ile tutuklu sanık Erhan Tuncel’in gelecek celse bulundukları cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) yöntemi ile beyanlarının alınmasına karar verdi. Duruşma 12 Şubat’a ertelendi.
Dink cinayeti davasında duruşmaya katılmadığı için haklarında yakalama kararı çıkarılan ve Trabzon’da gözaltına alınan Yasin Hayal’in ağabeyi Osman Hayal ve Zeynel Abidin Yavuz, tutuklanarak cezaevine gönderildi.

İfade veremediler
Emniyet ve Jandarma’daki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen sanıklar Hayal ve Yavuz’un telekonferans sistemiyle İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından ifadelerinin alınacağı açıklandı. Ancak İstanbul’daki sistemde meydana gelen arıza nedeniyle ifade veremeyen sanıklar sevk edildikleri Nöbetçi Mahkeme tarafından tutuklanarak Trabzon Bahçecik Cezaevi’ne gönderildi. Aynı sistemin cezaevinde de bulunduğu, Osman Hayal ve Zeynel Abidin Yavuz’un ifadelerinin yine telekonferans sistemiyle cezaevinden alınacağı vurgulandı. Bu arada sistemin yine arızalı olması durumunda Hayal ve Yavuz’un İstanbul’a gönderilecekleri öğrenildi.
Cezaevine götürülmek üzere adliyeden çıkarılan Osman Hayal’in babası Bahattin Hayal, oğlunun yanına giderek para vermek istedi, ancak polisler buna izin vermedi. Jandarma tarafından adliyeden çıkarılan Zeynel Abidin Yavuz ise basın mensuplarına, “Koşun, yarış yapın, hanginiz daha iyi çekecek” diye laf attı.