Gündem Dünyanın çatısında doğadan izin bekliyor

Dünyanın çatısında doğadan izin bekliyor

27.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dünyanın en yüksek 14 dağına çıkan ilk Türk olma yolunda 11. zirvesi Broad Peak’e giden Tunç Fındık, Pakistan’daki ana kampta tırmanış için uygun zamanı bekliyor. Fındık, Broad Peak’e İspanyol dağcı arkadaşıyla birlikte tırmanacak

Dünyanın çatısında doğadan izin bekliyor

Hepsi Asya Kıtası’nda bulunan 8 bin metreden yüksek 14 dağın zirvesine çıkarak dağcılık sporunun en önemli derecesini elde etmek isteyen Tunç Fındık, Pakistan’da. Karakurum Sıradağları üzerinde yer alan ve ‘Geniş Tepe’ anlamına gelen 8 bin 47 metre yüksekliğindeki Broad Peak’e çıkmak için dağın ana kampına İGA (İstanbul Yeni Havalimanı) sponsorluğunda giden Fındık, pek çok doğa olayına karşı hazırlık yaptı. Güney Amerika’daki And Dağları’nda yüksek irtifa ve Antalya Geyikbayırı’nda kaya tırmanışı antrenmanlarını tamamlayan Fındık, Karakurum Dağları’nın aşırı nemli hava şartlarına uyum sağlıyor. 5 bin metre yükseklikteki Broad Peak ana kampında uyum sürecinde olan Fındık, büyük kaya parçası ve çığ düşme riskini en aza indirmek için uygun zamanı bekliyor.

Haberin Devamı

Broad Peak’in zirvesine İspanyol dağcı Oscar Piug Cadiach ile tırmanacağını söyleyen Fındık, “Himalaya tırmanışları yaptığım Oscar çok iyi bir ekip arkadaşı ve mükemmel bir dağcı. Bu tırmanış Oscar’ın 14x8000 serisinin son zirvesi. Benim de 11. zirvem olacak. Milli projemiz haline gelen, dünyadaki tüm 8000 metreyi aşan dağların zirvesine çıkış projemin geçekleşmesi için çabalıyorum. Bunu gerçekleştiren ilk Türk olmak gurur verecek” dedi.

İrtifa dağcılığının en başarılı ismi

Yüksek irtifa dağcılığının Türkiye’deki en başarılı ismi Tunç Fındık, yeryüzünde 8 bin metreden yüksek 14 zirvenin bulunduğu Orta Asya’daki Himalaya ve Karakurum sıradağlarına çıkarak dünyanın dağcılık maratonunu kazanan ilk Türk olmayı hedefliyor. Fındık, Broad Peak’in adından Nanga Parbat(Pakistan-8 bin 125 metre), Gasherbrum 1(Pakistan-8 bin 35 metre) ve Annapurna(Nepal-8 bin 91 metre) zirvelerine çıktığında 14 zirveyi de tamamlamış olacak.