Gündem ‘En büyük sorun kaza sonrası omurilik felci’

‘En büyük sorun kaza sonrası omurilik felci’

29.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

“Türkiye’de yaşanan en büyük sorun trafik kazalarından kaynaklı omurilik hasarı” diyen Harvard’lı profesör Teng, ‘Tedavileri için donanımlı birkaç merkezi hayata geçirmesi gerekiyor’ dedi

‘En büyük sorun kaza sonrası omurilik felci’

Harvard Tıp Fakültesi Spinal Cord yaralanmaları ve Kök Hücre Biyolojisi Araştırmaları Laboratuvarı Direktörü Prof. Dr. Yang Teng, omurilik hastalıkları, tümörleri, omurilik yaralanmaları ve kök hücre tedavileri konusunda dünyada literatüre yön veren araştırmacıların başında geliyor.

Haberin Devamı

Omurilik yaralanmalarında, felç ve sinir dejenerasyonuna neden olan hastalıklarda iyileşme ve kök hücre kullanımına odaklanan Prof. Dr. Teng, Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin misafir öğretim üyesi kapsamında tıp fakültesi öğrencilerine ders ve konferans vermek üzere Türkiye’ye geldi.

Teng, “Türkiye’nin kaza sonucu omurilik felci sorunu yaşayanların tedavisi için donanımlı birkaç merkezi hayata geçirmesi gerekiyor” dedi.

Travma merkezleri

Aslen Çinli olan ABD vatandaşı Prof. Dr. Teng, hücre biyolojisi ve nörobilim üzerinde de çalışmalarını sürdürürken, Türkiye’de trafik kazalarından kaynaklı omurilik felç sorunu konusunda bilgi sahibi olduğunu söyledi. Çoğunlukla denize atlama, trafik kazaları ve ekstrem sporlar sonucunda meydana gelen bu soruna karşı toplumsal farkındalığın oluşturulması gerektiğini belirten Teng, “Kaza sonucu yaralanan kişilerin mutlaka iyi donanımlı travma merkezlerine götürülmesi gerekiyor. Türkiye’nin bu tür kaza sonucu omurilik felci sorunu yaşayanların tedavisi için donanımlı birkaç merkezi hayata geçirmesi gerekiyor. Türkiye’de yaşanan en büyük sorun trafik kazalarından kaynaklı omurilik hasar ve felç durumu. Ülkenizdeki trafik kazalarının en az seviyeye çekilmesi, kök hücre uygulamalarından bile önemli hâle gelmiş durumda” dedi.

Haberin Devamı

‘Kök hücre, tedavide hayati önem taşıyor’

Kök hücrelerin omurilik yaralanmalarında kullanılması için önümüzdeki günlerde BAU Tıp Fakültesi ile ortak araştırma projelerine başlayacak olan Prof. Yang Teng, omurilik tümörlerinin tedavisine yönelik hayata geçirilmesi planlanan kök hücre çalışmaları hakkında şunları söyledi: “Kök hücreler, hastalıkların tedavisi için hayati öneme sahip. Omurilik sorunları ve felçli hastaların tedavisinde kök hücre nakli konusundaki araştırmalar sürüyor. Hayvan deneylerinden olumlu sonuçlar elde ettik. Ancak şu an için FDA onaylı bir ilaç ve rutin tedavi söz konusu değil. Bazı sağlık merkezlerinde hastaların talebine göre bu hizmetin verildiğini biliyoruz. Spesifik olarak kök hücre tedavisinin omurilik sorunu yaşayan ve felçli hastalar üzerindeki etkileri tam olarak ortaya konulmalı. Hastanelerde toplu tedaviye geçilmiş değil. Ancak gelecek dönemde felçlilerin sağlığı konusunda kök hücre tedavisinden olumlu sonuçlar alacağımızı düşünüyorum.”

Haberin Devamı

‘Türkiye’den bir merkez göremedim’

‘En büyük sorun kaza sonrası omurilik felci’


Spinal kord yaralanmaları ve omurilik tümörlerinin görülme sıklığı hakkında da bilgi veren Teng, “300 milyon nüfusa sahip ABD’de yılda 12 bin kişide spinal kord yaralanması ve omurilik tümörü tespit ediliyor. Yüzde olarak Türkiye’de aynı oranda bir durumun olduğunu tahmin ediyoruz. Bu hastaların çoğunluğu yaşadığı sorunları hafif atlatıyor. Omurilik sorunu ve felçli hastaların tedavisi için kök hücre uygulaması yapan merkezlerin listesi Amerikan Sağlık Enstitüsü’nde yer almakta. Ancak Türkiye’den bir merkezin adını bu listede görmedim” dedi.

Prof. Dr. Teng, hücre biyolojisi ve nörobilim üzerinde de çalışmalarını sürdürürken Türkiye’de trafik kazalarından kaynaklı omurilik felç sorunu konusunda bilgi sahibi olduğunu söyledi.