Gündem El Kaide militanları ayetlerin cihat bölümleriyle eğitilmiş

El Kaide militanları ayetlerin cihat bölümleriyle eğitilmiş

26.01.2010 - 12:43 | Son Güncellenme:

.

El Kaide militanları ayetlerin cihat bölümleriyle eğitilmiş

ADANA merkezli başlatılan ve 10'un üzerinde kentte yapılan El Kaide terör örgütüne yönelik operasyonlarda gözaltına alınan şüphelilerin, Kuran'daki ayetlerde, içinde ‘cihat’ (din adına yapılan savaş) geçen bölümlerinden alıntı yapılıp, hazırlanan kitapçıkla eğitildiği ortaya çıktı.

Terör örgütünün Türkiye yapılanmasının Afganistan'da bulunan Serdar Elbaşı'nın talimatlarıyla Adana'dan yönetildiğinin belirlenmesinin üzerine, örgüt üyesi olduğu iddia edilen kişiler, Adana Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından bir süre teknik takibe alındı. Şüphelilerin örgüte maddi destek vermek amacıyla banka ve para transfer aracı soymak için hazırlık yaptığı ve bunun için silah bulmak amacıyla Ankara'ya gittiğinin belirlenmesi üzerine şüphelilerin evlerine 17 Ocak'ta eş zamanlı operasyon yapıldı. Örgütün Türkiye sorumlusu olduğu iddia edilen ve Adana'da yaşayan Ebubekir Aslan, bazı adamları ve ilişkide olduğu örgüt üyeleri ile aynı anda Ankara'da yakalandı.

Şüphelilerin evlerinde ele geçen evrak, bilgisayar ve CD'lerin incelenmesi ile operasyonlar farklı kentlere de kaydırılırken, birkaç günün içinde 130'un üzerinde şüpheli yakalandı. Yakalananlar arasında Örgütün yurtdışı El Kaide kamplarına eleman aktarım sorumlusu Ali Mert, askeri kanat sorumlusu Abdurrahman Banaev ve örgütün şura üyesi Cumali Yürek ile görevi tam belirlenemeyen örgüt yöneticileri de yer aldı. Şüphelilerin, dini duyguları sömürerek gençleri kandırıp, cihat elemanı olarak yetiştirdikleri, hazırladıkları sahte kimlik ve pasaportlarla başta Afganistan olmak üzere Çeçenistan, Irak, İran'a göndererek, eylem yaptırdıkları öne sürüldü. Bu şekilde yurt dışına gönderilen birçok kişinin ismi de ele geçen belgelerden belirlenerek Interpol'e bildirildi.

Yapılan operasyonlarla örgütün Türkiye ayağı çökme aşamasına gelirken, yönetim kadrosunda yer aldıkları iddia edilen Adana'da gözaltına alınan şüphelilerden Eyüp Işık (27), Hasan Kara (31), Hacı Olgun (40), Mehmet Çelikçi (32), Cengiz Sönmez (32), Yasin Kara (22), Sadık Petekkaya (32), Yunus Kuşdemir (29), Mehmet Aldanma (28), Ali Mert (38), İdris Sülün (38), Kerim Söylemez (27), Mustafa Karanfil (19), Selçuk Sebici (28), Sedat Demir (32), Emrah Aydın (23), Rıdvan Çelik (29), Mehmet Artan (44), Ali Özkan (53), Muhammed Suysal (24) ve Recai Bolat'ın (21) Emniyet'te örgütle ilgili ifade vermediği öğrenildi. Şüphelilerden 13'ünün susma hakkını kullandığı, diğer şüphelilerin ise Kuran Kursu'na gittiklerini ancak herhangi bir oluşum içinde olmadıklarını söyledikleri öğrenildi. Adliye'ye sevk edilen 21 şüpheliden 16'sı tutuklandı, Rıdvan Çelik, Mehmet Artan, Ali Özkan, Muhammed Suysal ve Recai Bolat ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

KENDİLERİ DIŞINDA HERKES KAFİR Şüphelilerin evlerinde ele geçen kitap ve dokümanları inceleyen polis, kendileri ve kendi düşünce yapıları dışındaki herkesi kafir olarak gören örgüt üyelerinin hazırladıkları özel kitapçıklarla Kuran kursu adı altında açtıkları yerlerde eğitim verdikleri saptandı.

Şüphelilerin aralarında yasak yayınların da bulunduğu kitaplarla birlikte Kuran'daki ayetlerin içinde cihat geçen bölümlerini ayıklayarak yeniden birleştirip, ayet alıntılarıyla oluşturdukları bölümlerle farklı anlamlar çıkararak gençlere eğitim verip, beynini yıkadıkları iddia edildi.