Gündem Doğanın kalbinde unutulmaz bir tatil

Doğanın kalbinde unutulmaz bir tatil

09.06.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Akşam yıldızların altında uyumak, sabah ise masmavi bir gökyüzü, yemyeşil ağaçlar ve kuş sesleriyle uyanmak. Şehrin gürültüsünden kaçanların yeni sığınağı, kamplar. Türkiye, bu konuda çok zengin. İster deniz kenarı, ister orman, isterse dağ başı… Herkese uygun, hemen her bölgede bir kamp alanı bulunuyor

Doğanın kalbinde unutulmaz bir tatil

Doğanın kalbinde unutulmaz bir tatil
Bayram tatiline gidenler dönerken, henüz tatile çıkamayanlar, plan yapmaya devam ediyor. Tabii bütçe ve isteklere göre herkesin tatil beklentisi farklı. Kimi lüks bir otelde, sadece denizin tadını çıkarmak istiyor, kimi kültür turlarıyla yeni şehirler tanımak kimi de doğayla baş başa kalmak. Tercihini doğadan yana kullananların adresi ise kamplar.

Haberin Devamı

Deneyimli olanlar, nereye, ne zaman gidileceğini, kamp için hangi malzemelerin gerekli olduğunu biliyor. Ancak ilk kez kamp yapacak kişilerin, kamp merkezlerini tercih etmelerinde yarar var. Çünkü doğada birçok zorlukla karşılaşmak mümkün ve yardım bulmak da zor olabilir. Kimi belediyeler ya da orman müdürlükleri tarafından yönetilen kimi ise özel işletmelere ait olan kamp merkezlerinde sudan elektriğe her türlü temel ihtiyaç düşünülmüş. Bu kamplardan bazılarını sizler için derledik:

Göllerden göl beğenin

Bolu merkeze 42 km uzaklıktaki Yedigöller, yeşilden sarıya, maviden kırmızıya size doğanın her rengini sunuyor. Büyükgöl, Seringöl, Deringöl, Nazlıgöl, Küçükgöl, İncegöl ve Sazlıgöl olmak üzere 7 gölün bulunduğu milli parkta, çadır ve karavanla konaklama yapabilirsiniz. Ancak daha konforlu şartlarda doğanın tadını çıkarmak isteyenler için bungalowlar da bulunuyor. Sürprizlerle dolu manzaralara, bitki örtüsüne ve hayvan çeşitliliğine sahip Yedigöller, kamp için gelenlere unutulmaz bir tatil, fotoğrafçılıkla ilgilenenlere muhteşem kareler sunuyor. Burada ayrıca bisiklete binebilir, yürüyüş yapabilir, mayıs ve eylül ayları arasında Büyükgöl ve Deringöl’de ücret karşılığı sportif olta balıkçılığı yapabilirsiniz. Araçla giriş ve çadır kurmak için ücret alınan kampta, öğrencilere indirim yapılıyor.

Haberin Devamı

Doğanın kalbinde unutulmaz bir tatil
Mavi ve yeşil iç içe

Muğla’nın Akyaka ilçesi, deniz ile yeşilin birleştiği bir yer. Mavi bayraklı sahiliyle dikkat çeken Akyaka’da uçurtma, rüzgâr sörfü, kano, yamaç paraşütü, yelken gibi sporları yapmak mümkün. Bölgede Orman Genel Müdürlüğü’ne ait kamp alanının yanı sıra özel işletmelere ait kamplar da var. Sıcak su, tuvalet, elektrik, mutfak, market gibi temel ihtiyaçlara yönelik hizmetlerin de sunulduğu kamplarda ücretler 30 TL’den başlıyor.

Muğla Fethiye bulunan Kabak Koyu, dalış, yamaç paraşütü, doğa yürüyüşü gibi etkinlikleriyle farklı bir seçenek. Bazı kamplarda kahvaltı ve akşam yemeği dahil ücretler 50 TL’den başlıyor.

Balıkesir sınırları içerisinde bulunan Kaz Dağları ise tam bir oksijen deposu. Biga Yarımadası’nın en yüksek dağı olan Milli Park, zengin bir bitki örtüsüne sahip. Milli Park’a yürüme mesafesinde özel işletmelere ait kamplar bulunuyor. Kahvaltı, akşam yemeği, sıcak su gibi ihtiyaçların da dahil olduğu kamplarda çadır kurma ücreti 80 TL’den başlıyor.

Haberin Devamı

Kampçıların ilk adresi

Antalya, Türkiye’de kampçıların en sevdiği bölgelerden biri. Özellikle Patara-Alanya arası kıyı kesiminde önemli bir kamping potansiyeli bulunuyor. Kampinglerin bir kısmı Antalya’nın doğusunda Lara kesiminde yoğunlaşırken bir kısmı da batı kesiminde yer alıyor. Kemer kıyıları genelde ormanlık ve kumsal olduğundan hemen hemen her yerde kamp kurulabiliyor. Manavgat çevresinde de kamp olanakları oldukça fazla. Merkezde ve çevrede elektriği, suyu, mutfağı, telefonu ve lokantası bulunan birçok kamp yeri var. En ünlülerinden olan Olimpos’ta çadır imkânı bulunduğu gibi ağaç evler de çok popüler. Özel işletmelere ait kamplarda ücretler 35 TL’den başlıyor. Bazı kamplarda kahvaltı ve akşam yemeği de bulunuyor.

Haberin Devamı

Alternatif arayanlara

Türkiye’nin coğrafi özelliğiyle benzersiz 5 yerini sayın denilse, Kapadokya, pek çok kişi için ilk sırada gelir. Lav ve küllerin oluşturduğu yumuşak tabakaların, yağmur ve rüzgâr tarafından aşındırılmasıyla oluşan yeryüzü şekilleriyle dünyanın en ilginç coğrafi bölgesi olan Kapadokya’da kampın tadı da bir başka oluyor. Bölgede ücretli birçok kamp alanı var. Ücretler de çadır için minimum 15 TL’den başlıyor. Bu kamp alanlarında tuvalet, sıcak su, mutfak gibi hizmetler de sunuluyor.

Maldivler, yanı başınızda

Burdur’un Yeşilova ilçesinde bulunan Salda Gölü, Turkuaz renkli suyu ve beyaz kumuyla Maldivler’e benzetiliyor. Son yıllarda yıldızı parlayan gölün bulunduğu bölge ayrıca Mars gezegeniyle benzerliği bulunan dünyadaki iki yerden biri. 1989’da doğal sit alanı ilan edilen gölün çevresinde, belli bölgelerinde kamp yapılabilecek alanlar bulunuyor. Ayrıca Yeşilova Belediyesi’ne ait bir işletme de var. Burada ister kendi çadırınızı kurabilir, ister çadır kiralayabilir, isterseniz bungalovlarda kalabilirsiniz.

Haberin Devamı

İstanbul’a çok yakın

Şile ve Ağva’nın bir yüzü Karadeniz’e bir yüzü İstanbul’a dönük. İlçe, kilometrelerce uzunlukta doğal plajlardan, akarsulardan ve ormanlardan oluşan, doğal güzelliklere sahip. Bakir koylarıyla da gezginlerin ilgisini çeken bu bölgede, kendi çadırınızla kalabileceğiniz ya da çadır kiralayabileceğiniz pek çok kamp alanı bulunuyor. Ücretler, 25 TL’den başlıyor, işletmelerin sunduğu hizmetlere göre farklılık gösteriyor.

Doğanın kalbinde unutulmaz bir tatil

İhtiyaçlar listesi oluşturun

Kampa giderken, detaylı bir malzeme listesi yapın ve hepsini yanınıza aldığınızdan emin olun. Çünkü bazen önemsemediğiniz ve unuttuğunuz bir malzeme yüzünden kampınız eziyete dönüşebilir. Bir kamp için çadır, mat, uyku tulumu, çanta, çakı, sinek ilacı, ip, taşınabilir şarj aleti, su matarası, ışıldak ya da fener, pil, pişirme setleri, ilk yardım çantası olmazsa olmazlardan. Eğer kamp merkezlerinde kalmayacaksanız, pusula, harita, çeşitli kalınlıklarda ip, büyük bıçak, temizlik malzemeleri, çöp poşetleri, tabak, çatal, bıçak gibi uzun bir ihtiyaçlar listesi oluşturmanız gerekiyor. Unutmayın doğayla baş başa kalacaksınız.