Gündem Ege’de büyük değişim

Ege’de büyük değişim

01.04.2024 - 05:11 | Son Güncellenme:

Tüm Türkiye’nin merakla beklediği 31 Mart 2024 Mahalli İdareler Genel Seçimleri gerçekleşti. Oy verme işleminin saat 17.00’de sona ermesinin ardından oy sayım işlemine geçildi. Ege Bölgesi’ndeki şehirlerde de sonuçlar belli oldu.

Ege’de büyük değişim

2019 Yerel Seçimleri’nin ardından MHP’ye ait Manisa Büyükşehir Belediyesi ve Kütahya Belediyesi ile AK Parti’ye ait Denizli Büyükşehir Belediyesi, Afyon Belediyesi ve Uşak Belediyesi’nde, CHP’li adayların kazanması yankı uyandırdı.

Haberin Devamı

25 yıl sonra yeniden

Denizli’de 2019 seçimlerinde yüzde 50,6 oy oranıyla Belediye Başkanlığı’na seçilen AK Parti adayı Osman Zolan, 2024 seçimlerinde yeniden AK Parti’den aday olarak gösterildi. Yüzde 46,99 oy oranı ile Zolan’ı geride bırakarak Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı olan CHP’li Bülent Nuri Çavuşoğlu, büyük

sürpriz yarattı. En son 1994’te kazandığı Denizli’yi 1999’da DYP’ye, 2004’te ise AK Parti’ye veren CHP, tam 25 yıl sonra yeniden iktidar oldu.

Kütahya’da Kahveci zaferi

2019 Yerel Seçimleri’nde seçimi kazanarak Kütahya Belediye Başkanı olan MHP adayı Alim Işık, 2024 seçimlerinde de aday olarak gösterildi. CHP adayı Eyüp Kahveci’nin yüzde 29,38 oranıyla kazandığı seçimde Alim Işık, yüzde 28,96 oy alarak başkanlığa veda etti.

Haberin Devamı

Afyon’u Köksal aldı

AK Parti, 2019 yerel seçimlerinde yüzde 42,96 oy ile kazandığı Afyonkarahisar’da kayıp yaşadı. CHP’nin Adayı Burcu Köksal seçimi açık ara farkla kazandı. AK Partili rakibi Hüseyin Ceylan Uluçay’dan yüzde 19 fazla oy alarak kazanan Köksal, Afyonkarahisar’ın ilk kadın belediye başkanı oldu. Burcu Köksal, Afyonkarahisar Seçim Koordinasyon Merkezi açılışında yaptığı konuşmada, “Seçildiğimde Afyonkarahisar Belediyesi’nin kapıları, DEM Parti hariç bütün siyasi partilere açık olacak” sözüyle tepki çekmişti.

Manisa’da Zeyrek kazandı

2019 Yerel Seçimleri’nde yüzde 52,7 oy oranıyla başkanlığa seçilen MHP adayı Cengiz Ergün, 2024 Yerel Seçimleri’nde tekrar aday olarak gösterildi. 2019’da en yakın rakibi İyi Partili Orkun Şıktaşlı ile arasında yüzde 14’lük fark bulunan Ergün, 2024 seçiminde CHP adayı Ferdi Zeyrek’e beklenmeyen bir şekilde kaybetti. Zeyrek, Manisa’da yüzde 57,24 oy oranı alarak Manisa’nın yeni belediye başkanı oldu.

Ege’de büyük değişim

Ahmet Aras ipi göğüsledi

Muğla’da 2019 Yerel Seçimleri’nde CHP Bodrum Belediye Başkanı seçilen Ahmet Aras, yüzde 36 ile Büyükşehir Belediye Başkanı olarak seçilen Osman Gürün’ün yerine 2024 seçimlerinde aday olarak gösterildi. AK Partili rakibi Aydın Ağan Ayaydın’dan yüzde 23 fazla oy alan Aras, Muğla’nın yeni belediye başkanı oldu. Bodrum’da Ahmet Aras’ın yerine aday olarak gösterilen Tamer Mandalinci ise yüzde 58,52 oy ile Bodrum Belediye Başkanlığı’na seçildi.

Haberin Devamı

Üçüncü kez Çerçioğlu

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, 2024 Yerel Seçimleri’nde tekrar CHP belediye başkan adayı olarak gösterildi. 2019’da yüzde 53,94 oy oranıyla seçilen Çerçioğlu, Aydın’da yeniden ipi göğüsleyen isim oldu. AK Partili rakibi Mustafa Savaş ile arasında yüzde 14 oranında bir fark olan Çerçioğlu, yüzde 50,93 oranında oy alarak Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na devam eden isim oldu. Kuşadası’nda ise CHP adayı Ömer Günel, yüzde 42,46 oy oranı ile Kuşadası Belediye Başkanlığı’na tekrar seçildi.

Özkan Yalım dönemi

CHP adayı Özkan Yalım, yüzde 40,91 oy oranı ile Uşak Belediyesi’nin yeni başkanı oldu. 2019 Yerel Seçimleri’nde yüzde 39,1 oy oranıyla belediye başkanlığına seçilen AK Partili Mehmet Çakın, bu seçimde de aday olarak gösterilmişti. Yalım, Mehmet Çakın’ı yüzde 16’lık bir farkla geride bıraktı. 2019 seçimlerinde üçüncü parti konumundaki CHP’nin Uşak’ta kazanması değişimin başlangıcı oldu.

Haberin Devamı

‘Gönüllere dokunduk’

Seçimden zaferle çıkan CHP Bodrum Belediye Başkan adayı Tamer Mandalinci, ilçe teşkilatında ilk açıklamasını yaptı. Mandalinci, “Bütün Bodrumlularla beraber bir kampanya yürüttük. Kampanya boyunca dokunmadık gönül, sıkmadık el bırakmadık. Oyunu bizden yana kullanan vatandaşlarıma teşekkür ediyorum” dedi.

Çok partili sistemden sonra ilk birincilik

Çok partili sisteme geçildikten sonra Manisa’da ilk defa, resmi olmayan sonuçlara göre CHP birinci parti oldu. CHP, Özgür Özel’in memleketi Manisa’da, tarihinde ilk kez seçimlerden birinci parti olarak çıktı.

Seçim güvenliği için trafiğe düzenleme

Polis ekipleri, Fethiye’de Cumhuriyet Halk Partisi Fethiye İlçe Binası ve İYİ Parti Fethiye İlçe Binası’na giden güzergahları seçim güvenliği kapsamında trafiği sivil araçlara kapattı. Trafiğe kapatılan yollarda sivil araçlara başka bir güzergâhtan gitmeleri için uyarıda bulunuldu.