Gündem Dört koldan şüpheli yangın küle çevirdi

Dört koldan şüpheli yangın küle çevirdi

29.07.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Antalya Manavgat’ta 4 noktada orman yangını çıktı. Kent merkezi ile yerleşim yerlerine sıçrayan alevler nedeniyle çok sayıda ev yandı. 5 mahalle tahliye edilirken, alev ve dumandan 62 kişi etkilendi

Dört koldan şüpheli yangın küle çevirdi

Antalya’nın Manavgat ilçesinin kırsal Yeniköy, Kavaklı, Sarılar ve Kalemler mahallelerindeki ormanlık alanda dün 12.00 sıralarında başlayan orman yangını poyrazın da etkisiyle kısa sürede 15 noktaya yayıldı. Bölgede çok sayıda kişiye ait zeytinlik, defne ve badem bahçelerinin yanı sıra ormanlık alanda da etkili olan yangına, havadan ve karadan da müdahaleye başlandı.

Haberin Devamı

Yangın, bölgedeki yerleşim yerleri ve tarım alanlarının yanı sıra hayvanların barındığı noktalara da yayıldı. Bölgeyi tamamen duman kaplarken, yangınlara 1 insansız hava aracı (İHA), 2 uçak, 19 helikopter, 192 arazöz, 30 iş makinesi, 960 personel, 30 su ikmal aracıyla müdahale edildiği bildirildi. Bölgedeki Kalemler, Yeniköy, Çolaklı, Yavrudoğan mahalleleri ile Evrenseki mahallesinin bir kısmı tahliye edildi. Manavgat Kaymakamlığı’nın Yeniköy Mahallesi’ni tahliye talimatına rağmen bazı vatandaşların evlerinden ayrılmadığı öğrenildi.

‘Cehennemi yaşadık’

Kalemler Mahallesi Azizler mevkiindeki evlerinde olanlar görevlilerce araçlara bindirilerek alandan uzaklaştırıldı. Yangında çok sayıda ev yanarken, mezarların tahrip olduğu ve hayvanların öldüğü görüldü. Mahallede ayrıca muz seraları zarar görürken, traktör, iş makinesi gibi birçok tarım aleti de yandı. Traktörlerle bölgeden uzaklaşanlar ise büyük panik yaşadı.

Haberin Devamı

Yeniköy Mahallesi’nin bazı sakinleri ise ellerine aldıkları hortumlarla yangının evlerine yaklaşmasını engellemeye çalıştı. Mahalle sakinleri, dumandan etkilenmemek için yüzlerini tişörtleriyle kapattı. Alevlerin yaklaşma ihtimaline karşı evlerinin önünü sulayan mahallelilerden Mehmet Ali Arslan, “Elimizden gelen bu kadar, kendimiz de hortumlarla yangının yaklaşmasını engellemeye çalışıyoruz. Yangın evlerimize kadar gelirse yanacağız. Burada cehennemi yaşadık” dedi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yangına ilişkin Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Manavgat’ta çıkan yangından 62 kişi etkilendi. 3’ü yanık, 2’si kırık, 57’siyse dumana maruz kalma sebebiyle tedavi altına alındı. 112 ambulanslarımız, mobil komuta aracımız, UMKE ekiplerimiz olay yerinde” bilgisini paylaştı.

Böcek: Böyle yangın görmedim

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, “Dört ayrı bölgede yangın çıkması düşündürücü. Vatandaşlar tahliye ediliyor. Poyraz var yanan çam kozalakları yüz yüz elli metre uçuyor. 27 yıllık yöneticiyim, böyle yangın görmedim” dedi. Öte yandan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Böcek’ten, yangın ve yürütülen çalışmalarla ilgili bilgi aldı. Kılıçdaroğlu, bölge halkına geçmiş olsun dileklerini iletti.

Haberin Devamı

Pakdemirli: 600 hektardan fazla alan zarar gördü

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Manavgat’taki yangın alanında incelemelerde bulundu. Yangının hala kontrol altına alınamadığını, 28 mahalleye enerji ve su verilemediğini belirten Pakdemirli, “Gece boyu mücadelemiz devam edecek. Çok ciddi bir rüzgarla karşı karşıyayız. Yangının devam etmesi için gerekli tüm şartlarmevcut” diye konuştu.

Bir arazözün devrildiğini ve 3 kişinin yaralandığını anımsatan Pakdemirli, “Evleri boşaltılan 700 civarında vatandaşın konaklanması ayarlandı” dedi. Pakdemirli, yangının 600 hektarın üzerinde alanda etkili olduğunu kaydetti.

Tüm boyutlarıyla araştırılacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Manavgat’taki yangınların tüm boyutlarıyla araştırılacağını söyledi. Yangından etkilenen vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini ileten Erdoğan, “En kısa zamanda yangını kontrol altına almak suretiyle bir an önce temennimiz o ki cana hiçbir şey gelmeden bu yangını söndürmüş olalım. Geniş bir alanda süren yangının en kısa zamanda sönmesi temennimizdir. Olay tüm boyutları ile araştırılarak yangında zarar gören vatandaşlarımıza her türlü destek sağlanacaktır. Rabbimden ülkemizi yangın ve sel başta olmak üzere her türlü afetten muhafaza etmesini niyaz ediyorum” dedi.

Haberin Devamı

Soruşturma başlatıldı

Manavgat Cumhuriyet Başsavcılığı, 4 farklı noktada meydana gelen yangınla ilgili soruşturma başlatıldığını açıkladı. Başsavcılık’tan yapılan açıklamada, “Başsavcılığımızın talimatı ile orman yangınlarının başladığı ve güzergâhındaki yerlerle ilgili kamera görüntülerinin tespiti ile diğer delillerin araştırılmasına devam edilmektedir. Soruşturma çok yönlü ve titizlikle devam etmektedir” denildi.