Gündem Ergenekon’da 15 dakika tartışması

Ergenekon’da 15 dakika tartışması

13.03.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ergenekon davasının sanıkları ve sanık avukatları, mahkemenin ‘tanık beyanları ve delilleri değerlendirmek’ için tanıdığı 15 dakikalık süreyi yetersiz bularak itiraz ettiler

Ergenekon’da 15 dakika tartışması

Ergenekon davasının dünkü duruşması, önceki günün aksine, sakin geçti. Sanık avukatlarından Hüseyin Ersöz, önceki günkü duruşmada yaşanan arbede sırasında kendisi ile 2 avukatın yaralandığını belirterek, 2 jandarma hakkında suç duyurusunda bulundu. Ersöz, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hasan Hüseyin Özese ve üye hakimler hakkında da soruşturma başlatılması için Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu’na şikayette bulundu.
Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları yerleşkesinde İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nce görülen Ergenekon davasının dünkü 278. duruşması, önceki gün yaşanan arbedenin ardından oldukça sakindi. Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, oturumda delillerle ilgili tarafların beyanlarının alınacağını söyledi. Tutuklu yargılanan Aydınlık gazetesi yazarı Hikmet Çiçek, önceki günkü duruşmada avukatlar ve jandarma arasına yaşanan arbedeye değinerek, “Salona girilince sanıklar ve avukatlar arasında bir sohbet olur. Biz burada olmayan avukatların, sağlığını sormak zorunda kaldık. Balbay’ın da dediği gibi burası duruşma değil, vuruşma salonudur” dedi.
Çiçek’ten tanık beyanları ve dosyadaki delillerle ilgili konuşmasını isteyen Başkan Özese, “Dünkü olaylar olduğu gibi kaldı. Hukuki durumunuzla ilgili konuşun. Konuşma hakkını kullanırken başka şeylerden konuşuyor, sonra da ‘15 dakika yetmiyor’ diyorsunuz” dedi. Çiçek’in arbede sırasında duruşma salonundaki kameraların kapatıldığını söylemesi üzerine Özese, her şeyin kayıt altında olduğunu, görüntülerin inceleneceğini ifade etti. Çiçek, “Burada emrivaki bir şekilde delillerin değerlendirilme aşamasına geçtik. 15 dakika süre yetersiz. Davada ‘olsun işte’ denilen bir aşamanın figüranı olmayı kabul etmiyorum” diye konuştu. Mahkemenin 15 dakika sınırını kaldırmasını isteyen Çiçek, beyanlarını hazırlaması için de süre talep etti.

‘Reddi hakim’e red
Duruşmada söz alan avukat Hüseyin Ersöz de, önceki günkü oturumda yaşanan olaylara değinerek, mahkemenin tarafsız olmadığını savundu. Ersöz, Başkan Özese, üye hakimler Ercan Fırat ve Mehmet Fatih Uslu hakkında reddi hakim talebinde bulundu. Mahkeme salonunda arbede sırasında jandarmanın orantısız güç kullandığını, ancak sadece jandarmayı suçlamanın haksızlık olacağını belirten Ersöz, jandarmayı mahkeme heyetinin yönlendirdiğini, avukatların salondan atılmasına heyetin göz yumduğunu söyledi.
Ersöz, avukatlar Murat Ergün ile Celal Ülgen’in bir saat ambulansta müşahede altında tutulduğunu, mahkemenin de buna kayıtsız kaldığını savunarak, kendilerine zor kullanan 2 jandarma personeli hakkında suç duyurusunda bulunduklarını anlattı. Ersöz ayrıca, hazırladıkları suç duyurusu dilekçesinin bir örneğini de mahkemeye sundu.
Avukat Serkan Günel de, davaya farklı hakimlerin girdiğini belirterek, mahkemenin kararında hangi hakimlerin yer alacağını öğrenmek istediklerini söyledi. Günel ile avukat Zeynep Küçük de, reddi hakim talebinde bulundu. Mahkeme heyeti, reddi hakim taleplerinin davayı uzatmak amacıyla yapıldığını belirterek, kabul etmedi.

‘15 dakika yetmez’
Söz alan tutuklu sanık Tuncay Özkan da, delillere ve tanık beyanlarına ilişkin avukatlara ve sanıklar 15’er dakika süre verilmesini eleştirerek, “Ben hayatımı bu iddianamedeki iftiraların her kelimesine, her harfine cevap vermeye adadım. Bu iftiralara cevap vermem, iftiraları çürütmem için verilen 15 dakikalık süre yeterli değil. Benimle ilgili 37 bin sayfa belge var. Savunmama yapabilmem için makul sürenin tarafıma tanınmasını talep ediyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı

“Kasten yaralama suçu işlendi”
Avukat Hüseyin Ersöz tarafından Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı’na verilen dilekçede, Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese’nin hukuka aykırı ve gerekçesiz olarak verdiği talimat üzerine, duruşma salonunda görevli jandarma binbaşı rütbesindeki bir şahıs ile onun talimatıyla hareket eden bir jandarma eri tarafından, şahsına yönelik olarak kasten yaralama suçunun işlendiğini belirtti. Ersöz, dilekçesinde ayrıca Başkan Özese ve üye hakimler hakkında da soruşturma başlatılması için Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu’na şikayette bulunduğunu kaydetti.

Ersöz’den suç duyurusu
”Ergenekon” davasının tutuklu sanıklarından Tuncay Özkan’ın avukatı Hüseyin Ersöz, dünkü duruşmada yaşanan arbede sırasında kendisi ile 2 avukatın yaralandığını belirterek, 2 jandarma hakkında suç duyurusunda bulundu.