Gündem Doluluk oranı yüzde 100’ü aştı

Doluluk oranı yüzde 100’ü aştı

21.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

TBMM’de konuşan Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Basri Bağcı, cezaevlerindeki doluluk oranının yüzde 100’ü aştığını söyledi. Bağcı, “Yıl sonuna kadar 11 bin kişilik kapasiteyi devreye sokmayı planlıyoruz” dedi

Doluluk oranı  yüzde 100’ü aştı

Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Basri Bağcı, cezaevlerinde yaşanan şiddet iddialarına yönelik verdiği yanıtta çarpıcı ifadeler kullandı. Ceza infaz kurumları inceleme raporlarının görüşüldüğü TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nda konuşan Bağcı’nın tutanaklara yansıyan “fiziksel şiddet iddialarına” ilişkin açıklaması şöyle:
“Kırıkkale Cezaevi’nde F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevine yapılan ziyarette fiziksel şiddete ilişkin konulara rastlanılmadığı bizim açımızdan da sevindirici bir durum ama ‘Türkiye genelinde durum böyle midir?’ dersek Türkiye genelinde maalesef münferit olmak üzere bazı hadiseler de yaşanmakta. 2016 yılı 15 Temmuz’a kadar olan dönemde 344 personelimiz hakkında kötü muameleye dair yapılan şikâyetler üzerine işlem yapılmıştır. 15 Temmuz-31 Aralık tarihi içinde 89 personel hakkında işlem yapılmıştır. Bu yılın 9 Mayıs’ına kadar olan içinde de 194 personel hakkında işlem yapılmış. Bunlardan ciddi bir kısmıyla ilgili soruşturmalar da devam etmekte.”
11 bin ek kapasite
Cezaevlerinde şu an itibarıyla yaklaşık 221 bin 607 kişinin bulunduğunu kaydeden Bağcı, “Bunlar bizim cezaevlerimizin artırılmış kapasitesi-ki 203 bin kişi olarak hesaplıyoruz-bu rakam bile bunun yüzde 9 üzerinde. Artırılmış kapasiteyi de normal bir kapasite olarak değerlendirdiğimizde neredeyse yaklaşık yüzde 100’e yakın doluluk oranıyla, yüzde 100’den daha fazla doluluk oranıyla görev ifa etmeye çalışan bir ceza infaz kurum yapısı var. Dolayısıyla, bu birçok konuyu olumsuz yönde etkilemekte. Bunlar toplu faaliyetler, sağlık hizmetlerinin yürütülmesi, eğitim faaliyetleri, nakil ve spor faaliyetlerinin yapılması. Buna ilişkin birçok faaliyet maalesef istenilen düzeyde yerine getirilememekte. Bu da ciddi anlamda bir cezaevi açığını ortaya çıkarmakta. Buna ilişin yatırımlarımız da planlanmıştır. Bu yılın sonuna kadar yaklaşık 11 bin kişilik bir kapasiteyi devreye sokmayı planlıyoruz” dedi.
76 kurum ihalede
“76 tane ceza infaz kurumumuz ihale aşamasında, proje aşamasında 113 ceza infaz kurumumuz var, 18 tane infaz kurumunun da planlanması yapıldı” ifadesini kullanan Bağcı, “Cezaevleri yapmak çok övünülecek bir iş değil ama bir ihtiyaç da olduğu için yapmakta geri kalamıyoruz. İnsan hakları standartlarına uygun bir hizmetin verilmesi, orada insanların bir emanet olarak algılanıp bu şekilde muhafaza edilmesi de bizim kendi prensiplerimiz içerisinde” diye konuştu.

‘İnşaatlar hızlanmalı’

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde Ak Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Metiner’in başkanlığında cezaevlerindeki hak ihlallerini araştırmak amacıyla oluşturulan Hükümlü ve Tutuklu Hakları Alt Komisyonu, İstanbul Çocuk Eğitimevi ile Ümraniye E ve T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumları’na yönelik hazırladığı inceleme raporunda, “Ülke genelinde ceza infaz kurumlarında yaşanan kalabalıklaşmanın önlenmesi açısından devam eden yeni ceza infaz kurumu inşaatı çalışmalarının hızlandırılması yerinde olacaktır” tespitinde bulundu.
Alt Komisyon raporunda şunlar kaydedildi:
Tek kişilik oda
İstanbul Çocuk Eğitimevi’nde 61 personel görev yapmakta, 71 hükümlü çocuk barındırılmaktadır. Kurumda çeşitli eğitim ve öğretim faaliyetleri yürütülmektedir. Çocuklar tek kişilik odalarda kalmaktadır. Burada görüşülen çocuklar; kurumdan ve sunulan imkanlardan memnun olduklarını belirtmişlerdir.
Yer yatağı çözümü
Ümraniye E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu mevcudu zaman zaman 1300-1400 kişiye kadar çıkabilmektedir. Barınma sorunu odalara ilave ek ranza konulması ve ek ranzaların da yetersiz kaldığı durumlarda ranza aralarına yer yatağı serilmesi suretiyle çözülmeye çalışılmaktadır. Mahpuslar kalabalıklaşma nedeniyle barınma, beslenme ve temizlik gibi temel gereksinimlerin karşılanmasında sorunlar yaşadıklarını belirtmişlerdir.
Ümraniye T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nun arttırılmış kapasitesi 898 kişidir, kurumda toplam 929 kişi barındırılmaktadır.
Ümraniye E ve T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumlarında kapasitenin üzerinde kişi barındırıldığından ve mevcudun artması beklendiğinden barınma, beslenme, temizlik ve salgın hastalıkların önlenmesi gibi hususlarda gerekli tedbirlerin alınması önem taşımaktadır. Ülke genelinde ceza infaz kurumlarında yaşanan kalabalıklaşmanın önlenmesi açısından devam eden yeni ceza infaz kurumu inşaatı çalışmalarının hızlandırılması yerinde olacaktır. l MERİÇ TAFOLAR Ankara