Gündem Doğduklarından bu yana veganlar

Doğduklarından bu yana veganlar

03.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Veganizme yönelik en büyük eleştirilerden biri de vegan ebeveynlerin çocuklarını da bu felsefe doğrultusunda büyütmeleri, yani hayvansal hiçbir ürün yedirmemeleri. ABD’de yaşayan ve 10 yıl önce veganizmle tanışan Aslı ve Emre Ulusoy çifti, 9 yaşındaki oğulları Elvin’i de vegan olarak büyüten ebeveynlerden. Eşi Emre Ulusoy ile 2008’de ABD’ye yerleşen Aslı Ulusoy (41), veganizme giden sürecin hayvancılık endüstrisini konu alan belgeseli izledikten sonra başladığını söylüyor.

Doğduklarından bu yana veganlar

MERT İNAN - Elvin’in ise doğumundan itibaren vegan olduğunu dile getiren Ulusoy, yaşadıkları süreci şöyle anlatıyor: “Veganlığa geçiş öncesi vejeteryandık. 2012’de bir arkadaşımızın Facebook’ta paylaştığı kesimhane görüntüleri ve izlediğimiz bir belgeselden oldukça etkiledik. Belgeselin bitiminde eşimle konuşup artık hayvansal gıda tüketmemeye karar vermiştik. Birçok insan etin tabağımıza gelene kadar neler olup bittiğini görse veganlığı seçer. Zaman içinde süt ve yumurta sektörünün de masum olmadığını farkettik. Elvin’i 2 yaşına kadar anne sütü ile besledik şimdiye kadar hayvansal ürün tüketmedi.”

Haberin Devamı

‘ÇOK SAĞLIKLI’

Vegan beslenme sürecinin her aşamasını doktorlara danıştıktan dile getiren Ulusyoy, “Doktorlarımız oğlumuzun vegan beslenmesine yönelik her aşamayı onayladı. Elvin’in hiçbir sağlık ve gelişim geriliği sorunu olmadığı gibi tüm kan ve vitamin değerleri de istenilen parametrelerde. Elvin hep çok sağlıklı bir çocuk oldu ve sağlıklı olarak yaşamına devam ediyor. İlk başlarda bazı yakınlarımızın endişeleri olsa da araştırıp, inceledikten sonra en doğru tercihin veganlık olduğuna ikna olup, saygı duydular. Önemli olan doğru ve sağlıklı beslenme” diye konuştu. ABD’nin veganlara sunulan imkânlar açısından avantajlı bir ülke olduğuna da değinirken “Keşke daha önce veganlığı keşfetseydik” diyor:

Haberin Devamı

“Yaşadığımız yerde vegan dondurmalar, kekler, pizzalar ve fast food ürünleri satıldığı için Elvin’in hayvansal ürünlere öykünmesi olmuyor. Her aşamayı takip ettiğimiz ve veganlığın en sağlıklı yol olduğunu bildiğimiz için mutluyuz. İşlenmiş et ve süt ürünlerinde yüzlerce zararlı madde varken, Elvin’i bu ürünlerle beslemek haksızlık olurdu. Ne Elvin de ne bizde herhangi bir protein veya kalsiyum eksikliği söz konusu değil. En büyük pişmanlığımız veganlığı daha erken farketmemek.”

‘MAHRUMİYET SÖZ KONUSU DEĞİL'

Diş hekimi Eda Akün ile ikizleri Dolunay ve Rüzgar’ın veganlık öyküsü ise oldukça ilginç. 3 yıl önce eşi Recep Akün ile Güney Kore’ye yerleşme kararı alan Eda Akün (45), 5.5 yaşındaki ikizleri Dolunay ve Rüzgar’ı doğumlarından itibaren vegan beslediklerini belirtti. Eşinin hepçil yani hem et hem bitkisel ürünlerle beslendiğini söyleyen Akün, kendisi ve çocukları için yaptığı seçimi şöyle anlatı: “Çocukluğumdan beri hayvanları neden öldürüp yediğimizi sorgulardım. 19 yaşımda vejetaryen olmaya karar verdim. Son 8 yıldır ise veganım. Eşim vegan değil ancak evdeyken vejetaryen besleniyor. Hamileliğimde vegan yaşam tarzından ödün vermedim. Çocuklarımın büyüme ve gelişim süreçleri gayet sağlıklı ilerliyor. Her ikisinin de enerjileri yüksek. Eskiden sevdiğimiz hayvansal içerikli yemeklerin neredeyse tamamını veganize edip yiyebiliyoruz. Herhangi bir mahrumiyet söz konusu değil. Çok çeşitli vegan ürünler üretilmeye başlandı. Maş fasulyesinden yapılmış vegan yumurta bile var. Vegan olmak sağlığımız ve dünyanın yaşanabilir geleceği için çok önemli.”

Haberin Devamı

YARIN: NASIL VEGAN OLDULAR?