Gündem Er meydanında ağalık ucuzladı

Er meydanında ağalık ucuzladı

24.06.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bu yıl 653’üncüsü yapılan Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde ağalık ihalesi ucuza kapandı. Yeni ağa Seyfettin Selim, geçen yıl 807 bin TL olan unvanı 522 bin TL ile aldı

Er meydanında ağalık ucuzladı

Türk sporunun en köklü organizasyonlarından Kırkpınar Yağlı Güreşleri, 653’üncü kez yapıldı. Nefes kesen final güreşinin ardından Antalyalı pehlivanların Kırkpınar’daki üstünlüğü son ererken, ağalık da 285 bin lira ucuza gitti.
Kırkpınar Yağlı Güreşleri, şehirde de renkli görüntüler yarattı. Final müsabakasının yapıldığı Pazar günü, Edirne şehir merkezinde ve güreşlerin yapıldığı alana insanlar akın etti. Tribünlerde yer bulamayanlar, Sarayiçi’nde piknik yapmakla yetindi. Pehlivanlar, tribünlerde rakipleriyle yan yana güreşleri izliyor, müsabakalara birlikte hazırlanıyor. Tribünde alt klasmanlarda güreşen ‘kardeşlerini’ izleyen baş ve baş altı pehlivanlar, birkaç yıl sonra kendilerine rakip olacak pehlivanlara taktik veriyor. Başpehlivanlık için sıranın kendilerine gelmesini bekleyen küçükler ise ağabeylerine zaman zaman su götürerek yardımcı oluyor. Güreş bittikten sonra kaybeden yere yığılıyor, kazananın ise yumruğu havada. Ama bu bile rakip pehlivana saygıdan çok kısa sürüyor.

6. kez unvanı aldı
Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin önemli geleneklerinden ağalık ihalesini ise bir yıllık aranın ardından Seyfettin Selim yeniden kazandı. Geçen yıl 807 bin TL ile bu unvanı elinde bulunduran Süleyman Mecek’ten 522 bin TL ile unvanı alan Selim böylece toplamda altıncı kez bu unvanı elde etti. Bu yılki açık artırmaya Selim ve Mecek’in dışında İzmitli iş adamı Mustafa Kaşgül de katıldı. 222 bin TL’den başlayan açık artırmada Selim 454 bin’e çıktıktan sonra önce Mecek ardından Kaşgül çekildi. Bunun üzerine bedeli 522 bin TL’ye çıkaran Seyfettin Selim yeniden ağa oldu. Selim kendisine ait olan cumhuriyet tarihinin en fazla Kırkpınar ağası olma rekorunu da geliştirdi.

Haberin Devamı

Altın kemer Atlı’ya

Önceki gün merakla beklenen final güreşi, Samsunlu güreşçi Fatih Atlı ile Antalyalı pehlivan İsmail Balaban’ı karşı karşıya getirdi. Yaklaşık bir saat süren mücadelenin ardından Karadenizli Atlı, Antalyalıların Kırkpınar’daki üstünlüğüne son verdi. Kırkpınar’da altın kemer el değiştirerek Akdeniz’den, Karadeniz bölgesine geçti; 5 yıldır altın kemeri kazanan Antalyalı güreşçiler bu kez mutlu sona ulaşamadı.

Türk Bayrağı krizi bitti

Edirne’de geçen yıl düzenlenen Kırkpınar Yağlı Güreşleri sırasında Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve yanındaki Ak Partililer ile Vali Hasan Duruer’in Türk bayrağının geçişi sırasında ayağa kalkmaması tartışma konusu olmuştu. Bu yıl ise Bakan Müezzinoğlu ve beraberindekiler final öncesi açılan Türk bayrağını ayakta selamladı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da bayrağın protokol tribünü önünde geçtiği sırada ayağa kalkarak elindeki Türk bayrağını salladı.