Gündem ‘Dink ihmali’nde Albay Öz’e 6 ay hapis

‘Dink ihmali’nde Albay Öz’e 6 ay hapis

03.06.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Gazeteci Hrant Dink’in öldürülmesinde ihmalleri olduğu gerekçesiyle yargılanan dönemin Trabzon İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz ile Yüzbaşı Metin Yıldız’a 6’şar, 4 astsubaya ise 4’er ay hapis cezası verildi. Mahkeme cezaları ertelemedi

‘Dink ihmali’nde Albay Öz’e 6 ay hapis

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürüleceğini bildikleri halde gerekli önlemi almamak ve görevi ihmalle suçlanan dönemin Trabzon Jandarma Alay Komutanı Albay Ali Öz ve İstihbarat Şubesi’nde görevli Yüzbaşı Metin Yıldız, Astsubaylar Gazi Günay, Hüseyin Yılmaz ve Okan Şimşek ile Uzman Çavuşlar Veysal Şahin, Hacı Ömer Ünalır ve Önder Araz’ın 6 aydan 2 yıla kadar hapis istemiyle yargılandıkları davanın 14. duruşması dün Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.
Mahkeme Başkanı, Albay Öz’ün avukatının dosyanın genişletilmesi isteğini reddederek, savcının açıkladığı esas hakkındaki görüşüne ilişkin savunma yapmalarını istedi. Öz’ün avukatı Ali Sürmen, “Cinayete dair istihbaratın Trabzon Emniyeti tarafından Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı’na bildirildiğini söylemektedir. Cinayet alanı, jandarma bölgesi değil, Emniyet alanıdır. Bu halde Emniyet Genel Müdürlüğü’ne böyle bir bildirim yapıldığına göre ortada gizlenmiş bir şey yoktur. Bu nedenle müvekkilimin beraatini istiyorum” dedi.

‘Öldürmeye iştirak’
Dink ailesinin avukatlarından Engin Cinmen ise, “Sanıklardan Ali Öz’ün eylemi, açıkça ihmalli davranışla öldürmeye iştiraktir. İstihbarat elemanları suikast yapılacağına dair ihbarları alıp jandarma komutanına bildiriyor. Gerek Jandarma komutanı, gerekse Jandarmanın dışında Trabzon ve İstanbul emniyeti bu konuda istihbari bilgi alıyorlar ancak 3 birim de gereğini yerine getirmedikleri için olay meydana geliyor. Burada görevi ihmalin ötesinde bir suç vardır” diye konuştu.

Cezalar ertelenmedi
Mahkeme Başkanı Bayram Temiz, ‘Suçun işleniş şekli ve özellikleri, işlenen suçta sanıkların ihmalle gerçekleşen rolleri ve ihmal sonucu meydana gelen olayın ağırlığı, bu yönde kamuoyunda yarattığı infiali’ göz önünde bulundurarak, sanıklardan Albay Ali Öz ile Yüzbaşı Metin Yıldız’a 6 ay, Astsubaylar Hüseyin Yılmaz, Hacı Ömer Ünalır ve Okan Şimşek ile Uzman Çavuş Veysal Şahin’i 4 ay hapis cezası verildiğini açıkladı. Cezalar ertelenmedi. Astsubay Gazi Günay ve Uzman Çavuş Önder Araz ise, yöneltilen suçu işlediklerine dair her türlü şüpheden uzak oldukları gerekçesiyle beraat etti.