Gündem ‘Emir-komuta’ zinciri ortaya çıkarılsın talebi

‘Emir-komuta’ zinciri ortaya çıkarılsın talebi

09.11.2010 - 03:16 | Son Güncellenme:

Tarih 7 Kasım 1980. Onur Yayınları ve Marksist klasikleri Türkiye’ye kazandıran İlhan Erdost, evinde bulunan “Doğanın Diyalektiği” isimli kitap nedeniyle tutuklanarak Mamak Askeri Cezaevi’ne götürüldü

‘Emir-komuta’ zinciri ortaya çıkarılsın talebi

Eşi Gül Erdost ve kızları Alaz ve Türküler’in, saat 17.00’den 20.00’ye kadar dövülen Erdost’un ölümünden, 3 gün sonra haberi oldu. Erdost, basında da o dönemde, “çeşitli suçlardan aranan sanık” olarak ilan edildi.
Toplumsal Bellek Platformu üyeleri ve Erdost’un ailesi, 30 yıl sonra Erdost’u Mamak Askeri Cezaevi’nde andı. Cezaevinin bulunduğu General Eşref Akıncı Kışlası karşısındaki parkta yapılan törene,Hrant Dink’in eşi Rakel Dink, Uğur Mumcu’nun kızı Özge Mumcu, faili meçhul cinayetlerde hayatlarını kaybedenlerin yakınları ile Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız, Çağdaş Gazeteciler Derneği
Başkanı Ahmet Abakay da katıldı.
Erdost’un eşi Gül Erdost, “Dört er ve bir astsubayı, maşaları yargılayarak İlhan’ın davası görülmüş kabul edildi. Halbuki onlar maşaydı” dedi.
Gruptakiler daha sonra Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na giderek, Erdost’un öldürüldüğü dönemde görevde bulunan yetkililer hakkında suç duyurusunda bulundu. Dilekçede Erdost’un öldürülmesi olayının arkasındaki emir-komuta zincirinin ortaya çıkarılması ve 12 Eylül döneminin kuvvet komutanları da dahil sorumluların yargılanması talep edildi.