Gündem Dink davasında şok karar: ÖRGÜT YOK

Dink davasında şok karar: ÖRGÜT YOK

18.01.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Dink suikastı davası, olayın 5. yılına bir gün kala sonuçlandı. Mahkeme ‘Örgüt yok’ dedi ancak Yasin Hayal’e ‘azmettirici’ olarak müebbet verdi, Erhan Tuncel’inse beraatına hükmetti..Özel yetkili mahkemeler, birçok davada birbirini hiç tanımayan kişileri terör örgütü suçlamasıyla tutuklu yargılıyor. Buna karşılık dünkü karardaki trajikomik tablo şöyle: 2004'te Trabzon'daki McDonald's bombalandı. Yasin Hayal bu bombalamadan hapis yattı. Ona bombayı temin eden Erhan Tuncel'di. Dün mahkeme Tuncel'e Mc'Donald's bombalamasından 10.5 yıl verdi. Ama her nedense Hayal ile Tuncel'i Dink davasında terör örgütü suçlamasından beraat ettirdi. NEDEN? Hayal deserbest kalır mı? Terör örgütü suçlaması olmayan davalarda en uzun tutuklu yargılanma süresi 5 yılla sınırlı. Ancak "Hükmen tutukluya tahliye olmaz" diye daha önce çıkan bir karar var. Eğer bu Yargıtay içtihatı dikkate alınmazsa 5 yıldır tutuklu yargılanan ve örgüt suçlaması olmayan Hayal bile çıkabilir.

Dink davasında şok karar: ÖRGÜT YOK

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin davada kararını açıkladı. Mahkeme heyeti, 19 sanıklı davanın tutuklu sanıklarından Yasin Hayal’e “Hrant Dink’i tasarlayarak öldürmeye azmettirmek” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Bütün sanıkların “Silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan beraatına karar veren mahkeme heyeti, Erhan Tuncel’i Mc Donald’s’ın bombalanması eylemine ilişkin 10 yıl 6 ay hapis cezasına mahkum etti. Mahkeme, davanın tutuklu sanığı Erhan Tuncel’in çaptırıldığı hapis cezasını ve sanığın tutuklu kaldığı süreyi göz önüne alarak tahliyesine hükmetti. Dink ailesi avukatları kararı temyize götürmeye hazırlanırken, Savcı Hikmet Usta da karara itiraz edeceğini açıkladı.

Tek örgüt Trabzon Emniyeti
Duruşmada söz alan tutuksuz sanıklardan Tuncay Uzundal’ın avukatı Seyit Ahmet Kaya, iddianamenin gerçeklerle alakasının olmadığını savundu. Sanıkların üyesi oldukları öne sürülen örgütün ne olduğunun ortaya çıkarılmadığını belirten Kaya, “Buna ancak ahbap çavuş örgütü diyebiliriz” dedi.
Avukat Erdoğan Soruklu da müvekkili Tuncel’in emniyet istihbarat elemanı olarak görevini yaptığını belirterek, meydana gelen sonuçtan yetkililerin sorumlu olduğunu iddia etti.Herhangi bir delilin olmadığını ifade eden Soruklu, “Erhan Tuncel ısmarlama sanıktır. BBP ısmarlama bağlantılıdır. Bu bir ‘Ergenekon’ cinayetidir. Ancak sanıkların örgüt oluşturdukları fikri boş bir iddiadır” şeklinde konuştu. Soruklu, Tuncel’in mensubu olduğu tek örgütlü yapının Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü olduğunu söyledi. “Yasin Hayal’in bağlantısının ortaya çıkarılmasıyla cinayet aydınlanır” ifadesini kullanan Soruklu, Hayal’in başka bir bağlantı zincirini temsil ettiğini de kaydetti.
Tuncel de 3 saat süren savunmasında Dostoyevski, Mevlana ve Che Guevara’dan alıntılar yaptı. Tuncel, Dink cinayetine ilişkin konuşması nedeniyle eski İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah’ın pasifize edildiğini, cinayetin “Ergenekon” eylemi olduğunu iddia etti.
“Evvel zaman içinde kalbur zaman içinde” diye başlayarak cinayet süreci anlatan Tuncel, gözaltına alınmasının “şekil icabı” olduğunu iddia etti. Tuccel, Dink cinayetinden önce Hayal’in yaptığı bütün eylemlerin siyasi içerikli olduğunu ve bu eylemlere rağmen Hayal’in koruma kalkanıyla korunduğunu savundu.

Tuncel: Vatan sağ olsun
Tuncel, istihbari faaliyetlerde bulunmanın yasalara uygun olduğunu aktararak, Mc Donalds’ın bombalanması olayını kendisinin çözdüğünü ve bu davadaki tüm sanıkların da kendi çalışmaları sayesinde yakalandığını ifade etti. Hakkında yasadaki etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanmasını isteyen Tuncel, Dink cinayetini, 18-19 kez ihbar ettiğini ve bu cinayeti engellemek için elinden gelen her şeyi yaptığını belirterek, dava konusu örgütle hiçbir ilgisinin olmadığını savundu. Tuncel, savunmasını “vatan sağ olsun” diye bitirdi.
Yasin Hayal de Tuncel’in, hakkında asılsız beyanlarda bulunduğunu belirterek, bu iddialarla ilgili Erhan Tuncel hakkında avukatı aracılığıyla soruşturma açılmasını talep etti. Erhan Tuncel’in, merhum Hrant Dink’in öldürüleceği ihbarında bulunmasına rağmen, cinayetten önceki 1 yıllık süreçte kendisine neden engel olunmadığını soran Hayal, “Herhalde koca TC devleti benden çekinecek değildir” ifadesini kullandı. Hayal, savunmasını “Mahkeme heyetine meydan okuyorum. Kalemimi kıracak delikanlı arıyorum” diyerek bitirdi.

İşte mahkemenin kararı
Mahkeme 31 maddelik kararını açıkladı. Dink’in öldürülmesinde terör örgütü bağlantısı bulamayan mahkeme, sanıkları “terör örgütü yöneticiliği veya üyeliği” suçlamalarından beraat ettirdi.
Sanıklar hakkında bireysel eylemlerinden dolayı hüküm kuran mahkeme heyeti, Hayal’i “Hrant Dink’i tasarlayarak öldürmeye azmettirmek”ten ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı. Tuncel’in Dink cinayetiyle bir bağlantısını tespit edemeyen mahkeme, Tuncel’i “Dink cinayetini azmettirmek” suçlamasından beraat ettirdi. Mahkeme heyeti, Mc Donalds’a yönelik bombalı saldırıdan dolayı 10 yıl 6 ay hapis ve 10 bin lira adli para cezasına çarptırdı. Mahkeme, Tuncel’in çaptırıldığı hapis cezasını ve sanığın tutuklu kaldığı süreyi göz önüne alarak tahliyesine hükmetti. Ancak mahkeme, Tuncel’in duruşmadaki hal ve tavırlarını ve tekrar suç işleyebileceğini göz önünde bulundurarak cezada herhangi bir indirim yapmadı.
Ersin Yolcu ve Ahmet İskender’in Ogün Samast’a Dink’i öldürmesi için yardım ettikleri sabit olduğundan, ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasına karar verildi. İndirim uygulayan mahkeme, Yolcu ve İskender’i 12’şer yıl 6ay hapse çarptırdı.

Haberin Devamı

Dink davasında şok karar: ÖRGÜT YOK

Duruşmadan önce “Hrant ve Dostları” adlı grup, poster ve pankartlarla basın açıklaması yaptı. Gösteriye Hrant Dink’in eşi Rakel Dink de katıldı.
FOTOĞRAFLAR: HÜSEYİN ÖZDEMİR

5 YILLIK SÜREÇ BÖYLE GEÇTİ
- Hrant Dink, 19 Ocak 2007’de Halaskargazi Caddesi üzerinde bulunan Genel Yayın Yönetmeni olduğu Agos gazetesinin önünde silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti.
- Cinayetin işlendiği yerde çeşitli güvenlik kameralarından görüntülerine ulaşılan ve daha sonra da kimliği tespit edilen 17 yaşındaki Ogün Samast, 20 Ocak 2007’de Samsun Otogarı’nda yakalandı.
- Samast, Yasin Hayal, Zeynel Abidin Yavuz, Ersin Yolcu ve Ahmet İskender, 24 Ocak 2007’de tutuklandı.
- 26 Ocak’ta Erhan Tuncel, 31 Ocak’ta Salih Hacısalihoğlu, 1 Şubat’ta Tuncay Uzundal, 23 Şubat’ta Veysel Toprak, 9 Mart’ta Osman Alpay, 7 Mart’ta İrfan Özkan ve 11 Nisan’da da Mustafa Öztürk tutuklandı.
- İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki ilk duruşma 2 Temmuz 2007’de yapıldı. Tutuklu sanıklardan Hacısalihoğlu, Altay, Özkan ve Toprak tahliye edildi.
- Hayal’in eniştesi Coşkun İğci hakkında 2009 temmuzunda hazırlanan ek iddianame davayla birleştirildi. Sanık sayısı 19’a yükseldi.
- Hayal’in ağabeyi Osman Hayal hakkında 2008 kasımında hazırlanan iddianame de ana davaya eklendi ve sanık sayısı 20’ye yükseldi.
- Mahkeme heyeti, İstanbul 13. Ağır Mahkemesi’nin “Ergenekon” davası dosyasının sanıklarıyla, bu dava dosyasında yargılanan sanıklar arasında bir irtibat olup olmadığının tespit edilebilmesi açısından, “Ergenekon” sanıklarına ait telefon numaralarının HTS raporlarının ve dijital kayıtlarının delil olarak istenilmesi için yazı yazılmasına karar verdi.
- 10 Mayıs 2010’daki duruşmada sanıklardan Ersin Yolcu ve Ahmet İskender tahliye edildi. Böylece davada tutuklu olarak Hayal, Erhan Tuncel ve Samast kaldı.
- 25 Ekim 2010’daki duruşmada Samast hakkındaki dava dosyasının ayrılmasına ve ayrılan dava açısından mahkemenin “görevsizliğine” karar verildi. Samast hakkındaki dava dosyasının görevli ve yetkili İstanbul Nöbetçi Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi.
- İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Ogün Samast, 25 Temmuz 2011’de “tasarlayarak adam öldürmek” ve “ruhsatsız silah taşımak”tan 22 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.
- 19 Eylül 2011’deki duruşmada esas hakkındaki görüşünü açıklayan Cumhuriyet Savcısı Hikmet Usta, “eylemlerin salt milliyetçilik duyguları kabaran gençler tarafından işlenmesinin ötesinde, Erhan Tuncel ve Yasin Hayal yönetiminde, ‘Ergenekon’ terör örgütünün Trabzon’da faaliyet gösteren bir hücre yapılanması tarafından işlenmiş olduğunu değerlendirdiğini” bildirdi.

Haberin Devamı

NOTLAR....
- Duruşma öncesinde Beşiktaş’taki Barbaros Parkı’nda toplanan ve kendilerini “Hrant’ın arkadaşları” olarak tanıtan grup, duruşmanın yapılacağı Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne kadar yürüdü. Adliye binasının önünde çeşitli sloganlar atan BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, HAS Parti İstanbul İl Başkanı Mehmet Bekaroğlu ile gazeteci ve akademisyenlerin de aralarında bulunduğu grup adına yapılan basın açıklamasında, “Biz Hrant için, içeride neye göre karar vereceklerini biliyoruz. Bu karar devletin kararıdır. Emniyetiyle, jandarmasıyla, istihbaratıyla, yargısıyla, medyasıyla, hükümetiyle, muhalefetiyle 5 yıl önce Hrant’ı aramızdan almaya karar vermiş olanlar şimdi adalet saraylarında bir karar daha verecekler” denildi.
- Bir süre önce yapılan duruşmada Mahkeme Heyeti Başkanı Rüstem Eryılmaz’ın karar vereceği yönünde uyarısında bulunması nedeniyle bu duruşmaya müdahil avukatlar ile bütün sanık avukatlarının katıldığı görüldü.
- Duruşmada, oğlu Tolga Baykal Ağustos 2005’te kaybolan Kadriye Ceylan’ın müdahillik talebi, suçtan zarar gördüğüne ilişkin bilgi ve belge olmadığı gerekçesiyle reddedildi.
- Karar açıklandığı sırada Erhan Tuncel sanıkların bulunduğu bölüme alındı. Ancak Yasin Hayal etrafında jandarmalarla salon girişinde tutuldu.
- Kararın açıklanmasının ardından Hrant Dink’in eşi Rakel Dink’in hayli üzgün olduğu görüldü. Rakel Dink gazetecilerin sorularına yanıt vermedi.
- Dink ailesine destek vermek için adliye önünde toplanan kalabalık, Beşiktaş Adliyesi’nden Agos gazetesine kadar yürüdü.

Haberin Devamı

SAVCININ MÜTALAASI:
Üst yapı ile irtibatları çıkarılamadı

Dink davasının 20. duruşmasında esas hakkındaki görüşünü açıklayan Savcı Hikmet Usta, “azmettirici” oldukları iddiasıyla yargılanan Erhan Tuncel ve Yasin Hayal’in de aralarında bulunduğu 7 sanık hakkında 2’şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemişti. Savcı Usta ayrıca Ergenekon soruşturmasının yanı sıra Balyoz, Kafes, Zirve Katliamı ve “Fuhuş-Askeri Casusluk” soruşturmalarındaki bazı delilleri de Dink cinayetiyle ilgili olduğu iddiasıyla mütalaasına koymuş ve şu tespitlere yer vermişti: “Ergenekon soruştur-malarından önce yapılan bu soruşturmanın, Ergenekon soruşturmalarının gösterdiği etkinlik içerisinde yürütülememesinden ve henüz kamuoyunun tam olarak Türkiye’deki derin yapılara karşı tam bir mücadele örneği vermeye başlamamasından kaynaklanan sorunlar nedeniyle Trabzon’da kurulup faaliyet gösteren bu hücre yapılanmasının üst yapı ile olan irtibatları tam olarak ortaya çıkarılamamıştır. Ancak bu yönde henüz her şey bitmemiş, örgütün tüm bağlantılarının ve ayaklarının ortaya çıkartılmasına ilişkin soruşturma henüz sonuçlanmamıştır. Hrant Dink suikastından yaklaşık bir yıl sonra, 2008 yılı itibariyle başlayan Ergenekon operasyon ve soruşturmalarının kararlılığı ve etkinliği nedeniyle derin yapılar ve onlara bağlı Trabzon’da yuvalanan terörist grubun gerçekleştirebileği en son suikast Hrant Dink suikastı olarak tarihe geçmiştir.”

Haberin Devamı

TİB kayıtları için tedbir
Mahkeme, Hrant Dink cinayetine ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma kapsamında, olay yerine yakın bölgedeki 20 baz istasyonuna ait kayıtlar ve 91 telefon numarasına ait kayıtların silinmemesi için tedbir kararı aldı. Karar, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na (TİB) tebliğ edildi.

Haberin Devamı

Günay: Vahim bir gelişme
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Hrant Dink davasında bütün sanıkların, “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan beraatine karar verilmesini eleştirdi. Günay, “Bu vahim bir gelişme. Yargının bu kararı sonuçlandığnıa göre, şu anda bunu eleştirme hakkımız var. Bu konunun örgütlü suç olduğu konusunda toplumda bir kamu vicdanı hükmü oluşmuştur. Onun için örgütlü suç olmaktan, örgüt üyesi olmaktan beraat etmelerini çok büyük şaşkınlıkla karşılıyorum.”
EVİN DEMİRTAŞ Ankara

Tuncel cezaevinden askerlik şubesine
Mahkeme, Erhan Tuncel hakkında beraat kararı verdi. Duruşmanın ardından Tuncel, tahliye işlemlerinin yapılması için cezaevi ring aracıyla dün akşam saat 20.15’te tekrar tutuklu bulunduğu Tekirdağ 1 Nolu F Tipi Cezaevi’ne getirildi. Buradaki işlemlerin ardından Erhan Tuncel, saat 22.10’da cezaevinden tahliye edildi. Tuncel cezaevinden jandarma ekipleri tarafından alınarak Muratlı Askerlik Şubesi’ni götürüldü.

SANIKLARDAN KİM KİMDİR?

Dink davasında şok karar: ÖRGÜT YOK

OGÜN SAMAST
1990 Üsküdar doğumlu. Poliste suç kaydı bulunan Samast, Lise 1’den terk. Dink’i öldürmek iddiasıyla hakkında 18 ila 24 yıl arasında hapis, terör örgütüne üye olmak ve ruhsatsız silah taşımak iddialarıyla da 18 yıl hapsi istendi. Yargılama sırasında yasa değişti ve cinayet suçundan dosyası ayrılarak Çocuk Mahkemesi’ne gönderildi. İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi’nde Dink’i öldürmek”ten 21 yıl 6 ay, “silah taşımak”tan 1 yıl 4 ay hapse çarptırıldı.

Dink davasında şok karar: ÖRGÜT YOK


ERHAN TUNCEL
1981 Elazığ doğumlu. “Büyük abi” olarak bilindi. Karadeniz Teknik Üniversitesi İktisat Bölümü 4. sınıf öğrencisi. Adı ilk olarak McDonald’s bombalaması olayına karıştı ama yargılanmadı ve “polis muhbiri” oldu, Hayal’in Dink’e suikast planını polise bildirdiğini söyledi.
Kendisine muhbirlik teklifinde bulunan kişinin eski Trabzon Emniyet Müdürü Ramazan Akyürek olduğunu söyledi.

Dink davasında şok karar: ÖRGÜT YOK

YASİN HAYAL
1981 Trabzon doğumlu. Lise mezunu. 1999’da BBP’ye bağlı Alperen Ocakları’na katıldı. Nizam-ı Alem Ocakları, Alperen Ocakları ve MHP’de çaycılık yaptı. 2002’de Trabzon’da bir papazı keser sapıyla dövdü. 2004’te Mc Donald’s’a bomba attı ve 11 ay yattı. Yeni Pelitlispor’da futbol oynadı. Ogün Samast ile burada tanıştı. Dink’i öldürmeye azmettirmekle suçlandı. O da Erhan Tuncel’in suçladı. BBP’li Halis Egemen ile Yaşar Cihan’ın hapiste kendisine yardoım ettiğini ileri sürdü