Gündem Diyarbakır'da olaylar çıktı

Diyarbakır'da olaylar çıktı

14.07.2012 - 15:54 | Son Güncellenme:

Diyarbakır’da BDP’nin bugün 'Özgürlük İçin Demokratik Direniş' adıyla yapacağı mitinge Diyarbakır Valiliği’nce izin verilmeyince polis yoğun güvenlik önlemleri aldı. Miting alanında toplanmak isteyen partililere polis gaz bombaları ve tazyikli su ile müdahale etti. BDP'liler de polise taş attı. Diyarbakır'da gerginlik sürüyor.

Diyarbakırda olaylar çıktı

Diyarbakır’da çeşitli yerlerde toplanıp BDP’nin izin verilmemesine rağmen miting yapacağını duyurduğu İstasyon Meydanı’na girmek isteyen gruplara polis müdahalelerde bulundu. Kentin merkezi Ofis Semti’ndeki Ekinciler Caddesi’nde toplanan yaklaşık 100 kişi, İstasyon Caddesi’ne girmek isteyince, sıkı önlem alan polis gruba izin vermedi. Gruptan bazılarının taş atması üzerine polis tazyikli su ve gaz bombası kullanarak grubu dağıttı. Bir süre sonra yeniden toplanan gruplar alana girmek isteyince polis yine dağıttı. Bu sırada kentin önemli caddesi Ekinciler üzerindeki esnaf işlerlerinin kepenklerini kapattı.

Haberin Devamı

EMİNE AYNA ISLANDI

BDP Diyarbakır Milletvekili Emine Ayna da Ofis Semti’ndeki olayların arasında kaldı. Polisin sıktığı tazyikli sudan etkilenen Ayna ıslanırken, bu sırada polis bazı göstericileri gözaltına almak istedi. Ayna, polisin gözaltına almak istediği bir kıza sarılarak, polisin götürülmesini engelledi.

Bu sırada bazı göstericiler kaldırımlardan söktüğü taşları polise atınca, polis de göstericilere müdahalede bulundu.

İstasyon Meydanı’na 100 metre uzaklıkta bulunan Sümerkpark’ta toplanan ve çoğunluğunu çocukların oluşturduğu gruba polis önce dağılmaları yönünde uyarıda bulundu. Dağılmayan grup, tazyikli su ile dağıtıldı. Olaylar İstasyon Meydanı’na çıkan tüm cadde ve sokaklar üzerinde yer yer sürüyor.

Haberin Devamı

Bu arada kentin bir çok yerinde çıkan olaylara müdahalede yetersiz kalan polis ekiplerine hemen takviye ekipler gönderildi. Gaz bombası biten polislere de gaz bombası takviyesi yapıldı.

DEMİRTAŞ; POLİSLERDEN DAĞILMALARINI İSTEDİ

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, milletvekili ve belediye başkanları ile BDP Diyarbakır il başkanlığı binasından saat 14.30 sıralarında ayrılarak parti otobüsüyle birlikte mitingin yapılacağı duyurulduğunu İstasyon Meydanı’na doğru yola çıktı.

Ancak önlem alan polis BDP’lilerin geçişine izin vermedi. Bunun üzerine milletvekilleri otobüsten inerek yaklaşık 100 kişilik bir grupla yürüyüşe geçti. Bayındır Caddesi üzerinde önlem alan polis ekipleri, yürüyüşe de izin vermedi.

Bunun üzerine BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, polislerden yollarını açmalarını istedi. Demirtaş, "Yaptığınız kanunsuzdur, dağılın. Size bu emri kanunsuz şekilde uygulatıyorlar. Milletvekillerinin önüne kesemezsiniz. Suç işliyorsunuz, sizi dağılmanız konusunda uyarıyorum" dedi. Ancak polis yürüyüşe izin vermeyince partililerle güvenlik güçleri arasında kısa süreli itiş-kakış yaşandı.

Yaşanan gerginliğin ardından milletvekilleri burada bir süre oturduktan sonra bu kez kendi araçlarıyla ayrıldı.

Ofis Semti’ne gelen milletvekilleri buradan İstasyon Meydanı’na girmek isteyince, polis Gevran Caddesi üzerinde gösteri yapan bir gruba gazlı müdahalede bulundu. Bunun üzerine milletvekilleri de araçları ile geri dönmek zorunda kaldılar.

Haberin Devamı

TÜM POLİSLERE ÇELİK YELEK GİYİN TALİMATI

Diyarbakır'da çıkan olaylar kentin değişik yerlerinde sürerken, yüzleri maskeli bir grubun üzerinde silahlar bulunduğu ve polise silahlı saldırıda bulunacağı istihbaratı üzerine tüm görevlilerin çelik yelek giymesi talimatı verildi.
Ayrıca tüm görevlilerin olaylara zırhlı araçlarla müdahalede bulunulması ve kesinlikle araçlardan inmemeleri istendi. Polislere ara sokaklara girmemeleri talimatı da verilirken, çıkan olaylar yer yer sürüyor. Olaylarda polise, ses bombası, havai fişek, molotof ve taşlı saldırılarda bulunuluyor. Polis, İstasyon Meydanı'na çıkan tüm cadde ve sokakları zırhlı araçlarla kapattı. Polise, miting yapılacağı belirtilen İstasyon Meydanı'nı hiç kimsenin sokulmaması talimatı verildi.
BOMBALI ARAÇ ALARMI
Bu arada bir kadının taşadığı sırt çantasında av tüfeği bulunduğu bildirilerip, eşfali verilip, takip edilmesi istendi. Kentte bomba yüklü bir aracında bulunduğu belirtilirken, önlemler en üst seviyeye çıkarıldı. ÇIkan olaylarda bazı polislerin yaralandığı öğrenildi.
Gösteri yapan gruplar, bazı araçları da ateşe verip yaktı.
Diyarbakır Emniyet Müdürü Mustafa Sağlam, tüm birimlere telsizle talimat vererek, çok dikkatli olmalarını istedi. Sağlam, "Provokatif eylemlere karşı duyarlı olalım. Vekillere karşı dikkatli, duyarlı hareket edelim. Olaylara karışanlara kesinlikle gözaltı yapalım" dedi.
MİLLETVEKİLİ BULDAN YARALANDI
Diyarbakır'da çıkan arbedede olayların arasında kalan BDP Milletvekili Pervin Buldan, yaralandı. BDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Buldan'ın yaralanma fotoğraflarını Twitter'den yayınladı. Buldan'ın bacağına isabet eden bir cisimden yaralandığı öğrenildi. Buldan, ambulansla hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı.

Haberin Devamı

MİLLETVEKİLLERİ SABAHA KADAR OTURMA EYLEMİ YAPACAK

Diyarbakır'da mitingin yapılacağı İstasyon Meydanı'na alınmayan BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile milletvekilleri bir saat boyunca Sümerpark'ta oturma eylemi yaptı. Milletvekilleri eylemin ardından Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ne ait park içindeki merkezi geçerek bir saat süren değerlendirme toplantısı yaptı.
Toplantının ardından parka yeniden dönen milletvekilleri sloganlarla karşılandı. BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Sabaha burada oturma eylemi yapacağız. Yarın saat 11.00'de de İstasyon Meydanı'nda basın açıklaması yaparak eylemimiz bitireceğiz. Amed'in bu onurlu duruşunu selamlıyorum. AKP bu onurlu duruşu iyi anlamalıdır. Halkımız sayın Öcalan'a sahip çıktığını bir kez daha göstermiştir" dedi.
Milletvekili Ayla Akat'ın da çıkan olaylarla yaralandığı belirtildi. Gözü sarılı olan Akat, gözüne tazyikli su isabet ettiği ve korneasında yanma olduğunu söyledi. Milletvekilleri daha sonra sabaha kadar sürecek oturma eylemini başlattı.