Gündem Ergenekon’la ilgili bir bilgi almadım

Ergenekon’la ilgili bir bilgi almadım

07.08.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Eski MİT’çi Eymür, sanık Perinçek’in “MİT’te çalıştığınız dönem Ergenekon’la ilgili bilgi aldınız mı?” sorusuna “Hayır” yanıtını verdi

Ergenekon’la ilgili bir bilgi almadım

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Ergenekon Davası’nın 215’inci duruşmasında eski MİT Kontrterör Daire Başkanı Mehmet Eymür, tanık sıfatıyla ifade verdi. Savcı Mehmet Ali Pekgüzel, Eymür’e kendisine ait “atin.org” sitesinde yayınlanan “NATO Ülkelerinde Faaliyet Yürüten Beyaz ve Siyah Kuvvetler” başlıklı yazısını hatırlatarak, “Türkiye’de de böyle yapılanmalar var mı?” diye sordu. Eymür de Türkiye’de bazı örgütlenmelerin olduğunu söyledi.

İlk kez 2000’de duydum
Pekgüzel, “Yazınızda bu kuvvetlerin yeraltına mühimmat ve silah gömdüklerinden bahsediyorsunuz. Türkiye’de de böyle silah gömülme olaylarını biliyor musunuz?” diye sorunca Eymür, “Savaş durumu olduğunda çıkarılıp kullanılmak üzere yeraltına silah ve mühimmat depolandığını biliyorum. O zaman Rusya korkusu vardı. Bu son soruşturmalarla ilgili yapılan kazılarda bulunan mühimmat ve silahların, bu depolardaki silahlar olup olmadığı konusunda bilgim yok” diye cevap verdi.
Pekgüzel’in, “Ergenekon” yapılanmasını ilk ne zaman duyduğunu sorması üzerine Eymür, “Ergenekon” adını ilk defa ABD’de bulunduğu sırada, 2000 yılından sonra duyduğunu, yöneticilerinin arasında eski bir MİT mensubunun olduğunu öğrendiğini ifade etti. Pekgüzel’in ilk kez 1997 yılında bazı yazarlar tarafından gündeme getirilen “Ergenekon” örgütüne ilişkin MİT’te herhangi bir çalışma yapılıp yapılmadığını sorması üzerine Eymür, şunları kaydetti: “Genel olarak Susurluk raporunda ismi geçmese bile buna yönelik, siyasi yapılanmaya doğru gidildiği ve ağır silahların kullanıldığı çeteleşmeden bahsedildi. Sonra bu raporun doğru olduğu da ortaya çıktı.”
Daha sonra da Eymür’e soru sormak için sanık Doğu Perinçek söz aldı. Perinçek’in, Eymür’e “MİT’te çalıştığınız dönem Ergenekon ile ilgili bilgi aldınız mı?” diye sorması üzerine Eymür, “Hayır” cevabını verdi. Bunun üzerine Perinçek, MİT tarafından hazırlanan ve bir sureti de mahkemede bulunan MİT şemasına bir katkıda bulunup bulunmadığı sorulunca, Eymür, bu konuda da bir katkısı olmadığını, bunun Şenkal Atasagun’dan sorulması gerektiğini söyledi.

Yatak odası sorusu
Perinçek, “Peki İkinci MİT raporunda bizim ilave ettiğimiz bir konu ya da tahrifat yaptığımız bir belge var mıdır?” diye sordu. Eymür de, “Sonradan alay mevzuu edecek bir şey buldunuz, sulandırdınız. Raporda yer alan milletin yatak odasını haber yaptınız” dedi. Perinçek de bu açıklama üzerine, “Tabii kimse, yatak odasının dinlenmesini istemez” deyince, Eymür de, “İstihbaratta yatak odaları çok önemlidir. Parti başkanlarını düşürecek bilgiler çıkabilir” açıklamasını yaptı. Bunun üzerine Perinçek’in, “Benim yatak odamı da dinlediniz mi?” sorusu salonda gülüşmelere neden oldu.
Bu arada duruşmada gergin anlar yaşandı. Ermür’e soru sorarken yaptığı yorumlar nedeniyle hakim, Yalçın Küçük’ü salondan çıkarınca protesto edildi.