Gündem Erken terfiler ilk kez YAŞ’ın gündeminde

Erken terfiler ilk kez YAŞ’ın gündeminde

05.08.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Erdoğan’ın bir YAŞ toplantısı öncesi yaptığı Anıtkabir ziyaretinde ilk kez hatıra fotoğrafı çektirilmesi, “Başbakan’ın son YAŞ toplantısı değerlendirmesi” olarak yorumlandı

Erken terfiler ilk kez  YAŞ’ın gündeminde

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında dün toplanan ve 3 gün sürecek Yüksek Askeri Şura toplantısında ana gündemi Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndaki reform adımları ile bir süre önce tahliye olan Balyoz sanıklarının durumu oluşturuyor. Şura üyeleri, dün ilk kez Anıtkabir’de hatıra fotoğrafı çektirdi. Bu durum, 10 Ağustos’ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerine hazırlanan Erdoğan’ın toplantıyı son YAŞ toplantısı olarak değerlendirdiği yorumlarına yol açtı.
YAŞ üyeleri, ilk olarak Erdoğan başkanlığında Anıtkabir’i ziyaret etti. Heyete Erdoğan’ın başdanışmanı Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan’ın da eşlik etmesi dikkati çekti. Erdoğan’ın, Atatürk’ün mozolesine çelenk bırakmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu.

İlk hatıra fotoğrafı
Mozoleye çıkan merdivenlerde hatıra fotoğrafı çektiren heyet, Misak-ı Milli Kulesi’ne geçti. Burada Anıtkabir Özel Defteri’ni imzalayan Erdoğan, özetle şu ifadelere yer verdi: “Kuruluşunun 91. yıldönümüne ulaştığımız Türkiye Cumhuriyetimiz 2023 hedeflerimiz doğrultusunda kararlı bir şekilde yoluna devam ediyor. Hedefimiz 2023 yılında Türkiye’yi dünyanın en gelişmiş 10 ülkesinden biri haline getirmektir.”
Daha sonra Erdoğan ve Özel toplantının yapılacağı Genelkurmay Başkanlığı Çakmak Salonu’na Erdoğan’ın makam aracıyla geçti. Toplantıya Başbakan Erdoğan’ın yanı sıra Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Servet Yörük, Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman, Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Abdullah Atay, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ahmet Turmuş, 2. Ordu Komutanı Orgeneral Galip Mendi, 3. Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, EDOK Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele katıldı.

Komuta kademesi aynı
Toplantıya öğle saatlerinde ara verildi. Genelkurmay Başkanlığı Karargâhı’ndan saat 14.06’da ayrılan Erdoğan’ın saat 15.00’te yeniden karargaha gelmesiyle toplantının öğleden sonraki bölümüne geçildi. Şura’nın ağustos ayı olağan toplantısında, terfi sırasında bulunan general, amiral ve albayların bir üst rütbeye yükseltilmesi, general ve amirallerin görev sürelerinin uzatılması ve emeklilik işlemleri ele alınıyor. YAŞ toplantısında alınan kararların yarın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e sunulduktan sonra kamuoyuna açıklanması öngörülüyor.

Kritik 14 personel
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ile kuvvet komutanlarının yerinde kalması beklenen Şura’da Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda bazı yapısal değişikliklerin de ele alınması öngörülüyor. Mevcut yapıda Doğu’da Diyarbakır merkezli 2. Hava Kuvveti Komutanlığı, batıda Eskişehir merkezli 1. Hava Kuvveti Komutanlığı faaliyet gösteriyor. Bu iki komutanlığı da birer korgeneral yönetiyordu. Toplantıda alınacak kararla, ana jet üslerinin Eskişehir merkezli yeni oluşturulacak bir komutanlığa bağlanması ve bu komutanlığın başına da bir orgeneralin atanacağı belirtiliyor.
12’si Balyoz, 1’i Ergenekon ve 1’i Askeri Casusluk olmak üzere toplantıda dosyaları görüşülecek 14 personel, tahliye olmuş olsalar da davaları sürdüğü için terfi alamayacaklar. Askeri Casusluk davası kapsamında bir süre tutuklu bulunan Koramiral Veysel Kösele ile Ergenekon davası kapsamında bir süre tutuklu kalan Tümamiral Hıfzı Çubuklu’nun yanı sıra Balyoz davası kapsamında bir süre önce tahliye olan Tümgeneral Gürbüz Kaya, Koramiral Deniz Cora, Tümamiral Ahmet Sinan Ertuğrul, Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu, Tuğamiral Şafak Yürekli, Tuğamiral Fahri Can Yıldırım, Tuğamiral Ali Sadi Ünsal, Korgeneral Turgut Atman, Tümgeneral Bülent Kocababuç, Tümgeneral Ayhan Gümüş, Tuğgeneral Mehmet Eldem ve Tuğgeneral Kubilay Baloğlu da terfi alamayacak. Toplantıda Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Yörük ile Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Ataman’ın emekliye sevk edilmeleri öngörülüyor.

Dosya sayısı 2’ye katlandı
Sene ortasında TBMM’de kabul edilen kanun tasarısıyla albay, general/amirallere bir yıl erken terfi olanağı sağlanmış olması nedeniyle YAŞ’ın mesaisi de arttı. Eski düzenlemede rütbesinde 4 yılını dolduran komutanlar terfi alabiliyordu, son düzenleme ile rütbesinde 3 ve 4 yılını dolduran tüm komutanların dosyaları YAŞ’ta görüşülecek. Yasal değişiklikle, erken terfi seçeneği de olanaklı kılınmış oldu. General ve amiralliğe terfi için 5 yıl bekleyen albaylar da artık 4 yılını tamamladıklarında erken terfi olanağı bulacak.
Öte yandan Erdoğan, YAŞ üyelerine akşam yemeği verdi. Başbakanlık Resmi Konut’taki yemek, yaklaşık bir buçuk saat sürdü.