Gündem Eğitim için çiftlik aramışlar: 25 terörist tutuklandı

Eğitim için çiftlik aramışlar: 25 terörist tutuklandı

02.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Santa Maria Kilisesi’ne yapılan silahlı saldırıyla ilgili adliyeye sevk edilen 34 şüpheliden 25’i tutuklandı, 9’u adli kontrolle serbest bırakıldı.

Eğitim için çiftlik aramışlar: 25 terörist tutuklandı

FERİT ZENGİN/ HABER MERKEZİ- Tutuklananlar arasında saldırıyı gerçekleştiren Rus pasaportlu DAEŞ mensubu David Tanduev ile Tacikistan uyruklu Amirjon Kholoov da bulunuyor.

Haberin Devamı

Savcılığın mahkemeye sevk yazısında şüphelilere ilişkin önemli ayrıntılara yer verildi.

*Buna göre, iki DAEŞ’li terörist 5 Ocak’ta DAEŞ’in Türkiye yapılanmasının başını çeken isimlerle Kayseri’ye gidip burada 3 gün süreyle toplantı yaptı.

*Teröristler 20-21 ocak tarihlerinde kilise etrafında 34 plakalı iki ayrı araçla keşif çalışması yaptı.

*Şüphelilerden M. Alısher Ugli Mirzoev, Temmuz 2023’te DAEŞ üyelerini silahlar konusunda eğiterek ABD’ye göndermek amacıyla İstanbul’da bir çiftlikte eğitim kampı kurma çalışması yaptı. Mirzoev, DAEŞ’in sözde sorumlularından olan Adam Khamirzaev’e rapor vererek Türkiye’de eylem yapmak için izin istedi.

Eğitim için çiftlik aramışlar: 25 terörist tutuklandı

Silahlı saldırıyı gerçekleştiren Amirjon Kholoov ve David Tanduev saldırıdan 10 saat sonra Güvercintepe’de saklandıkları yere düzenlenen operasyonla gözaltına alınmıştı.

Haberin Devamı

*Şüphelilerden Adrei Guzun’un dijital materyallerinde yapılan ön incelemelerde dijital belge şeklinde kitapların bulunduğu, savaşa giden, gidecek olan kişilerin birbirlerine karşı nasıl davranması gerektiğini anlatan bir kitabın dijital hali, silahla ateş edilen videoların klip haline getirildiği ve telefonunda arama motorunda ‘av malzemeleri’ şeklinde arama yaptığı tespit edildi.