Gündem Duruşmada mikrofon kapattıran tartışma

Duruşmada mikrofon kapattıran tartışma

07.03.2011 - 15:19 | Son Güncellenme:

.

Duruşmada mikrofon kapattıran tartışma

Birinci Ergenekon davasının 174’üncü duruşması davaya verilen 36 gün aranın ardından tekrar görülmeye başlandı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Silivri Cezaevi içerisinde kurulan duruşma salonunda, aralarında İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ve emekli Tuğgeneral Veli Küçük’ün de bulunduğu 21’i tutuklu toplam 96 sanığın yargılandığı davanın bugünkü duruşmasına tutuklu sanıklar Hayrettin Ertekin ve Ergün Poyraz katılmadı. Başka suçtan tutuklu sanık Semih Tufan Gülaltay da duruşmaya katıldı. Tutuksuz sanıklardan ise gazeteci Güler Kömürcü Öztürk duruşmada hazır bulundu.

DANIŞTAY MAĞDURLARI DURUŞMAYA GELMEDİ Mahkeme Başkanı Köksal Şengün’ün mazeret bildirerek katılmadığı ve yerine vekaleten üye Hakim Hasan Hüseyin Özese’nin başkanlık yaptığı duruşmada Başkan Özese, Danıştay saldırısında yaralanan Danıştay Başkanı Mustafa Birden ile birlikte Ayla Gönenç, Ayfer Özdemir ve Ahmet Çobanoğlu’nun mağdur sıfatıyla duruşmaya çağrıldığını ancak henüz cevap verilmediğini belirtti.

"BUNUN HESABINI YARGITAY’DA VE YÜCE DİVAN’DA MUTLAKA VERECEKSİNİZ" Bu sırada söz almak isteyen tutuklu sanık İsmail Yıldız usül hakkında söyleyecekleri olduğunu ifade etti. Başkan Özese, Yıldız’a usülle ilgili sadece reddi hakim talebi varsa bunu alabileceklerini başka bir talebi varsa bunu tanık ifadesinin alınmasının ardından sonra söyleyebileceğini belirtti. Yıldız söyleyeceğinin Danıştay saldırısıyla ilgili ve bir cümle olduğunu belirterek, "Türkiye Cumhuriyeti devletinin, Genelkurmay Başkanlığı’nın ve MİT’in kurduğu en gizli istihbarat teşkilatının başkanı olarak söz aldım" dedi. Bunun üzerine Başkan Özese, sanık Yıldız’ı yerine oturması konusunda uyardı ve görevlilerden Yıldız’ın mikrofonunu kapatmasını istedi. Yıldız ise sözünün kesilmesine, "Bunun hesabını Yargıtay’da ve Yüce Divan’da mutlaka vereceksiniz" diyerek tepki gösterdi.

"ALPARSLAN ARSLAN’I TANIMAM O DA BENİ TANIMAZ" Duruşmaya, Danıştay saldırısıyla ilgili tanıkların dinlenilmesine devam edildi. Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, MHP eski genel başkan adaylarından ve Alparslan Türkeş’in de avukatlığını yapmış olan Abdulkadir Erdil’i tanık olarak ifadesinin alınması için kürsüye çağırdı. 2006 yılında Gazeteci Ecevit Kılıç’ın kendisiyle röportajının ardından Aktüel dergisinde yaptığı ve Danıştay saldırısı tetikçisi Alparslan Arslan’ın işadamı Erol Şahin’le birlikte 500 milyon dolarlık bir alacakla ilgili olarak ofisine geldiği iddialarını içeren "Katil para için önce bana geldi" haberine ilişkin ifade veren Erdil, davayı da sanıklarını da sadece gazetelerden okuduğunu belirterek, "Alparslan Arslan’ı tanımam o da beni tanımaz. Olay hakkında bir şey bilmiyorum" dedi.

"HABERLE İLGİLİ TEKZİP GÖNDERDİM" 2004 2006 yılları arasında MHP genel başkanlığına aday olduğunu belirten Erdil, Aktüel dergisinden Ecevit Kılıç’ın kendisine geldiğini ve ısrarla kendisine Alparslan Arslan’ı tanıyıp tanımadığını sorduğunu ifade etti. Tanık Erdil, "Bana ısrarla Alparslan Arslan ofisinize geldi mi? diye sordu ben de kendisine ‘Sen zorla bana onu tanıtmaya mı çalışıyorsun? Git buradan’ diyerek gönderdim. Ardından ise Aktüel dergisinde manşetten bu haber yayınlandı. İşadamı Erol Şahin avukatı Sait Bingöl’le birlikte ofisime geldi. 500 milyon dolar alacakları olduğunu söyledi. Ben de kendilerine 7,5milyon dolar icra masrafını yatırdıkları takdirde davayı alacağımı söyledim. O günden sonra bir daha gelmediler. Haberle ilgili olarak da Aktüel dergisine tekzip gönderdim" diye konuştu.

"BANA HAZIRLANMIŞ BİR TEZGAH GİBİ GELDİ" Ardından Erdil, Savcı Mehmet Ali Pekgüzel’in "Alparslan Arslan sizin büronuza hiç geldi mi?" sorusuna, "Hayır" yanıtını verdi. "Erol Şahin kendi avukatı olduğu halde sizin büronuza neden avukatıyla geliyor?" sorusuna ise tanık Erdil, "Ben Türkiye’nin sayılı avukatlarındanım. Alparslan Türkeş, Namık Kemal Zeybek ve Agah Oktay Güner gibi isimlerin avukatlığını yaptım. 47 yıl avukatlık yaptım. Bunlar bana hazırlanmış bir tezgah gibi geldi" ifadesini kullandı.

"İBRAHİM ŞAHİN’İ TANIRIM" Savcı Pekgüzel tanık Erdil’e Ergenekon davaları sanıkları Veli Küçük, Arif Doğan ve İbrahim Şahin’i tanıyıp tanımadığını sordu. Erdil ise sadece İbrahim Şahin’i tanıdığını belirterek, "Avukatlık yaptığım dönemlerde başkomiserdi. Karşılaşıyorduk. Daha sonra ise hiç görmedim" diye konuştu.

"KENDİSİNİ BUGÜN BURADA GÖRDÜM" Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, sanık Alparslan Arslan’ı ayağa kaldırarak tanık Erdil’i tanıyıp tanımadığını sordu. Arslan ise bu soruya, "Kendisini bugün burada gördüm. Daha önce mahkemede, TV’lerde adını duymuş olabilirim. Tanışıyor da tanışmıyor da olabilirim. O konuda bir şey bilmiyorum" diye yanıt verdi.

OSMAN YILDIRIM’DAN İLGİNÇ İDDİA Bu arada tutuklu sanık Osman Yıldırım söz alarak ağabeyinin oğlu Emirhan Yıldırım’ın kaçırıldığını öne sürdü. Yıldırım "Üç ay önce güpegündüz evinin önünden kaçırıldı. Kendisi 20 yıllık TSK mensubudur. Buradan Başbakan’a sesleniyorum. Kendisi ‘bizim dönemimizde hiçbir faili meçhul yoktur’ diyor. Buradan bu konuyla ilgilenmelerini istiyorum" dedi.