Gündem Dört gün okul iddiası sosyal medya balonu

Dört gün okul iddiası sosyal medya balonu

15.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD ve bazı Avrupa ülkelerinde, okullarda haftada dört gün eğitim verilmesine yönelik önerinin Türkiye’de de uygulanacağı iddiası sosyal medyada gündem oldu.

Dört gün okul iddiası sosyal medya balonu

MİNE ÖZDEMİR GÜNELİ - Twitter’da “Öğrencilere müjde! Okullar artık 4 gün” başlıklı bir haber üzerinden yapılan paylaşımlar ve yorumlar sonrasında veliler, okulları soru yağmuruna tuttu. Ancak bu haber, tam anlamıyla bir sosyal medya balonu. Türkiye’de okulların haftada dört gün olmasına yönelik Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) bir çalışması bulunmuyor. Buna rağmen sosyal medyada yapılan yorumlarda hem velilerin hem de eğitimcilerin konuyla ilgili ikiye ayrıldığı görülüyor. Veliler, okullarda daha fazla eğitim verilmesi gerektiğini dile getirirken eğitimcilerin bazıları çalışma günleri azalacağı için uygulamanın denenmesinden yana.

Haberin Devamı

‘Veliler ek ders istiyor’

Çalışan anne babalar ise okullar 4 gün açık olursa kalan günde çocuklarımız ne olacak, onları nereye bırakacağız, diye uygulamanın hayata geçirilmesini istemiyorlar.

Konuyla ilgili görüş aldığımız Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği (TÖDER) Başkanı İbrahim Taşel, Türkiye’de okullarda haftada 4 gün eğitim uygulamasının söz konusu olamayacağını belirterek, “Pandeminin ardından depremlerin yaşanmasıyla birlikte öğrenme kayıplarımız oldu. Eğitimi dört güne indirecek bir zamanda değiliz. Kaldı ki çocuklar için çok fazla tatil hiçbir zaman olumlu değil. Çocukları bilgisayara, oyuna bağımlı hale getiriyor. Dışarıya çıkıp zaman geçirmiyor ki çocuklar. Evde bilgisayarın başında. Velilerimiz bizden okulların 5 gün olmasını hem de ek ders verilmesini talep ediyorlar” dedi.

Haberin Devamı

ABD’de uygulanıyor

Okullarda haftada dört gün eğitim uygulamasının başlangıcı ABD’de 1930’lu yıllara kadar uzanıyor. Pilot olarak başlanan ve ekonomik duruma göre belli dönemlerde hayata geçirilen bu uygulamaya, ABD’nin bazı kırsal bölgelerinde maliyetleri düşürmek, bölgede öğretmenleri tutmak ve yeni öğretmenleri kazanmak amacıyla 2020 yılında okullarda tekrar yer verildi. Avrupa’da ise Danimarka’da denenmeye başlanan bu uygulama, İngiltere’de de gündeme geldi. İngiltere’de 2022’de okulların 4 gün olmasına ilişkin dilekçe yazıldı ve 148 binden fazla imza toplandı. İngiltere Hükümeti böyle bir planı olmadığını açıkladı.