Gündem Düzenleme sistemi çökertir

Düzenleme sistemi çökertir

29.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye Barolar Birliği’nce (TBB), eski yüksek yargı başkanları, akademisyenler ve yüksek yargı üyelerinin katılımıyla düzenlenen toplantıda, TBMM’de görüşülen yüksek yargıya ilişkin düzenlemelerin yer aldığı tasarı ele alındı.

Düzenleme sistemi çökertir

TBB’deki toplantıya Prof. Dr. Erdoğan Teziç, Prof. Dr. Korkut Kanadoğlu, eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin, eski Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Yargıtay Üyesi Ali Suat Ertosun, eski Danıştay Başsavcısı Turgut Candan, eski Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu Başkanı Sinan Yörükoğlu ile bazı milletvekilleri, avukatlar ve yüksek yargı üyeleri katıldı.TBB Başkanı Metin Feyzioğlu, tarihi bir süreçten geçildiğini belirterek, konunun “bir hâkimin görevinden alınması değil, sistemin çökertilmesi olduğunu” söyledi.
Eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin de düzenlemenin Anayasa’ya bir değil, birden çok nedenle aykırı olduğunu öne sürdü.
Eski Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker de “Gerçekten çağdaş, çoğulcu demokrasiye inanan kişiler buna karşı çıkmalıdır. Buna karşı çıkacaklar içinde en başta gelenler, kendileriyle ilgili düzenlemeye karşı çıkmaları gereken yüksek yargı kurumlarıdır ” dedi
Yargıtay Üyesi Mustafa Ateş ise şunları söyledi: “Efendisi olan bir hâkim olmak istemiyorum. ‘Özgürlük vazgeçebilmektir’ diyor ünlü bir düşünür. Ben de efendisi olan bir hakim olmaktansa vazgeçebilmeyi göze alıyorum. Korkmuyorum, çekinmiyorum” diye konuştu. Yıllar önce avukatlık stajını tamamladığını ifade eden Ateş, “Gerekirse istifa edip aranıza katılmaktan onur duyacağımı belirtmek istiyorum” dedi.Ateş, yargı üyelerinin bu kadar sessiz kalmasının çok ürkütücü olduğunu dile getirdi.