Gündem Eğitimcilerin beklentisini karşılamadı

Eğitimcilerin beklentisini karşılamadı

24.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

2023 Eğitim Vizyonu’nda sıralanan hedefler, eğitim camiasında olumlu karşılandı ancak yeterli bulunmadı.

Eğitimcilerin beklentisini karşılamadı

Eğitim sektörü haftalardır, Bakan Ziya Selçuk’un açıklayacağı 2023 Eğitim Vizyonu’na kilitlenmişti. Açıklanan maddeler arasında öğretmenlere geniş yer ayrılmasını olumlu bulunanlar var ancak sözleşmeli öğretmenlik ve müfredat başta olmak üzere pek çok konuda atılacak adımlar yeterli bulunmadı. İşte yorumlar:

Haberin Devamı

- Eğitim İş Genel Başkanı Orhan Yıldırım: Sözleşmeli öğretmenliğin tamamen kaldırılacağına yönelik beklenti vardı, sadece iyileştirilme açıklandı. Bütün öğretmenlerin kadrolu olması gerektiği konusunda ısrarlıyız. Formasyonun Bakanlık tarafından verilecek olması belirsiz. Bakanlığın formasyonu vereceği kadroları var mı? Bunu eğitim fakültesi mezunlarına mı verecek yoksa tüm üniversitelerin mezunları bundan yararlanabilecek mi? Bu belli değil. Tüm üniversite mezunlarına verecekse eleştiririz. Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun çıkmasını bekliyoruz. Öğretmenler, özlük haklarıyla, tayin atama, kariyer boyutuyla çok eziliyorlar. Öğretmenler 3600’ü bekliyordu bundan hiç bahsedilmedi. Öğretmenlerle ilgili müjde görmedik. Ders saatlerinin azaltılması öğretmenlerin norm fazlası olacağı yani 10 binlerce öğretmenin işsiz kalacağı anlamına geliyor.

Haberin Devamı

- MEF Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Özcan: Ayrıntılara girilmedi. Genel hedefler gösterildi. Bakan, yeni bir başlangıç yaptı. Türkiye’nin şartlarını dikkate alırsak hedeflerin gerçekleştirilmesi çok zor. Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun çıkarılacağına karar verilmesi iyi olmuş. Yıllardan beri çıkmıyordu. Doğu’daki öğretmenlerin desteklenmesi güzel bir gelişme. Pedagojik formasyonun Bakanlık tarafından verileceği söylendi. Bu konu Türkiye’nin kanayan yarası. Üniversitelerde eğitim fakülteleri bunu gerektiği gibi yapmıyor. Bakanlık bunu nasıl verecek? Pedagojik formasyon ABD, Finlandiya, Hollanda gibi ülkelerde olduğu gibi 2 yıl olmalı ve eğitim fakülteleri tarafından teori ve uygulama içe içe olacak şekilde verilmeli.

‘Sorunlara derman olacak’

- Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları Başkanı Enver Yücel: 2023 Eğitim Vizyonu’nda insan odaklı çalışmalar, öğretmenlerin korunması, ulaşılabilir kaliteli eğitim kavramları ön planda tutulmuş. Değerler kavramından kopmadan dijital dönüşümü benimsemiş bir eğitim sistemi bizim yıllardır uyguladığımız bir sistemdir. Cumhurbaşkanımız tarafından bu konunun desteklenmesi bizi mutlu etti. Toplantının diğer önemli noktası ise, sektörün en önemli sorununa çare olacak; “Öğretmenlik Meslek Kanunu”ydu. Bu çok kıymetli haber meslektaşlarımın birçok sorununa derman olacak.

Haberin Devamı

‘İşsiz öğretmenlere çözüm’

- Eğitimci Alaaddin Dinçer: Niteliği ve başarıyı olumlu yönde etkileyeceğini düşündüğümüz şu maddeler 2023 Vizyonu’nda yer almadı: Ek gösterge öğretmenler için 3600’e diğer çalışanlar için 3000’e çıkarılmalı. Başarısızlığı kanıtlanmış olan 4+4+4’lük modele ısrarla devam ediliyor. Mülakat öğretmenlerin hayatından çıkarılmalı. İşsiz öğretmenlerin sorunlarının çözümüne yönelik açılımlar olmalı. Dini vakıf ve derneklerle yapılan protokollerin iptaline yönelik yeni bir şey yok. Ücretli öğretmenler kadrolu olmalı.