Gündem Direniş hikâyelerinin izinde

Direniş hikâyelerinin izinde

15.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Tarihi Bomonti Bira Fabrikası içinde bulunan Bomontiada’nın bir parçası olan sanat mekânı Alt, bu kez üç kişisel sergiyi aynı anda ağırlıyor.

Direniş hikâyelerinin izinde

Mari Spirito’nun direktörlüğünü yürüttüğü mekânda 9 Ekim’e kadar Marwa Arsanios, Allora & Calzadilla ve Ahmet Öğüt’ün sergileri gösterilecek. Mekânın girişinde izleyicileri ilk olarak Marwa Arsanios’un ‘Olga’nın Notları, Kütüphane’ adlı eseri karşılıyor. Sanatçı projesi kapsamında 1960’lı yıllarda Mısır’da yayımlanan Al Hilal adlı bir dergiyi inceliyor.
Söz konusu eserinde de bu derginin ‘Neleri Okumalısınız?’ bölümünden yola çıkarak, ekofeminizm, çevresel politika teorisi, özgürlük siyaseti ve sermaye krizi başlıklarında kitaplar sergiliyor. Hemen sonrasında mekânda göreceğiniz ‘Hiç Bir Ayı Öldürdün mü ya da Jamila Olmak’ adlı video eser ise Cezayirli direnişçi Jamila Bouhired’i canlandırma sürecindeki kadın oyuncuları anlatıyor.
Döküntüler arasında sanat
Mekânın orta kısmındaki bölümde ise güncel sanatçı Ahmet Öğüt’ün ‘Bakunin’in Barikatı’ adlı eseri izleyicileri bekliyor. Bedri Rahmi Eyüboğlu, Fahrünissa Zeid, Şükriye Dikmen’in aralarında olduğu sanatçıların eserlerinin bir yığın döküntünün önüne adeta siper edilmiş şekilde yerleştirildiğini görüyorsunuz. Sebebi ise Öğüt’ün Bakunin’in bir fikrini günümüze uyarlama çabası... Sanatçının okuduğu bir makalede Mihail Bakunin 1848’de Prusyalı kuvvetlere karşı Dresden’deki sosyalist başkaldırının ön saflarına sanat eserleri yerleştirmeyi öneriyor, böylece askerlerin barikatı aşamayacağını savunuyor. Önerisi hayata geçmese de Ahmet Öğüt bu fikri günümüzde yaşatıyor. Zeyno-Muhsin Bilge’nin koleksiyonundan seçilen eserlerle hazırlanan çalışma, bundan sonra her uygulandığı yerde yeni bir koleksiyondan seçilen parçalara göre şekillenecek. Sonraki bölümde yine Öğüt’ün ‘Diğerleri Saldırırken’ adlı bronz heykel yerleştirmesi bulunuyor. Sanatçının iç kısımdaki bir diğer işi de ilgi çekici. ‘Altı Aylık’ adlı bu eser, Türkiye güncel sanatını ağırlamış fakat kapanmış veya değişmiş sanat mekânlarının tabelalarını bir araya getiriyor. Eser, sanat dünyamızın yakın dönem tarihine dikkat çekiyor.
Sergiler, Allora & Calzadilla’nın ‘Büyük Sessizlik’ ve ‘Apotome’ adlı video yerleştirmeleriyle sonlanıyor.
EYLÜL AYINDA YENİ İŞLER
Ancak Alt’taki sergileri bu yaz görmeyi planlıyorsanız aynı sergilere yolunuzun eylülde tekrar düşeceğini belirtelim. Çünkü eylül ayında, Ahmet Öğüt’ün yeni bir işi sergiye eklenecek, Allora & Calzadilla sergileri üzerine bir konuşma yapacak ve Arsanios bir dansçıyla
‘Dans Etmeyi Öğrenmek’ adlı bir sunum-performans gerçekleştirecek.