Gündem Diyarbakır’da ‘akil’ ve duygusal anlar

Diyarbakır’da ‘akil’ ve duygusal anlar

12.04.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

‘Akil İnsanlar Heyeti’nin Güneydoğu Grubu, Diyarbakır’da İzol ve Önkol’un ailelerinin yanı sıra yakınlarını kaybedenlerin aileleriyle görüşerek temaslarına başladı. Heyet ilk toplantısını Liluz Otel’de gerçekleştirdi.

Diyarbakır’da ‘akil’ ve duygusal anlar

Akil İnsanlar Heyeti’nin Güneydoğu Anadolu grubu ilk toplantısını dün Diyarbakır’da gerçekleştirerek çalışmalara başladı. Akil İnsanlar, Murat İzol ve Ceylan Önkol’un aileleriyle yaptığı görüşmelerin ardından yakınlarını dağda ve askerde kaybeden iki aileye ve Hür Dava Partisi’ne ziyarette bulundu.
Liluz Otel’de dün düzenlenen basın toplantısı Başkan Yılmaz Ensaroğlu, Başkan Yardımcısı Kezban Hatemi, Mehmet Emin Ekmen, Fazıl Hüsnü Erdem, Etyen Mahçupyan, Lami Özgen ve Ahmet Faruk Ünsal katıldı. Yılmaz Erdoğan ve Murat Belge ise grupta yoktu. Akil İnsanlar Heyeti Güneydoğu Komisyonu Başkanı Yılmaz Ensaroğlu, Akil İnsanlar projesinin bütün dünyada uygulandığını söyleyerek, “Türkiye’de bu komisyona biçilen rol; sürecin tanıtımı, kamuoyun desteğinin yükseltilmesi ve atılması gereken adımların toplumla tespitidir. Akil İnsanlar da Ak Parti adına değil, kendi başına bağımsız bir inisiyatif olarak görev yapacak” diye konuştu.
Duygusal anlar
Toplantının ardından Diyarbakır’da Üçkuyular Toplu Konutları’nda bulunan Murat İzol’un babaannesi Naile Pala ve eniştesi Recep Kaymak’ı ziyaret etti. Geçen günlerde, polis tarafından arandığı sırada polisin dur uyarısına uymayıp Dicle Nehri’ne atlayan ve hayatını kaybeden 19 yaşındaki Murat İzol’ün ailesiyle yapılan ziyaret çıkışında Başkan Yılmaz Ensaroğlu, “Geride kaldığını düşündüğümüz bir dönemde böyle bir olayın yaşanması üzüntü verici. Ninemiz, davacı olacağını söyledi. Biz de konunun takipçisi olacağız” dedi.
Heyetin ikinci durağıysa Ceylan Önkol’un ailesiydi. Heyet, 2009 yılında havan mermisinin patlaması sonucu hayatını kaybeden 11 yaşındaki Ceylan Önkol’un babası Raif ve annesi Saliha Önkol’la Diyarbakır’ın
Bağlar’da bir araya geldi. Görüşmenin ardından anne Saliha Önkol, “Akil insanları sonuna kadar destekliyorum. Kızım hakkında verilen takipsizlik kararı sonucu, akil insanların desteği için çok teşekkür ederim. Ceylan için devletten özür dilemesini bekliyorum. Ceylan’la ilgili hakkımızı istiyoruz. Başbakan kendi kızına nasıl önem veriyorsa, Ceylan’a da öyle önem vermesini istiyorum” şeklinde konuştu.
Komisyonun üçüncü ziyaretiyse dağda akrabalarını kaybeden aileler oldu. Duygusal anların yaşandığı ziyaret sırasında Kezban Hatemi’nin gözyaşlarını tutamadığı görüldü. 4 yıl önce dağda kızını kaybeden Emine Özkan (76) konuşmasında, “Barış istiyorum. O kadar acım olmasına rağmen barış istiyorum. Kan dursun. Köyüme dönmek istiyorum” dedi.