Gündem Dink’e ‘suçlu’ diyen yükseldi

Dink’e ‘suçlu’ diyen yükseldi

01.12.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kamu Başdenetçisi seçilen Nihat Ömeroğlu’nun, Hrant Dink’in TCK 301’den yargılandığı davada mahkûmiyet yönünde oy kullanan Mıhçak’ı da denetçi seçtiği öğrenilirken, mahkûmiyet kararına katılan tüm üyelerin yükseldikleri ortaya çıktı

Dink’e ‘suçlu’ diyen yükseldi

TBMM tarafından, yeni kurulan Kamu Başdenetçiliği kurumuna “Başdenetçi” seçilen, eski Yargıtay üyesi Nihat Ömeroğlu’nun Hrant Dink’in hedef haline gelmesine yol açan 301. madde mahkumiyetine karar veren isimlerden olmasına yönelik tartışmalar sürerken, yine TBMM’nin Ömeroğlu’na bağlı çalışmak üzere seçtiği 5 denetçiden eski Yargıtay üyesi Muhittin Mıhçak’ın da Dink’in mahkumiyeti yönünde oy kullanan üyeler arasında olduğu ortaya çıktı. Dink’in mahkumiyeti yönünde oy kullanan ve davanın açılması sürecinde etkili olan diğer isimler de Ömeroğlu ve Mıhçak gibi kariyer basamaklarını hızla çıkarken, beraatini isteyenler o günkü konumlarından ya ileriye gidemedi ya da tenzil-i rütbeyle daha etkisiz görevlere gönderildi.

Önlenemez yükseliş
Dink’in mahkumiyeti yönünde oy kullanan 18 isimden kariyerinde yükselenler sadece Ömeroğlu ve Mıhçak olmadı. Diğer üyelerden bazıları da önemli görevlere geldi. Dink’in yargılanmasında ve mahkumiyetinde etkili olan isimlerin yükseldiği görevler şöyle:
- Hasan Erbil: Dink’in mahkumiyeti yönünde oy kullanan Erbil, Yargıtay Başsavcısı oldu.
- Hasan Gerçeker: 9. Ceza Dairesi Başkanı’yken Dink’in mahkumiyeti yönünde oy kullandı. Önce Yargıtay Başkanı, sonra Tahkim Kurulu Başkanlığı yaptı.
- Fahri Kasırga: Dink’in yargılanması gerektiğine yönelik kararda imzası vardı. Önce bağımsız Adalet Bakanlığı, sonra Başbakanlık Başmüşavirliği yaptı.
- Ekrem Ertuğrul: Dink’in mahkumiyeti yönünde oy kullanırken Yargıtay üyesiydi. Daha sonra daire başkanı oldu.
- Mehmet Ari-İbrahim Kır: Adalet müfettişi olan iki isim, Dink’in beraati yönünde tebliğname hazırlayan ve açıklamalarında mahkumiyet kararını eleştiren Savcı Ömer Faruk Eminağaoğlu’na disiplin cezası verilmesine yönelik müfettiş raporlarında, söz konusu açıklamalarını da gerekçe gösterdi. Her iki isim Yargıtay üyesi seçildi.

Yerlerinde kaldılar
Buna karşılık, Dink’in beraati yönünde oy kullanan Yargıtay Daire Başkanı Ersan Ülker, bir başka dairede üye olurken, 8. Ceza Dairesi üyesi Hamdi Yaver Aktan’ın dairesi değiştirildi. Salih Zeki İskender gibi Yargıtay üyeleri aynı görevini sürdürdü. Eminağaoğlu ise Erbil’in talebiyle Çankırı’ya hâkim olarak atandı.

Haberin Devamı

Herkes biliyordu
Başdenetçi seçilen Ömeroğlu’nun, Hrant Dink’in nüfus kaydında isminin “Fırat Dink” olarak geçmesine atıf yaparak, “Dosyanın Hrant Dink’e ait olduğunu bile bilmiyordum. Rutin bir dosyaydı” sözleri de tartışma yarattı. Yargıtay kaynakları ise Dink davası görüşülmeden önce Yargıtay’da ciddi kulislerin, Eminağaoğlu için, “Ermeni Ömer” gibi yorumlar yapıldığını, Genel Kurul toplantısına bütün üyelerin hazırlıklı girdiğini söyledi.