Gündem Emziren anneler için oruç ibadeti

Emziren anneler için oruç ibadeti

16.05.2018 - 15:50 | Son Güncellenme:

Oruç, ramazan ayında Müslümanların üzerine farz kılınmış bir ibadettir. Geçerli sebeplerden ötürü bu farz, bazı insanların üzerinden kalkmıştır. İslam dini de özellikle sağlık söz konusu olduğunda hoşgörü ile yaklaşmaktadır. Bu mazeretlerden birisi de çok kutsal bir görev olan anneliktir. Anne adayı hamile kadınlar ve yeni anne olan emziren kadınların oruç tutmaları dinen zorunlu değildir.

Emziren anneler için oruç ibadeti

Emziren anne hem kendini hem çocuğunu düşünmeli

Haberin Devamı

Emziren annelerin diğer kadınlara göre günlük besin ihtiyacı çok daha fazladır. Emziren anneler, hem kendi vücudunu toparlamak hem de çocuğunun besin ihtiyacını karşılamak için diğer insanlara göre çok daha kaliteli besinlerle beslenmeli ve yediklerine, içtiklerine çok daha özen göstermelidir. Anne ne yerse bebeği de onu yer. Süt verimi ve kalitesini arttırmak annenin elindedir. Süt, ne kadar kaliteli ve sütün besin değerleri ne kadar yüksek olursa çocuğun gelişimi çok daha iyi olur.

İlk altı ay çok önemli

Bebek gelişimi ve bebeğin ileriki hayatı için anne sütü, özellikle ilk altı ay çok değerlidir. Bebeğin ihtiyacı olan birçok besin maddesi anne sütünde bulunur. Anne de bol meyve, sebze, su, mineral, vitamin ve kararında et ürünü tükettiğinde bebek de bundan yararlanır.

Haberin Devamı

Doktor kontrolü şart

Emziren bir anneyseniz ve oruç tutmayı düşünüyorsanız mutlaka bu düşüncenizi doktorunuza danışmalısınız. Yanlış yaptığınız her şey kendi sağlığınızı ve bebeğinizin sağlığını olumsuz etkileyebilir. İlk altı ay doktorunuz da bu duruma pek sıcak bakmayabilir ama bebeğiniz daha büyükse size ve bebeğinize uygun bir sahur, iftar diyet listesi hazırlayabilir.

Sağlıklı bir sahur ve iftar yapmalısınız

Lif içeriği yüksek, protein açısından değerli, tatlı olarak sütlü ve meyveli tatlılar, bol su, az karbonhidrat, bolca meyve ve sebze yemelisiniz. Öğünlerinize birden yüklenmemeli, biraz zaman geçtikten sonra muhakkak hafif egzersiz veya yürüyüş yapmalısınız. Bunlara uymadığınız takdirde süt veriminiz azalacak ve bebeğiniz yeteri kadar beslenemeyecektir. Hatta bebeğiniz yavaş yavaş sütü bırakmaya bile başlayabilir. Kendiniz de zaten güçsüz kalacak ve çocuğunuz için gerekli enerjiye sahip olamayacaksınız.