Gündem Ekşisözlük tartışması büyüyor

Ekşisözlük tartışması büyüyor

22.11.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Taraf yazarı Mehmet Baransu’nun ‘ekşisözlük kapatılsın’ kampanyası, site yazarlarının büyük tepkisini çekti. Site yazarları ve sansüre karşı çıkanlar twitter’da ‘Ekşisözlüğe dokunma’ başlığıyla karşı kampanya başlattı...

Ekşisözlük tartışması büyüyor

Sosyal paylaşım sitesi twitter’da önceki gün Taraf gazetesi yazarı Mehmet Baransu’nun başlattığı Today’s Zaman ve Taraf yazarı Emre Uslu’nun da yazdığı mesajlarla destek verdiği “ekşisözlük kapatılsın” kampanyası neredeyse kavgaya dönüştü. Geçtiğimiz günlerde bir ekşi sözlük yazarının ‘din saçmalığı’ başlıklı yazısı için dava açılmış ve yazar Ahmet M.S. için 1.5 yıla kadar hapis cezası istenmişti.
Önceki gün de başta Mehmet Baransu ve Emre Uslu’nun twitter’a yazdığı mesajlar Ekşisözlük tartışmasını alevlendirdi. Baransu’nun yazdığı “Bu millet ekşisözlük’ün pisliği karşısında ayağa kalkmayacaksa yazıklar olsun. Kimse de ben müslümanım demesin. Dinimle kimse alay edemez” ve “O entriler ya çıkacak ya da sözlük kapatılacak. Mahkemeyse mahkeme, meclisse meclis, sokaksa sokak” twitleri sonrası twitter’da adeta bir “ekşisözlük saldırısı” başladı. Twitter’da Ekşisözlük’ün din karşıtı bir site olduğu ve kapatılması vurgulanmaya başladı.
Emre Uslu da “Ekşisözlüğe reklam yok” çağrısı yaparak siteye destek verenlerin de bu desteği çekmesini istedi. Ekşisözlük’e reklam veren firmaların adını veren ve bunların siteden desteğini çekmesini isteyen Uslu’nun, “Ekşi çöplüğünün bütün çöplük farelerini toplamak gibi iyi bir yanı da var. En azından o nedenle kapatılmamalı” ve “Ekşi çöplüğünü kapatınca orada toplanmış b.k böceklerini ne yapacaksınız?” mesajları Ekşisözlük yazarlarını isyan ettirdi. Mehmet Baransu, akşam saatlerinde kendi twitter hesabından takipçilerine hazırladığı dilekçeye Ekşisözlük’e karşı dava açmalarını istedi.

‘Hakaret varsa siteden silinir’
Bu mesajlar üzerine Mehmet Baransu ve Emre Uslu hakkında Ekşisözlük’e onlarca entry girildi. Ekşisözlük yazarları ve sansüre karşı çıkanlar yine twitter’da ‘Ekşisözlüğe dokunma’ başlığıyla gündem oluşturdu. Bazı yazarlar kendilerine hakaret edildiğini belirterek yargı yoluna gideceklerini söyledi. Ekşisözlük’te de konuyla ilgili bir de duyuru yayımlandı. Duyuruda şu ifadeler kullanıldı:
“Kamuoyunca az da olsa tanınmış bir şahsın kendi hakkında yazılanları sildirmek istemesi ve bu konuda hukuka uygunluktan dolayı ret cevabı alması üzerine gerek twitter üzerinden, gerekse telefonlarımızdan bize yönelik akıl almaz iftiralarda bulunacağına dair çeşitli tehditlerde bulunması ve bu tehditlerinin göz ardı edilmesi üzerine kendi çevresinde sözüne güvenen talihsiz insanları kışkırtmasıdır. Ekşisözlük tamamen yasalara uygun olarak faaliyet göstermektedir. Yer sağladığı içeriklerin de gerek nefret söylemi gerek hukuka aykırılık içermemesine özen göstermektedir. Sadece islam dini ve peygamberine değil, hiçbir dine veya kutsal kabul edilen değere hakaret niteliği taşıyan içeriğin ekşi sözlük içerisinde barındırılması mümkün değildir.”



35 bin yazarı var

-1999 yılında Sedat Kaplanoğlu tarafından kurulan Ekşisözlük’te yaklaşık 35 bin yazar bulunuyor.
-Her gün yüzlerce entry girilen siteyi günlük ortalama iki milyondan fazla tekil kişi ziyaret ediyor.
-Türkiye’nin 27. dünyanın ise en çok ziyaret edilen 2031. sitesi olan Ekşisözlük’te yazılan entryler moderatörler tarafından denetleniyor.
-Yapılacak şikâyetler üzerine entryler incelenerek ya siliniyor ya da yazar tarafından yeniden düzenlenmesi isteniyor.


BARANSI BUGÜN DAVA AÇIYOR

Ekşisözlük’e karşı bir kampanya başlatan Taraf Yazarı Mehmet Baransu bugün İstanbul Beşiktaş Adliyesi’ne giderek suç duyurusunda bulunacağını duyurdu.