Gündem El Kaide kampında gün 04.00'te başlar

El Kaide kampında gün 04.00'te başlar

21.01.2004 - 00:00 | Son Güncellenme:

İşte ders programı

El Kaide kampında gün 04.00te başlar





İstanbul'daki bombalı saldırılardan sonra Gebze'de gözaltına alınan ve DGM tarafından tutuklanan Ümit Bayrak, Seçkin Mandacı ve Evren Hıdıroğlu, 450 Türk'ün eğitim gördüğü Afganistan'daki El Kaide kampında yaşadıklarını anlattı.

RADYO DİNLEMEK YASAK
SEÇKİN MANDACI (Kod adı Abdusselam):
"Gittiğimiz yer Celalâbâd yakınlarında bulunan Ekrat Kampı'ydı. Dini, siyasi ve askeri eğitimden sonra bizlere verilen kazma kürekle mevzi kazıyorduk. Akşam olunca namaz kılıyor, Kuran okuyor ve dini sohbetler yapıyorduk. Saat 22.00'de yatmak zorundaydık. Bulunduğumuz kampta elektrik yoktu, radyo yasaktı. HSBC'nin önündeki intihar eylemini gerçekleştiren İlyas Kuncak ve damadı Abdulkadir Karakuş'u tanıyorum. Yaklaşık 6 ay önce tanıştık ve birçok kere buluştuk."

'PARMAKLARIMI KAYBETTİM'
ENVER HIDIROĞLU (Kod adı Ensar):
"Ekrat Kampı'na beni Ebu Muhammet kod adlı Ali Üzüm yerleştirdi. Bomba eğitimi sırasında, elimdeki kâğıt ruloya sarılı el yapımı bomba patlayınca sol el baş ve orta parmağımı kaybettim. Doktorlara savaşta yaralandığımı söyleyerek elimi tedavi ettirdim. 11 Eylül saldırıları kampta büyük sevinçle karşılandı. Eylem sonrası da kamp boşaltıldı."

04.00: Aptes, namaz, Kuran
05.30: Sabah sporu
07.00: Kahvaltı
08.00: Dinlenme
08.30: Hadis dersi ve sohbet
09.00: Teorik ve pratik silah dersleri
10.30: Yemek pişirme
12.00: Yemek ve öğle namazı
14.00: Bomba yapımı ve patlayıcı dersi
15.30: Namaz ve serbest zaman
22.00: Yatış

ÜMİT BAYRAK (Kod adı Zeyd):
"İstanbul'daki bombalamalarda sık sık adı geçen Ebu Ömer kod adlı şûra üyesi Gürcan Baç, gittiğimiz Ekrat Kampı'nın sorumlusuydu. Eğitim sorumlusu ise Hamza kod adlı Burhan Kuş'tu. Yedi kişiydik, bizlere numara verdiler. Ben 1 numaraydım. Kampta yüzümüz açık olmasına rağmen öğle yemeği için gittiğimizde tanınmamamız için kafamıza kar maskeleri geçiriyorduk. Diğer gruplarla görüşmemiz yasaklanmıştı. Eğitim ve kamp sorumlumuz kimseyle konuşmamamız için bize yemin ettirmişti. Birinci dönem üç ay sürdü. Daha sonra Burhan Kuş yeni gelen 8 kişi için bomba dersleri vermemi istedi. Aseton karışımı, amonyum nitrat, suni gübre ve potasyum nitrat karışımıyla yapılan bombalar hakkında dersler verdim. Yeni gelenleri kod ve verdiğimiz numaralarla tanıyorum. Derslere de tanınmamak için kar maskeleriyle giriyorduk. Yerini tam olarak bilmediğim Ekrat Kampı'nın 200-300 metre solundan karayolu geçiyordu. Su ihtiyacımızı dereden karşılıyorduk. Gürcan Baç ve Burhan Kuş'un kaldığı bahçeli evlerin dışında kampımızda yemekhane, laboratuvar, cephanelik vardı."



GÜNCEL


El Kaide kampında gün 04.00'te başlar
Hastanede çiğköfte kuyruğu
Yasaklar var, ama uyan yok
Vitrindeki asker modeli Türk değil
'Boğa timi' hazır
Semra Sezer'e vefasızlık...
'Kazancı Bedih'i 10 bin kişi uğurladı
Serin Duruş