Gündem ‘Doğru hazırlanan pizza kilo yapmaz’

‘Doğru hazırlanan pizza kilo yapmaz’

06.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Dr. Yavuz Dizdar doğru malzemelerle hazırlanan bir pizzanın kilo yapmadığını öne sürdü. Pizzanın sağlıklı ve besleyici olduğunu söyleyen Dizdar, “İnce hamur fazla karbonhidrat yükü getirmez, kullanılan sebzeler de diğer besleyici unsurları sağlar” dedi

‘Doğru hazırlanan pizza kilo yapmaz’

Dr. Yavuz Dizdar, tam buğday unundan hazırlanan ve iyi mayalanan pizzanın kilo yapmadığını söyledi. Usulüne uygun, doğru ve taze malzemelerle yapılmış olan pizzanın hem sağlıklı hem de besleyici bir yiyecek olduğunu belirten İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Radyasyon Onkolojisi Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Dizdar, “Kullanılan malzeme bütün beslenme yaklaşımlarına göre fazlasıyla dengelidir. İnce hamur fazla karbonhidrat yükü getirmez, domates sosu, peynir ve kullanılan sebzeler de diğer besleyici unsurları sağlar. Zeytin, biber, kapari gibi bileşenleri de sayarsanız pek ‘fast-food’ denemez. Bunun bir istisnası kullanılan sosis, sucuk gibi bileşenlerin kalitesiz olmasıdır. Zira malzemenin zengin olması pizzanın kaliteli olmasını sağlamaz. Ama iyi şarküteri ürünleri kullanıyorsanız zaten lezzet sorununuz yoktur. Kullanılan malzeme kaliteli, taze olursa kilo yapmaz. Öyle olsaydı İtalyanlar bol miktarda pizza tüketiyor, onlarda kilo sorunu olurdu” dedi.

Haberin Devamı

‘Dengeli besleyici’

Pizzanın besleyici olduğunu ve ince bir hamur üzerine taze malzeme koyularak yapılırsa dengeli beslenme için ideal olduğunu aktaran Dizdar şöyle konuştu:

“Mayalanma önemlidir, hem hamurun bileşimini daha besleyici kılar, hem de kendine özel kıvamı kazandırır. Daha sonra bunun üzerine domates sosu ve peynir eklenerek fırına temas eden katman kırılgan hale gelirken, malzemeyi taşıyan tarafın yumuşak kalması sağlanır. Böylelikle lezzet hamurun üzerine saklanmış olur. Zaten üzerine konan peynir de bunu pekiştirir.”

‘En iyisi evde yapılan’

“Pizzayı evde yapmak en iyisi” diyen Dr. Dizdar, iyi malzeme kullanmaya özen göstermek gerektiğini vurguladı. Pizzanın hamburgerden açık ara üstün olduğunu söyleyen Dr. Dizdar, “Pizza bizde lahmacun olarak tüketilen aslında pide olan gıdanın farklı bir biçimidir. Zincir hamburgercilerin sattığı ürüne göre çok daha iyi ve sağlıklıdır. Çünkü hamburger aşırı işlemden geçiyor. Etler bozulmasın diye de özel işlem uyguluyorlar. Artık o et olmaktan çıkıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Çocuklarla dost bir yiyecek’

Malzemenin çok olması tüketiciler açısından bir avantaj olarak algılansa da aslında öyle olmadığını dile getiren Dr. Dizdar, “Önemli olan kaliteli ve yeterince malzeme kullanılmasıdır. Aksi takdirde pizza bir lezzet cümbüşü olmaktan çıkar. Pizza hastalıklarla ve çocuklarla dost bir yiyecektir. İçerik kaliteli olduğu sürece diyabetikler de dahil herkes tarafından güvenle tüketilebilir, ama çok lezzetli olduğundan acele edilmeden yenirse aşırıya kaçmanın da önü alınır” şeklinde konuştu.