Gündem Elektrik- su parası için böbreğini satmış

Elektrik- su parası için böbreğini satmış

16.07.2008 - 14:43 | Son Güncellenme:

.

Elektrik- su parası için böbreğini satmış

ADANA, İzmir ve Sakarya’da maddi durumu iyi olmayan kişilerin organlarını para karşılığı organ ihtiyacı olan zengin kişilere sattıkları iddia edilen 3’ü tutuklu 14 sanıklı organ mafyası davasına başlandı. Duruşmada tahliyelerine karar verilen tutuklu sanıklardan organ mafyasının lideri olduğu iddia edilen Osman Kökyıldırım, evinin elektrik su parasını ödeyebilmek için böbreğini 20 bin YTL’ye çiftlik sahibine bağışladığını öne sürdü.

Haberin Devamı

Organ mafyası, Adana’nın merkez Yüreğir İlçesi’ne bağlı Sofulu Beldesi’nde oturan Yahya Altınay’ın 12 Şubat’ta oğlu İsmail’in yoksulluk nedeniyle karaciğerini 12 bin 800 YTL’ye sattığını, ameliyatın ise İzmir Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde gerçekleştirildiğini ihbar etmesi üzerine çökertilmişti.

Adana 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde ‘Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve bu örgüte üye olmak, teşekkül halinde organ ticareti yapmak, bu suça teşebbüs etmek’ suçlarından 3 yıldan 21 yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan organ mafyası duruşmasına başlandı. Duruşmaya tutuklu sanıklar organ mafyasının lideri Osman Kökyıldırım (43), Cihangir Evran (46) ve Emin Taş (31) ile tutuksuz sanıklardan Emin Kılıç (36), İsmail Gerçek (51), Mehmet Ali Delibaş (65) ve Yüksel Bahar (42) katıldı.

Haberin Devamı

Tutuksuz sanıklar Cengiz Gökalp (28), Emrah Höçük (27), İsmail Altınay (24), Kamil Yılmaz (49), Zafer Tokalı (28) ile haklarında yakalama emri bulunan Keram Altınay (42), Mehmet Kodaz (33) katılmadı.

Kendi böbreğini 60 bin YTL’ye sattığı öne sürülen organ mayfası lideri kahveci Osman Kökyıldırım suçlamaları kabul etmedi. Organ ticareti yapmadığını iddia eden Kökyıldırım, kendi böbreğini ise bağış olarak verdiğini belirterek savunmasında şunları söyledi:

ELEKTRİK, SU PARASINA BÖBREĞİNİ VERMİŞ

“Eşim ile aram iyi değildi, boşanma davası açmıştı. Evimin elektrik, su parasını ödeyememiştim. Sıkıntıda idim. Moralim bozuktu. Eşimi hastaneye götürdüğümde Mehmet Ali Delibaş’ın böbrek hastası olduğunu gördüm. Ona böbreğimi bağışlamayı teklif ettim. O da kabul etti. İzmir’deki Ege Üniversitesi’nde böbreğimi verdim. Ekonomik durumum iyi olmadığı için Mehmet bey benim elektrik su paramı ödedi. Bin YTL de yardım için para verdi. İhtiyacım olduğunda da para yardımında bulunuyordu. Bana yaptığı yardım 20 bin YTL’yi geçmemiştir. Verdiği parayla kahvehane açtım. Kahvehaneye gelenler benim böbreğimi bağışladığımı biliyorlardı. Paraya ihtiyacı olanlar organlarını verebileceklerini söylüyorlardı. Ben de kendilerine yardımcı oldum. Ben bu işler için kimseden para almadım. Ancak, İzmir’e gidiş gelişler ve diğer masrafları organ nakli yapılacak kişiler bana ödedi. Ben bu işin suç olduğunu bilmiyordum.”

Haberin Devamı

TAHLİYE OLDULAR

Kökyıldırım’dan böbrek aldığı öne sürülen Mehmet Ali Delibaş ise, Kökyıldırım’ın iyilik olsun diye böbreğini kendisine bağışladığını belirterek, “Osman’ı eşini hastaneye getirip götürdüğü sırada tanıdım. Beni üzgün görünce böbreğimden rahatsız olduğumu, nakil gerektiğini, sırada 50 bin kişi olduğunu söyledim. O da, ‘Eşimle ben organlarımızı bağışladık. Öldükten sonra kime nakledileceğini bilmiyoruz. Ben sizi severim. Böbreğimi size bağışlamak istiyorum’ dedi. Ben de kabul ettim. Bağıştan sonra, Osman’ın durumunun kötü olduğunu öğrendim. Elektrk su borcunu ödedim. Kahvehane açmak istediğini söyleyince borç para da verdim” dedi.

Tutuklu Cihangir Evran ise, işsiz ve ekonomik durumunun çok kötü olması nedeniyle böbreğini 15 bin YTL’ye Ömer Yavuz’a verdiğini söyledi. Evran, “Bu parayla borçlarımı ödedim. 3 bin YTL kalmıştı. Bu parayla Osman’la birlikte kahvehane açtık” diye kendini savundu.

Haberin Devamı

Diğer sanıklar ise suçlamayı kabul etmedi.

Mahkeme heyeti, suç vasfının değişmesi ihtimalini gözönünde bulundurarak tutuklu 3 sanığın tahliyesine karar verirken duruşma dinlenmeyen tutuksuz sanıkların talimatla ifadelerinin alınması ile sanıklardan Kerem Altınay ve Mehmet Kodaz hakkındaki yakalama emrinin devamı için ertelendi.

Organlar kaça satıldı?

Davanın iddianamesinde, organ mayfasının lideri olduğu iddia edilen Osman Kökyıldırım’ın böbreğini 5 Mart 2007’de 60 bin YTL’ye Mehmet Ali Delibaş’a aynı tarihte Bilal Erdem’in böbreğini Gülcan Çuruh’a, İsmail Altınay’ın 6 Şubat 2008’de 12 bin 800 YTL karşılığında karaciğerini Kamil Yılmaz’a, Zafer Tokalı’nın karaciğerini 5 Aralık 2007’de 9 bin YTL’ye Ali Özkan’a, Cihangir Evran’ın böbreğini geçen yıl Ömer Yavuz’a 15 bin YTL sattıkları belirtildi. Organ mayfası lideri Osman Kökyıldırım’ın yoksul vatandaşlara organları karşılığında çok az miktarda para verdiği, organa ihtiyacı olan zengin insanlardan ise bu organlar karşılığında 100- 150 bin YTL’yi bulan paralar aldığı iddia edildi. Organ nakillerinin Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Genel Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi ve aynı üniversitenin Organ Nakli Uygulama ve Araştırma Merkezinde görevli Prof. Dr. Cüneyt Hoşcoşkun’un yaptığı, mafyanın nakil karşılığı Prof. Hoşcoşkun’a 6 bin YTL bıçak parası verdiği öne sürülmüştü.