Gündem Engellere karşı hipoterapi

Engellere karşı hipoterapi

29.12.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Kemer Country Club Atlı Spor Kulübü’nde, Tohum Otizm Vakfı’nın belirlediği otizm spekturum bozukluğu olan dört çocuğa ücretsiz atlı hipoterapi eğitimi veriliyor

Engellere karşı hipoterapi

İstanbul’da geçmiş yıllarda “Dört Ayaklı Dostlarımız” ve “Engelli Arkadaşlarımıza Hipoterapi Dersleri” ile sosyal sorumluluk projelerine imza atan Kemer Country Club Atlı Spor Kulübü, otizmli çocuklar için de özel bir proje başlattı. Proje kapsamında, Tohum Otizm Vakfı’nın belirlediği otizm spekturum bozukluğu olan dört çocuğa ücretsiz atlı hipoterapi dersleri veriliyor. Dört haftalık proje kapsamında, otizmli çocuklar her cumartesi 30 dakika hipoterapi derslerine katılacak. Bu dersler sayesinde otizmli çocukların motor becerilerinin geliştirilmesi ve fiziksel reflekslerinin güçlendirilmesi amaçlanıyor.

Haberin Devamı

Milli biniciden ders

Kemer Country Club Atlı Spor Kulübü Direktörü Atila Akbıyık, sosyal sorumluluk projesi hakkında şu bilgileri verdi: “Geçen yıl 50 engelli kardeşimiz at üzerinde hipoterapi dersi almıştı. Bu yıl, ilk etapta 4 otizmli çocuğumuz için hipoterapi derslerine başladık. Milli binici Aslı Öközbek (17) sosyal sorumluluk projesini üstlenerek örnek bir davranış sergiledi. Otizmli çocuklar, cumartesi günleri 30’ar dakika eğitmen ve gözetmenler eşliğinde ata biniyorlar. Hipoterapi adını verdiğimiz bu derslerde atın vücut ısısı ve pozitif enerji çocuklara geçiyor. Atlarımızın ‘Adeta’ adını verdiğimiz yürüyüş stiline uyum sağlamaya çalışan çocukların otonom sinir sistemi harekete geçiyor. Bu sayede özellikle engelli veya otizmli çocukların hareket kabiliyetinin artırılması amaçlanıyor.”

Haberin Devamı

Engellere karşı hipoterapi

Hayata dokunuş

30 yılı aşkın süredir binicilik ve eğitmenlik yapan Akbıyık, “Hipoterapinin, insan üzerindeki etkilerini yakından görüyorum. Kolunu bile hareket ettiremeyen çocukların 15 seans sonrasında, kollarını 15-20 derece kaldırmaları, aileleri kadar bizleri de mutlu ediyor. Bulgaristan’dan gelen sertifikalı hocamız İvelina Hristova, hipoterapi eğitiminde çocukların başında bulunarak yardımcı oluyor. Milli binicimiz Aslı ve at uzmanları, eğitimlerde çocuklarla tek tek ilgileniyorlar. Tüm varlıklı, at sahibi insanlarımızın, otizmli ve engelli kardeşlerimize bu desteği vermelerini temenni ediyoruz. Haftada bir gün 30 dakika seyis ve atlarımızı özel eğitime muhtaç kardeşlerimizin hizmetine sunarsak yüzlerce evladımızın hayatına dokunmuş oluruz” dedi.

İnmek istemedi

Kemer Country Club Atlı Spor Kulübü’ne hipoterapi eğitimi almaya gelen Arda Kasparyan (13), Rüzgar Tunalı (6) ve Egemen Yaşar’ın (6) mutluluğuna şahit olduk. At üzerinde durmaya çalışan çocukların aileleri de projeden memnun. Arda’nın annesi Mari Kasparyan şunları söyledi: “İlk hipoterapi dersinde ata binmekten çok korktu. Neyse ki kulüpteki uzmanların yardımıyla, biniş gerçekleştikten 5 dakika sonra bu kez attan inmek istemedi. Oğlum her eğitimden sonra sakinleşip rahatlıyor. Emeği geçen herkese teşekkür ederim. Umarım at sahibi duyarlı insanlarımız diğer otizmli çocuklar için de bu projeye destek verir.”

Haberin Devamı

Engellere karşı hipoterapi

‘İnsandaki kötü enerjiyi çekiyor’

Hipoterapi uzmanı İvelina Hristova, atlarla insanlar arasındaki iletişimin kas ve iskelet sistemi açısından yararlarını şöyle anlattı: “Atlarla insan arasındaki ilişki ve iletişim görünmez kurallar üzerinden ilerler. Ata bindiğinizde hayvanın gücünü hissedersiniz. Atlar 350 derece görüş açısına sahip özel hayvanlar. Dolayısıyla hissetirmeden onlara yaklaşmanız imkansız. At, insandaki kötü enerjiyi çekerken, pozitif enerjisini ısı yoluyla iletir. Atın üzerinde nabız 100, 110’a çıkar ve tüm kaslarınız çalışır. Bu açıdan atlı sporlar, tüm spor branşları arasında çok fazla bilinmeyen ancak en özel ve yararlı olandır. Otizmli çocukların at üzerinde kas grupları ve motor uyaranları harekete geçer ve gelişim sağlanır.”