Gündem El Kadı, kara listeden çıktı

El Kadı, kara listeden çıktı

07.10.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘kefilim’ dediği, Cüneyt Zapsu’nun eski ortağı Suudi Arabistanlı iş adamı Yasin El Kadı (57), El Kaide’ye destek verdiği iddiasıyla dahil edildiği Birleşmiş Milletler’in (BM) kara listesinden çıkarıldı

El Kadı, kara listeden çıktı

BM Güvenlik Konseyi’nin El Kaide’ye yönelik yaptırımları denetlemekten sorumlu komitesinin başkanı olan Almanya’nın BM Daimi Elçisi Peter Witting, kara liste obdusmanının önerisi üzerine El Kadı’nın listeden çıkarıldığını duyurdu.
El Kadı’nın Muvafak Vakfı, Ekim 2001’de ABD Hazine Bakanlığı tarafından “El Kaide paravanı” olarak nitelendirilerek terör listesine konulmuştu. ABD’nin ardından 2001’de BM, Avrupa Birliği ve İsviçre’de de El Kadı’yı kara listelerine almış ve mal varlığını dondurmuştu. El Kadı ise Muvafak Vakfı’nın 11 Eylül saldırılarından önce kapatıldığını söyleyerek suçlamaları reddetmişti. El Kadı, 2009’da Washington’da El Kaide’ye finansman sağlayan kişiler listesinden çıkarılmak için dava açmıştı. Avukatlarının çabaları sonucunda El Kadı, Kasım 2009’da AB’de zafer kazanmıştı. AB’nin yüksek hukuk organı Adalet Divanı, El Kadı’yı kara listeden çıkararak mal varlığını serbest bırakmıştı.

Haberin Devamı

Karar Türkiye’yi etkileyecek
BM Güvenlik Konseyi’nin 15 Ekim 2001’de 1267 sayılı “El Kaide ve Taliban mensubu olan ya da bu örgütlerle bağlantılı kişiler ve kurumlar” listesinde yer alan Yasin El Kadı’nın, 30 Aralık 2001 tarihli ve 24626 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Bakanlar Kurulu kararı ile Türkiye’deki mal varlıkları donduruldu. Bu kararla El Kadı’nın Türkiye’ye girişi yasaklandı.
Aynı yıl dönemin Maliye Bakanı Sümer Oral, Kadı’nın hesaplarını incelemek için Maliye Bakanlığı Başmüfettişi Hamza Kaçar’ı görevlendirdi. Kaçar, soruşturma raporunu, 31 Mart 2004’te MASAK’a gönderdi. Kaçar, raporunda, El Kadı ile ilgili terör ve kara para yönünden soruşturma yapılmasını talep etti. MASAK, 6 Mayıs 2004’te raporunu İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi. Başsavcılık “terör örgütü üyesi olmak ve örgüte yardım etmek” ve “kara para aklamak” suçlarından takipsizlik verdi. Bakanlık, kararlara itiraz etmedi.
El Kadı, 2002’de adının Bakanlar Kurulu’nun El Kaide bağlantılı teröristler listesinden çıkarılması ve mal varlığı üzerindeki tedbirin kaldırılması istemiyle Danıştay’da dava açtı. Danıştay 10. Dairesi, 2006’da Bakanlar Kurulu kararını iptal etti. Başbakanlık ve Dışişleri Bakanlığı önce Danıştay 10. Daire kararını temyiz etti. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Başbakanlık ve Dışişleri’nin feragat talebini reddederken, 10. Daire kararının yürütmesini de durdurdu. Kurul kararı kesin nitelik taşıdığı için hükümet, 30 Aralık 2001 tarihli Bakanlar Kurulu kararının iptaline ilişkin karar almadığı sürece mal varlığı üzerindeki tedbirin sürmesi kesinleşmiş oldu. Ancak BM’nin kararı Bakanlar Kurulu kararının dayanağını da ortadan kaldırmış oldu. n ANKARA Milliyet