Gündem Dünya 2013’ü böyle karşıladı

Dünya 2013’ü böyle karşıladı

02.01.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yeni yıl dünyanın dört bir yanında coşkuyla kutlandı. Fransa 2013’ü yüzerek karşıladı. İngiltere’de havai fişek gösterileri büyüledi. ABD’nin kalbi New Tork’un Times Meydanı’nı yaklaşık 1 milyon kişi doldurdu

Dünya 2013’ü böyle karşıladı

Avustralya: Yeni yılı karşılayan ilk ülkelerden biri olan Avustralya’daki kutlamalar büyük ilgi topladı. TSİ 15:00’te yeni yıla adım atan başkent Sidney’deki kutlamalar şehrib limanı ve köprüsünde düzenlenen geleneksel havai fişek gösterileriyle gerçekleşti. Etkinliklere 1.5 milyon kişi katıldı. Melbourne şehrindeki yedi ana merkezde organize edilen kutlamalarda ise 25 farklı yerden 8 buçuk ton havai fişek fırlatıldı. Yaklaşık 550 bin kişinin katıldığı etkinliklerde yerel sanatçılar tarafından müzik gösterileri düzenlendi. Kutlamalarda 2.8 milyon dolar harcanırken çok sayıda polis ve güvenlik görevlisi de taşkınlık olaylarına karşı önlem aldı.

ABD: New York’un ünlü Times Meydanı’nda düzenlenen yılbaşı kutlamaları büyük ilgi gördü. Teması ‘dostluk’ olarak belirlenen kutlamalarda New Yorklular, 1904’ten beri düzenlenen kristal küre töreniyle yeni yıla “merhaba” dedi. Yaklaşık bir milyon kişinin katıldığı etkinliklerde dünyaca ünlü şarkıcılar Justin Bieber, Taylor Swift ve PSY da sahne aldı. Meydan çevresinde geniş güvenlik önlemleri alan görevliler, olası bir izdihamı önlemek için barikatlar kurdu. Polisin çanta kontrolü yaptığı kutlamalarda ayrıca alkol yasağı uygulandı.

Venezuela: Yılbaşı kutlamaları Devlet Başkanı Hugo Chavez’in hastalığı nedeniyle buruk geçti. Kanser sebebiyle 11 Aralık’ta Küba’da ameliyat edilen Chavez’in hastalığı nedeniyle yılbaşı kutlamaları iptal edildi. Kutlamalar yerine başkanlık sarayında Chavez için bir ayin düzenlendi.

Birleşik Arap Emirlikleri: Ülkedeki en renkli görüntüler Dubai’den geldi. Şehirdeki kutlamalar binlerce kişi tarafından ilgiyle izlendi. Kutlamalar, dünyanın en büyük gökdeleni olarak kabul edilen 828 metre yüksekliğindeki Burç Halife önünde gerçekleştirildi. Işık ve havai fişek gösterileri geceye damga vururken aralarında Türk bayrağının da olduğu çeşitli ülke bayrakları gösteri sırasında dev ekrana yansıtıldı.

Çin: Görkemli gösterilerle yeni yıla merhaba diyen Çin’de bu yılki kutlamalara 4D ışık gösterisi damga vurdu. Ülkenin finans ve ekonomi merkezi Şanghay’da, Asya kıtasının en büyük televizyonu olarak nitelendirilen 250 metre uzunluğunda ve 30 metre genişliğindeki LED ekranındaki görsel şovlar yoğun ilgi gördü. Dev ekranda bir yandan Çin’in gelişimi ve kalkınmasını anlatan görüntüler yer alırken bir yandan da ülkenin ünlü simaların yeni yıl dilekleri ekrandan aktarıldı. Yoğun güvenlik önlemleri eşliğinde gerçekleştirilen kutlamalardaki lazer ve ışık gösterilerine en az 200 bin kişi tanıklık etti.

Fildişi Sahilleri: Başkent Abidjan’daki kutlamalar faciayla sonuçlandı. Şehrin merkezindeki bir stadyumda düzenlenen yeni yıl kutlamalarında yaşanan izdiham sonucunda en az 60 kişi hayatını kaybederken 200 kişi de yaralandı. Yetkililer tarafından henüz izdiham ile ilgili resmi bir açıklama yapılmadı. İngiltere merkezli haber ajansı Reuters’a konuşan bir görgü tanığı ise izdihamın havai fişek gösterisini izlemek isteyen kalabalık nedeniyle gerçekleştiğini söyledi. Yetkililer ölü sayısının artacağından endişe ederken hayatını kaybedenlerin büyük bir çoğunluğunun 8 ila 15 yaş arasında olduğunu açıkladı.

Yunanistan: 2012 yılını ekonomik krizle boğuşarak geçiren ülkede bu yılki kutlamalar antik Akropolis şehrindeki Parthenon Tapınağı çevresinde gerçekleşti. Ülkenin Başbakanı Antonis Samaras, yeni yıl konuşmasında, ülkeyi etkisi altına alan krizin artık geride kaldığını söyleyerek 2013’ü ‘umut yılı’ olarak nitelendirdi.

Hollanda: Başkent Amsterdam’daki kutlamalarda kullanılmak üzere yaklaşık 70 milyon euro (164 milyon lira) değerinde havai fişek patlatıldı. Şehrin Dam Meydanı’nda yoğun yağışa rağmen yaklaşık 15 bin kişinin gösterilere katıldığı açıklandı. Scheveningen’deki kutlamalarda bir grup vatandaş yılbaşı şapkalarıyla Kuzey Denizi’ne girerken Rotterdam şehrindeki kutlamalar Erasmus Köprüsü’nde 20 bin kişinin katılımıyla gerçekleşti.

Bahamalar: Orta Amerika ülkesi Bahamalar’ın en renkli festivallerinden biri olarak kabul edilen Junkanoo bu yıl da renkli görüntülere sahne oldu. Başkent Nassau’da düzenlenen gösterilerde binlerce katılımcı renkli görüntülerle bir yandan festivalin tadını çıkartırken diğer yandan da yılbaşı sevincini doyasıya yaşadı.

Almanya: Başkent Berlin’deki ünlü Brandenburg kapısında yapılan yeni yıl organizasyonları göz doldurdu. Yaklaşık 1 milyon kişinin katıldığı gösterilerde 6 bin havai fişeği patlatıldı. Etkinlikte geçtiğimiz yıl Eurovision Şarkı Yarışması’nda İsveç’e birincilik getiren Loreen ile İngiliz grup Pet Shop Boys da konser verdi.

Rusya: Başkent Moskova’daki Kızıl Meydan’da düzenlenen kutlamalarda yanlış patlayan havai fişek gösterileri korku yarattı. Kremlin Sarayı yakınlarına düşen havai fişekler nedeniyle vatandaşlar korku dolu anlar yaşasa da yeni yıl coşkunu yaşamaktan vazgeçmedi. Kar yağışı altındaki gösterilerde yoğun güvenlik önlemleri alındı.

Filipinler: Başkent Manila’daki gösterilere bu yıl havai fişek faciası damga vurdu. Havai fişek gösterilerinde çıkan yangında 4 yaşındaki bir çocuk hayatını kaybederken en az 400 kişinin de olaydan yaralı olarak kurtulduğu açıklandı. Yaralanan çocuklarının yarısının yaşları 6 ila 10 arasında değişen çocuklar olduğu duyuruldu.

Mısır: Kutlamalar, ülkedeki halk devriminin sembolü olan Tahrir Meydanı’nda gerçekleştirildi. Devlet televizyonunun canlı yayınının yansıtıldığı dev ekrandaki programlar eşliğinde yeni yıl sevincini yaşayan vatandaşlar ellerindeki mumlarla yeni yıla girdi.

Kuzey Kore: Ülkenin lideri Kim Jong-un, 19 yıl sonra devlet televizyonu aracılığıyla halka yeni yıl mesajı yayınlayan ilk lider oldu. Güney Kore ile Kuzey Kore’nin bir araya gelmesi gerektiğine vurgu yapan lider, her iki ülke arasında yaşanan çatışmaların artık sona ermesi gerektiğine vurgu yaptı.

İngiltere: Başkent Londra’daki Thames Nehri kıyısında düzenlenen yılbaşı gösterileri renkli görüntülere sahne oldu. Big Ben kulesindeki çanın çalınmasıyla başlayan etkinliklere yüz binlerce kişi katıldı. Şehrin simgesi haline gelen London Eye‘dan atılan havai fişek gösterileri büyük ilgi topladı.