Gündem Dört yaşam bir ameliyatta can buldu

Dört yaşam bir ameliyatta can buldu

24.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Eskişehir, Tunceli, Gaziantep ve Kırgızistan... Bu şehirlerde yaşayan dört aile, böbrek yetmezliği tedavisi için İstanbul’da bir araya geldi. Daha önce birbirlerini hiç görmeyen, isimlerini duymayan aileler birbirlerine can oldu.

Dört yaşam bir ameliyatta can buldu

Medicana International İstanbul Hastanesi’nde Böbrek Nakli Bölümü Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer’in gerekli tetkiklerden geçirilen 4 hasta, çapraz nakle uygun görüldü. Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Muzaffer Sarıyar ve ekibinin, 8 saat süren operasyonuyla hastalar sağlıklarına kavuştu. İkinci kez gerçekleştirilmesi açısından Türk tıp tarihi açısından önem taşıyan operasyon sayesinde, 4 ailenin, 8 üyesi “böbrek kardeşi” oldu ve yeniden doğuşun resmi çizdi.

Haberin Devamı

‘Kızım için oldum’

Eskişehir’den gelen Tevfik And (27), 7 yaşından bu yana böbrek yetmezliği ile mücadele ediyor. İlk naklini 15 yaşında babasından alınan böbrekle olan And, 12 yıl sonra tekrar rahatsızlanınca bu sefer imdadına annesi Ayşe And (57) yetişti. Anne ile oğul arasında yaşanan kan uyuşmazlığı nedeniyle
çapraz nakil listesine giren aileye umut olan isim ise bu kez çok uzaklardan geldi. Kırgızistanlı Assulu Sadyedievo’nun (34) böbreğiyle hayata tutunan
And, “Çapraz nakil için uygun böbreğin bulunduğunu öğrendiğim gün eşim doğacak bebeğimizin cinsiyetini öğrendi. Bir kız bebeğim olacak. İlk nakli 15 yaşında kendim için olmuştum. Bu nakli ise doğacak bebeğim için oldum” dedi.

Nakil için Gaziantep’ten gelen Erhan Solmaz (32) ise Tuncelili Birsel Satık’ın (38) böbreğiyle sağlığına kavuştu. Eşinin hiç düşünmeden nakil listesine dahil olduğunu ifade eden Solmaz, “Eşime teklif bile etmedim kendisi verdi böbreğini” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Tuncelili Cahit Satık (48) Eskişehirli Ayşe And’ın, Kırgızistanlı Azamad Sadyadievo (36) ise Gaziantepli Nuray Solmaz’ın (38) böbreğiyle hayata tutundu. Türkiye’ye gelen Sadyadievo Ailesi, nakil sonrası mutlu olduğunu dile getirdi.

DÖRTLÜ ÇAPRAZ NAKİL

Dörtlü çapraz nakil, aralarında kan uyumu tespit edilen 8 kişi arasında gerçekleştirildi. Prof. Dr. Murat Tuncer, “Hastalar, Türkiye’de ikinci kez yapılan dörtlü çapraz nakille sağlıklarına kavuştular. Türk tıbbı adına gurur verici bir operasyon oldu. Rakamlara göre günde 26 böbrek hastası hayatını kaybediyor. Hastalar ameliyatın üçüncü gününde böbrek fonksiyonlarına kavuştu, beşinci gün ise taburcu oldular” dedi.

Yazarlar